Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ μία εμπειρία σύγκρουσης αναρχικών και χρυσής αυγής όπως την έζησα εγώ

Καληνωρίσματα. Για σήμερα δε θα ήθελα να προβώ σε βαθυστόχαστες αναλύσεις ή πολύπλοκα κείμενα για την πολιτική και την κοινωνία γενικά. Θέλω απλά να σας μεταφέρω μία εμπειρία μου ενσωματώνοντας μερικούς αστερίσκους από σχόλια.

Τρίτη απόγευμα και εγώ είμαι στο γραφείο μου σε κεντρικό δρόμο σε δυτική συνοικία του Ηρακλείου, όταν μία εντελώς ασυνήθιστη εικόνα, βγαλμένη από την τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνεται μπροστά μου. Μία ομάδα τριάντα ή σαράντα ατόμων με κουκούλες κρατώντας μεγάλα κοντάρια με ξύλα και σακίδια στην πλάτη διασχίζουν τον δρόμο πάνω στο ρεύμα ανόδου. Παραξενεύτηκα καθώς οι πορείες και τα συλλαλητήρια διοργανώνονται πάντα στο κέντρο της πόλης και ουδέποτε στις γειτονιές. Οι νεαροί φώναζαν συνθήματα κατά του φασισμού ενώ πιο πίσω μπορούσες να διακρίνεις μικρές κοπέλες, άλλωστε κανείς τους δεν φαινόταν να ξεπερνάει την ηλικία των εικοσιπέντε ετών.

Λίγα μέτρα πιο πάνω και το εννοώ κυριολεκτικά (περίπου σαράντα ή εξήντα μέτρα) η πορεία σταματάει και οι νεαροί αρχίζουν να σπάζουν παρακείμενες ζαρντινιέρες (που έχει υπέροχα φυτά ένα ζαχαροπλαστείο) και να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα μπροστά στην συμβολή του κεντρικού δρόμου και μίας εκ των πιο κεντρικών λεωφόρων της πόλης. Ακολουθεί πανδαιμόνιο! Ανταλλαγή από πέτρες και σπασμένα μπουκάλια ακριβώς μπροστά μου και των έντρομων γειτόνων μου. Σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά μερικά άτομα των ΜΑΤ θα βρεθούν μπροστά τους και πετώντας δύο δακρυγόνα –αν είδα καλά- διαλύουν τους νεαρούς που τρέχουν πανικόβλητοι προς τα πίσω.  Για όσους δεν γνωρίζουν το δακρυγόνο δεν δημιουργεί νέφος καπνού όμως καθιστά την ατμόσφαιρα αποπνικτική με τα μάτια και τον λαιμό να τσούζουν σε χρόνο μηδέν.

Νωρίτερα οι νεαροί είχαν προλάβει να βάλουν φωτιά σε κάδους γεμίζοντας την περιοχή με σκουπίδια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ ένας από αυτούς ζήτησε βοήθεια από φαρμακείο αφού του είχε ανοίξει το κεφάλι. Την ίδια ώρα μια κοπέλα μας ζητούσε να τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να φωνάξουμε το ΕΚΑΒ(;).

Λίγο αργότερα έμαθα από τους γείτονες πως στην απέναντι μεριά της διασταύρωσης ήταν από το απόγευμα νεαροί της Χρυσής Αυγής όπου μοίραζαν φυλλάδια. Ρώτησα περισσότερο για να μάθω αν προκάλεσαν ή κάτι παρόμοιο λαμβάνοντας αρνητική απάντηση. Το βράδυ που έφυγα από την δουλειά πέρασα να δω τις ζημιές και είδα μερικά φυλλάδια πεταμένα κάτω. Δεν διάβασα ακριβώς τι έγραφαν. “Πολιτικές θέσεις” έγραφε στον τίτλο του το τετρασέλιδο φυλλάδιο. Ομολογώ πάντως πως πέρα από τα φυλλάδια δεν διαπίστωσα ζημιές από εκείνη την πλευρά της διασταύρωσης.

Όσοι με ξέρουν, αλλά και όλοι οι αναγνώστες του yannidakis που διαβάζουν εδώ και χρόνια τις πολιτικές μου απόψεις, γνωρίζουν πως είμαι κατά και των μεν και των δε, καθώς είμαι κατά των άκρων, όμως αμέσως έκανα τον συνειρμό ενός γνώριμου και καθημερινού σκηνικού στον πεζόδρομο της πλατείας Καλλέργων (“λιοντάρια”) –του κεντρικότερου σημείου της πόλης- όπου νεαροί ακροαριστερών ομάδων από το απόγευμα και μετά μοιράζουν καθημερινά φυλλάδια στους διερχόμενους χωρίς ποτέ να τους έχει πειράξει κανείς. Τα συμπεράσματα δικά σας... +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα yann.
    Mια ερώτηση εχω μόνο πριν βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα.
    Λες:Ανταλλαγή από πέτρες και σπασμένα μπουκάλια ακριβώς μπροστά μου και των έντρομων γειτόνων μου.
    Τί σημαίνει ανταλλαγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχα.. Δηλαδή οι μεν πετούσαν μπουκάλια, οι δε φυλλάδια.Κάτι δηλαδή σαν την ανταλλαγή ανάμεσα στον Πακιστανό στα Πετράλωνα με δυο ακροδεξιούς.

      Διαγραφή
    2. θα έλεγα πως δεν προκύπτει κάποιο τέτοιο συμπέρασμα από το κείμενο. Το μοίρασμα των φυλλαδίων γινόταν έως εκείνη τη στιγμή και αφορούσε διερχόμενους πολίτες.

      Οι ρίψεις μπουκαλιών και πετρών ξεκίνησαν από την ομάδα αναρχικών & απαντήθηκε με τα ίδια υλικά από την απέναντι μεριά :[

      Διαγραφή
  2. Αν σου διηγηθώ 10 ίδια περιστατικά με αντιστροφή ρόλων τί συμπέρασμα θα βγάλεις?
    Το δικό μου είναι πως έχουμε περάσει στη φάση: Δίχως ανάσες παρακολουθούμε τη φρίκη με κομμένο αναστεναγμό"
    Σε πόσα πέναλτι άραγε νικιέται ο εφιάλτης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το συμπέρασμα το έχω βγάλει χωρίς να μου διηθηθείς τα περαστικά. Ένας μικρός εμφύλιος πόλεμος με δύο πόλους ακραίας πολιτικής συμπεριφοράς που καταδικάζεται από κάθε υγιώς σκεπτόμενο έλληνα πολίτη :[

      Διαγραφή
  3. To κείμενο σου όμως κατευθύνει τον αναγνώστη σε διαφορετικό συμπερασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περιμένω λοιπόν τις απόψεις των αναγνωστών μου για να τις συζητήσουμε ανοιχτά :[

      Διαγραφή
  4. Δεν καταλαβα τι κακο εκαναν οι νεαροι της Χρυσης Αυγης που τους βαζετε στο ιδιο καζανι με τους κουκουλοφορους βανδαλους? Το οτι αμυνθηκαν μιας και δεν υπηρχε αστυνομια για να τους προστατευσει? Και απο ποτε το μοιρασμα φυλλαδιων ειναι παρανομο η κατακριτεο?
    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μοίρασμα των φυλλαδίων δεν είναι ούτε παράνομο ούτε κατακριτέο. Και η αλήθεια είναι πως οι χρυσαυγίτες στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν προκάλεσαν και δεν ξεκίνησαν κάποιο επεισόδιο.
      Άλλα όπως είπα: στο συγκεκριμένο περιστατικό :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το