Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙTΗΣ ~ απλουστεύοντας την ζωή μας σε πέντε δευτερόλεπτα

Καληνωρίσματα. Σκέψου λίγο τη ζωή. Ξέρεις, αυτό το τετριμμένο πλέον, “τι είναι η ζωή, τι είναι ο άνθρωπος”. Η απάντηση είναι πολύπλοκη καθώς πως μπορείς να περιγράψεις την ζωή ενός ανθρώπου; Αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιογραφίες είναι σχετικό. Κάποιος άσημος σαν εμένα και σένα ίσως να μην τιμηθεί ποτέ με κάποια αναφορά στην ζωή του αν και εμείς (μόνο) γνωρίζουμε πόσο πολυτάραχη και πολύπλοκη είναι αυτή. Αντίθετα, εκατοντάδες σελίδες αφιερώνονται για όλους αυτούς τους διάσημους, που περιγράφουν την ζωή τους.

Δε νομίζετε πως αυτό είναι κάπως άδικο; Εμείς τίποτα κι αυτοί όλα; Αναφέρομαι στο μερίδιο μας στην ιστορία. Ένα βιβλίο έρχεται να εξισώσει το χάσμα αυτό γεφυρώνοντας όλους τους ανθρώπους κάτω από έναν κοινό παρανομαστή: Τα πέντε δευτερόλεπτα! Το βιβλίο “Life in five seconds” δεν έχει μεγάλα κείμενα και τεράστιες παραγράφους. imageΑναφέρεται σε διάσημα πρόσωπα της ιστορίας απογυμνώνοντας την ζωή τους σε μόλις τρία σκίτσα. Σε κάθε άτομο αντιστοιχούν τρία σκίτσα τα οποία αναφέρονται σε τρεις σημαντικές σκηνές του ανθρώπου. Από τον Ιησού έως τον την Μαρία Αντουανέτα και από την ζωή των δεινοσαύρων ως τον Superman! Δείτε στους συνδέσμους τα παραδείγματα και αρχίστε να πειραματίζεστε με το δικό σας σκίτσο ή κάποιου που ξέρετε ή θέλετε να σατιρίσετε. Το βιβλίο ακολουθεί τα βασικά στάδια της ζωής του ανθρώπου. Αν για παράδειγμα μιλούσαμε για τον άνθρωπο (γενικά) το σκίτσο θα ήταν αυτό που βλέπουμε πάνω αριστερά στην εικόνα, δηλαδή: ‘γεννιέσαι-ζεις-πεθαίνεις’.  Τόσο απλά.
Life in Five Seconds
Με αφορμή το βιβλίο αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς πως μπορεί να απλουστεύσει τη ζωή του. Εντάξει, είμαστε ένα σύνολο από συναισθήματα, εμπειρίες, όνειρα, στόχους, επιτυχίες και αποτυχίες, βιώματα και τελικά επιπτώσεις, όμως όταν έρθει η μέρα να πεθάνουμε, τι θα λένε για εμάς, ας πούμε… τα εγγόνια μας, που δεν έζησαν τις λεπτομέρειες της ζωής μας; Δεν θα μπορούν να διηγηθούν λεπτομερείς εμπειρίες, οπότε θα περιοριστούν σε… πέντε δευτερόλεπτα. Σκεφτείτε τι έχετε να πείτε για τον δικό σας παππού που δεν ζήσατε. ‘Ο παππούς μου πολέμησε στην Αλβανία και έζησε κατοχή’ ή ο ‘παππούς μου ήταν ποδοσφαιριστής, αλλά έφυγε μετανάστης στην Αμερική και έγινε πλούσιος φτιάχνοντας εστιατόρια’! Είμαι σίγουρος πως δεν χρειαστήκατε πάνω από πέντε δευτερόλεπτα για να συντάξετε παρόμοιες προτάσεις που ουσιαστικά περιέγραφαν την ζωή ανθρώπων. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι έζησαν μία πολύπλοκη ζωή σαν την δική σας (ίσως και περισσότερο) η οποία σίγουρα είχε πολλά ενδιαφέροντα στιγμιότυπα που ενδεχομένως θα γέμιζαν τις σελίδες ενός βιβλίου. Ποια όμως είναι η ουσία;

Καλό ερώτημα. Ποια είναι η ουσία όλων μας; Το έχετε σκεφτεί; Ποιο είναι το στίγμα που θα αφήσετε εσείς στον κόσμο αυτό; Με ποιες λέξεις διάρκειας πέντε δευτερολέπτων θα θέλατε να σας θυμούνται; Θα είχε ενδιαφέρον αν γράψετε στην περιοχή των σχολίων μερικά τέτοια παραδείγματα +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΝΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ή ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ

3 σχόλια:

  1. Μιχάλης: ἕνας ἀπίστευτα τυχερός ἄνθρωπος, ἐπειδή βρῆκε τό «κλειδί» ὅλων των πραγμάτων, καί ταυτόχρονα ἀπίστευτα ἠλίθιος γιατί δέν τό ἔβαλε στήν κλειδαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το