Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΣYNΕΝΤΕΥΞΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ τρία κρίσιμα μέτωπα για την αγορά

Καληνωρίσματα. Τα Χριστούγεννα τελείωσαν, οι εκπτώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η πρόταση για ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα της Κυριακές είναι προ των πυλών (να εφαρμοστεί), οπότε είναι απόλυτα λογικό το θέμα μας για σήμερα να αφορά τον εμπορικό κόσμο. Γι’ αυτό και φρόντισα να έχω μία σύντομη συνομιλία με τον κύριο Αντώνη Κ. που είναι ιδιοκτήτης ενός εμπορικού καταστήματος.

Κύριε Αντώνη κάντε μας αρχικά έναν απολογισμό της κίνησης τα Χριστούγεννα που πέρασαν.
Φέτος είχε πολύ ενδιαφέρον το ότι είχαμε μικρότερο τζίρο, αλλά περισσότερη επιτυχία στις αγορές μας. Δε νομίζω πως σας έδωσα να καταλάβετε, αλλά μιλώντας και με συναδέλφους, διαπιστώσαμε πως φέτος κατέβηκε λιγότερος κόσμος στην αγορά για ψώνια. Από αυτούς, ξόδεψαν οι περισσότεροι. Σε προηγούμενες χρονιές βλέπαμε την αγορά να κατακλύζετε από κόσμο, απλά να μην αγοράζουν. Φέτος κατέβηκαν λιγότεροι, αλλά τουλάχιστον αυτοί, ψώνισαν και σε αυτό βοήθησε πολύ το ότι είδαν πολύ μειωμένες τιμές, ακριβώς επειδή και εμείς συνειδητοποιήσαμε πλήρως την κατάσταση.

Και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εκπτώσεις. Τι γίνεται εκεί;
Το ακριβώς αντίθετο. Οι καταναλωτές είμαι πια έμπειροι και υποψιασμένοι. Κατεβαίνουν μαζικά, όχι όμως για να αγοράσουν. Κάνουν έρευνα αγοράς και περιμένουν τις τελευταίες ημέρες για να κάνουν την κίνηση τους. Φέτος όμως δεν έχουμε περιθώρια για να ρίξουμε κι άλλο τις τιμές. Οι εκπτώσεις είναι ήδη πολύ ελκυστικές και μέχρι το σημείο που αντέχουμε. Ελπίζω να βολευτεί κι ο κόσμος που δεν δύναται να ψωνίζει άλλες εποχές και να αυξηθεί κι εμάς ο τζίρος λίγο.

Οπότε ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα ή μπορεί να σώθηκε η χρονιά;
Ξέρω πολλούς που μετά τις εκπτώσεις θα βάλουν λουκέτο. Εγώ θα κρατηθώ λίγο ακόμα. Θα το παλέψω, όμως εκεί που ο τζίρος μου μειώνεται, έχω να αντιμετωπίσω μεγαλύτερη φορολογία, περισσότερα έξοδα, οπότε νομίζω πως κι εγώ αργά ή γρήγορα, οδηγούμαι σε αδιέξοδο.

Και σε ότι αφορά το μέτρο με τις Κυριακές;
Ο κόσμος που έχει να ψωνίσει, ψωνίζει και τις υπόλοιπες μέρες. Η Κυριακή δε θα λύσει το πρόβλημα. Ίσως βοηθήσει την ανεργία, καθώς όσοι δουλέψουν με τις Κυριακές θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια, ίσως βοηθήσει και τους καταναλωτές που θα έχουν μία περισσότερη λύση να κάνουν τα ψώνια τους. Εγώ πάντως θα μείνω ανοιχτός, θα κάνω ότι μπορώ κι αν τελικά βοηθήσει, εδώ θα είμαστε να το πούμε.

Εύχομαι καλές δουλειές και σύντομα ρευστότητα στην αγορά και καλή ψυχολογία στον καταναλωτή +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το