Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΗ EIΔΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ~ οι εξαγωγές σαν απάντηση στην κρίση

η είδηση του μήνα παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην ιστορία

από ΤΑ ΝΕΑ Ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία


Νέο ρεκόρ σημείωσαν το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων η αξία τους ανήλθε το προηγούμενο έτος στα 23,8 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο σημείωσαν βουτιά, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ισχυροποίησης του ευρώ.

Το ρεκόρ του 2012 επετεύχθη χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις των εξαγωγών τροφίμων, του ελαιολάδου και των πρώτων υλών, που απορρόφησαν τις μαζικές πιέσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων και έτσι διατηρήθηκαν οι ρυθμοί της αύξησης σε ετήσια βάση στα επίπεδα του 6%, καθιστώντας πραγματικότητα ένα νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

«Η αύξηση της τιμής του ευρώ έπληξε τον τελευταίο μήνα του 2012 την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων», λέει ο Νίκος Αρχοντής, γενικός διευθυντής του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Οπως σημειώνει, «ο συνδυασμός ακριβού ευρώ και ύφεσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες περιόρισε τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη βιωσιμότητα εκατοντάδων εξωστρεφών επιχειρήσεων, ενώ πολλαπλάσια ήταν η επίδραση σε αγορές εκτός ΕΕ, που συναλλάσσονται κυρίως με δολάρια». Πάντως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς το ακριβό ευρώ βλάπτει άμεσα και τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Θα έχετε ακούσει που λέμε πως "η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει". Εξάλλου πολλές φορές έχω γράψει πως όταν δεν έχεις λεφτά να κάνεις την δουλειά σου, βρίσκεις από τους ξένους. Στην Ελλάδα είμαστε βρε παιδιά. Λίγο ο τουρισμός, λίγο οι επενδύσεις που περιμένουμε πως και πως και όπως αποδεικνύεται να και οι εξαγωγές.

Οι Έλληνες είναι έξυπνοι. Ίσως περισσότερο πονηροί παρά έξυπνη, αλλά σε κάθε περίπτωση η... ιστορία λέει πως σε μία περίοδο αδιεξόδων οι έλληνες επιχειρηματίες και παραγωγοί αποφάσισαν πως είναι μια καλή περίοδος να βελτιώσουν την φίρμα τους, να εργαστούν σκληρά ώστε να ετοιμάσουν πιο ποιοτικά προϊόντα και να προσπαθήσουν να τα διαθέσουν σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Η αλήθεια είναι πως οι θεοί ήταν με το μέρος τους μιας και στο εξωτερικό ο κόσμος αρκείται στο να γνωρίζει πως το τάδε προϊόν είναι μεσογειακό και πολύ περισσότερο, ελληνικό!

Το λάδι και η φέτα δεν πωλούνται πλέον σε "τενέκα" αλλά σε ειδικές συσκευασίες από αισθητικά όμορφα μπουκάλια και προσεγμένα λογότυπα με το είδος και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς έγιναν επιτέλους επαγγελματίες και έμαθαν να προωθούν το προϊόν τους. Δεν είναι τυχαίο πως σε πολλές εκθέσεις, τα ελληνικά κιόσκια προκαλούν εντύπωση και θαυμασμό από τους τοπικούς αγοραστές.

Αυτό που ουσιαστικά δικαιολογεί την ένταξη της είδησης στην ενότητα. Το ιστορικό δηλαδή στοιχείο, είναι πως επιτέλους οι παραγωγοί γύρισαν σελίδα και έφεραν την Ελλάδα στα εμπορικά πρότυπα που θα έπρεπε να είναι εδώ και καιρό. Η κίνηση αυτή, η τάση -αν θέλετε- γράφει με χρυσά γράμματα την ιστορία της εμπορικής Ελλάδας και δείχνει μια διέξοδο από την κρίση που πρέπει να μας εμπνεύσει και σε άλλους κλάδους. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το