Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ πόσο ηθικό μπορεί να είναι το marketing;

Καληνωρίσματα. Η είδηση για την δολοφονία της κοπέλας του διάσημου imageαθλητή του στίβου Oscar Pistorius, ασφαλώς συγκλόνισε. Ένας άνθρωπος που αποτέλεσε πρότυπο για αμέτρητους αθλητές αλλά και γενικά ανθρώπους με ή χωρίς κινητικά προβλήματα, βρέθηκε να έχει δολοφονήσει την κοπέλα του, ενώ των ερευνών αποδείχθηκε πως έκανε χρήση ορμονών και πως παράλληλα διατηρούσε λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού.

Για όσους δεν ξέρετε, ο Pistorius είναι αθλητής του στίβου που αγωνίζεται με προσθετικά μέλη στα πόδια του και η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που πήρε άδεια για να αγωνιστεί και στους κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντιλαμβάνεται κανείς πως η παρουσία και τα επιτεύγματα του έδιναν θάρρος σε τόσο κόσμο με παρόμοια προβλήματα. Όταν ένα δημόσιο πρόσωπο γίνεται πρότυπο για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε πλουτίζει κιόλας!

Σε αυτό συμβάλλουν οι εταιρείες-χορηγοί που εκμεταλλεύονται την επιρροή του αθλητή (ή καλλιτέχνη κλπ.) για να προωθούν τα προϊόντα τους. Αθλητές μαγειρεύουν, ξυρίζονται, λούζονται και εκτός ότι κερδίζουν χρήματα, γίνονται ακόμα πιο οικείοι στα δικά μας μάτια που τους αποθεώνουμε περισσότερο.

Κάποια στιγμή όμως έρχεται η ώρα της “αποκαθήλωσης”. Συνήθως λόγω ηλικίας ο αθλητής-αστέρας αντικαθίσταται από τον νέο πολλά υποσχόμενο συνάδελφο του. Εκείνος έχει πιο πολλά χρόνια μπροστά του, άρα οι εταιρείες επενδύουν σε αυτόν. Ο παλιός υπογράφει αρχικά πιο μικρά συμβόλαια και σύντομα βρίσκεται στο περιθώριο ως φυσικό επακόλουθο. Πόσο ηθική μπορεί να θεωρηθεί αυτή η πολιτική; Προφανώς καθόλου, αλλά όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, οφείλουμε να σκεφτόμαστε σαν αυτούς με γνώμονα το κέρδος.

Υπάρχουν όμως κάποια φορές που ένας αθλητής τίθεται στο περιθώριο από απρόοπτους παράγοντες. Άλλος βρίσκεται ντοπαρισμένος, άλλος αποδεικνύεται πως έκανε καταχρήσεις, ήταν ρατσιστής, επιτέθηκε σε κόσμο και στην περίπτωση του Pistorius, ήταν… δολοφόνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρείες και εν προκειμένω η Nike, διακόπτουν τα συμβόλαια και αποσύρουν διαφημιστικές καμπάνιες. Η τραγική ειρωνεία στην υπόθεση Pistorius είναι πως η Nike μόλις είχε βγάλει διαφήμιση που εμφάνιζε τον αθλητή με την λεζάντα “I am the bullet in the chamber” (είμαι η σφαίρα στην θαλάμη) εννοώντας προφανώς πόσο γρήγορος είναι. Μετά όμως από το γεγονός, η εταιρεία απέσυρε την διαφήμιση καθώς οι παραλληλισμοί ήταν προφανείς.

Ας μιλήσουμε λίγο “βρώμικα”. Αν η Nike συνέχιζε να λανσάρει διαφημίσεις με τον κρατούμενο και κατηγορούμενο για δολοφονία αθλητή της, θα μπορούσε να κερδίσει στο παιχνίδι της δημοσιότητας. Ας μην ξεχνάμε πως εδώ και μέρες, ο αθλητής είναι πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο. Τείνει να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον πλανήτη! Αν παράλληλα βλέπαμε διαφημίσεις με τον ίδιο να φοράει ρούχα και παπούτσια της Nike καταλαβαίνουμε πόσο θα ήταν το κέρδος της εταιρείας. Κανείς δεν θέλει να μοιάσει σε έναν δολοφόνο, υποσυνείδητα όμως η δημοσιότητα που είχε θα επιδρούσε τουλάχιστον σε θέματα καταναλωτισμού υπέρ της εταιρείας. Αυτή όμως επέλεξε να αποσύρει την διαφήμιση και να ακυρώσει το συμβόλαιο της με τον αθλητή.
Αυτό σημαίνει πως η Nike και η κάθε μεγάλη εταιρεία, προτάσσει την ηθική πάνω από το κέρδος ή πως θα μπορούσε να στιγματιστεί ή να επηρεαστεί αρνητικά αν συνέχιζε να διαφημίζεται από έναν δολοφόνο; Τα συμπεράσματα δικά σας… +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το