Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΨΗΓΜΑΤΑ ΠNEΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ~ εκκλησία και αριστερά σημειώσατε φιάσκο

αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας

Τον Ιανουάριο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής και συγκεκριμένα η Θεολογική σχολή διοργάνωσε συνέδριο με θέμα "Εκκλησία και Αριστερά" στο οποίο συμμετείχαν μέλη της επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ (το ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει...).


Για τα αποτελέσματα του συνεδρίου ενημερώθηκα από αρκετές πηγές. Άλλοι μίλησαν για φιάσκο στο οποίο η εκκλησία ρεζιλεύτηκε αφού της ασκήθηκε δριμύτατη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκκλησιαστική περιουσία, τους μισθούς των ιερέων και τις φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλοι σημείωσαν πως επιτέλους έγιναν τα πρώτα βήματα προσέγγισης μεταξύ δύο παρεξηγημένων μεταξύ τους, πλευρών

Τελικά ήταν καλό το συνέδριο ή κακό; Νομίζω πως στην ερώτηση αυτή θα αναγκαστώ να απαντήσω γενικά και βασιζόμενος σε ιδεολογικές διαφορές. Δεν φταίω εγώ. Σε αυτό οφείλεται η τοποθέτηση των ίδιων των στελεχών που εκπροσωπούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Κουράκης λοιπόν, πρότεινε πως θα πρέπει όσοι είναι χριστιανοί(;) να το δηλώνουν ώστε να φορολογούνται με τον μισθό των ιερέων. Έτσι όσοι δεν είναι χριστιανοί(;) θα γλιτώνουν από αυτόν. Δεν θα κρίνω την πρόταση αυτή, απλά θα αναρωτηθώ γιατί ενώ οι φίλοι της Αριστεράς έκαναν κανονικό "πόλεμο" να αφαιρεθεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες (για λόγους ισότητας) τώρα ζητούν το ακριβώς αντίστροφο; Φυσικά οι αντιφάσεις δεν είναι κάτι καινούριο στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και το ξέρουμε.

Η Εκκλησία προσπάθησε να προσεγγίσει την Αριστερά όταν κάποτε ο Χριστόδουλος είχε μεταβεί στα γραφεία του ΚΚΕ. Σήμερα οι κομουνιστές αρνήθηκαν να μεταβούν στο Συνέδριο και μεταξύ μας, ουσιαστικά δεν είχαν άδικο. Αν θέλουμε να είμαστε πρακτικοί, δεν θα βρούμε ποτέ σημείο σύγκλισης της Αριστεράς με την Εκκλησία. Σίγουρα τους ενώνουν κάποια βασικά σημεία που αναφέρθηκαν και στο συνέδριο, όπως α σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία κλπ. Όμως η όλη κατάσταση μου θύμισε το καλοκαίρι που μετά τις εκλογές, τα κόμματα έκαναν συνεχώς διαβουλεύσεις ερευνώντας με ποιο κόμμα θα μπορούσαν να κάνουν συγκυβέρνηση. Στο τραπέζι είχε πέσει η πρόταση συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και πράγματι ως καθαρά αντιμνημονιακά κόμματα θα είχαν ένα κοινό πλαίσιο πολιτικής, όμως από κει και ύστερα; Το χάος! Διαφορές στα εθνικά, στην παιδεία, την θρησκεία που αν το σκεφτούμε καλύτερα οι διαφορές τους ήταν ίσως πιο σημαντικές από τα κοινά τους σημεία.

Πόσο μάλλον με την εκκλησία, την ίδια ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών είναι άθεοι. Το ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο συνέδριο ασκώντας κριτική στην Εκκλησία και η Εκκλησία συμμετείχε μιλώντας για πολιτική και πολλές φορές για μικροπολιτική. Από αυτά που διάβασα δεν άκουσα καμία νύξη προς θεολογικά ζητήματα, περί πνευματικότητας και θρησκείας. Γιατί λοιπόν η Εκκλησία σύρθηκε στο επίπεδο της πολιτικής; Μετά από ένα φιάσκο σαν αυτό, κρίνω πως η επόμενη προσέγγιση ή επαφή θα πρέπει να έχει πιο συγκεκριμένη θεματολογία. Συγκεκριμένα θέματα από τα οποία δεν θα επιτρέπεται να ξεφύγει. Θα μπορούν για παράδειγμα να εστιάσουν σε αυτά που τους ενώνουν και όχι στις διαφορές τους. Τουλάχιστον για αρχή... +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Αὐτό πράγματι εἶναι τό ἀνέκδοτό της ἡμέρας. Δέν θέλει πολύ μυαλό ὅτι τό ἀποτέλεσμα θά ἦταν οἰκτρή ἀποτυχία. Καί οἱ δύο πλευρές «κρατοῦν τόν πάπα ἀπό τά γένια» καί γνωρίζουν τήν «ἀπόλυτη ἀλήθεια». Ἔτσι πῆγαν ἐκεῖ γιά νά δείξουν ὅτι ἔχουν δίκιο καί νά διαλύσουν τόν ἀντίπαλο.
    Εἶναι ἀπίστευτα ἀδύνατον νά βγάλουν κοινά συμπεράσματα. Τό λάδι καί τό νερό δέν ἀνακατεύονται ὅσο καί νά παιδευτεῖς.
    Γιά τόν Σύριζα εἶναι γνωστό ὅτι εἶναι ἕνα ἀνεγκέφαλο συνονθύλευμα «ἐπαναστατῶν» καί ὑπάρχουν ἀποδείξεις γιά ὅποιον θέλει νά δεῖ.
    Γιά τήν ἐκκλησία, ἦταν γνωστό ὅτι εἶναι ἕνα ἀνεγκέφαλο συνονθύλευμα πιστῶν, ἀλλά δέν ὑπῆρχαν ἀποδείξεις. Τώρα ὑπάρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι κρίμα αυτήν την εποχή που κανονικά τα προβλήματα θα έπρεπε να ωθούν στην υπέρβαση των όποιων διαφορών, να μην μπορούν να τα βρουν οι οποιοδήποτε μεν και δε.

      Όμως πάνω απ΄όλα λειτουργεί το γόητρο στον άνθρωπο :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το