Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΣYNΕΝΤΕΥΞΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ~ η σχέση των πολιτών και της αστυνομίας

Καληνωρίσματα. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα κρούσματα κλοπών και εγκληματικότητας αυξάνονται ραγδαία. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η ηθική ανεπάρκεια που παρατηρείται στις μέρες μας, η απαξίωση στον σεβασμό στον συνάνθρωπο έχει παγιωθεί και η εγκληματικότητα έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Μία πρώτη αντίδραση υπήρξε η στελέχωση της ομάδας ΔΙΑΣ που αποτελούν την πραγματική άμεση δράση της Αστυνομίας, ενώ σε πολλές πόλεις έχουν καθιερωθεί βραδινές περιπολίες στις γειτονιές από περιπολικά. Όλα σωστά, όμως το πρόβλημα παραμένει. Προ ημερών είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον αστυνομικό Γιώργο Κ. για τα νέα δεδομένα στην ασφάλεια στις πόλεις μας.

Η αύξηση της εγκληματικότητας είναι δεδομένη. Την αναγνωρίζει και το κράτος και η αστυνομία. Προφανώς δεν μπορείτε να βρίσκεστε παντού και συνέχεια, όμως πως η αστυνομία πετυχαίνει την υπεράσπιση του πολίτη;
Αν και δεν ανήκω σε ομάδα άμεσης δράσης, πρέπει να πω πως η αστυνομία είναι σήμερα πολύ πιο έτοιμη να επέμβει με ταχύτητα. Είναι πιο γρήγορη, πιο σύγχρονη και περισσότερο εκπαιδευμένη. Είναι αδύνατο να είμαστε παντού, όμως είμαστε γρήγοροι.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα ο κόσμος κατηγορεί την αστυνομία. Είτε για χρήση βίας, είτε ως κομμάτι της εξουσίας κ.α. Σε ποιο πλευρό βρίσκεστε τελικά;
Κι εμείς εργαζόμενοι είμαστε. Μάλλον είμαστε πρώτα απ’ όλα άνθρωποι. Κι εμάς έχουν κάνει μειώσεις στους μισθούς imageκι εμείς έχουμε πολιτικές απόψεις που συχνά είναι αντίθετες με την κυβέρνηση, όμως μην ξεχνάτε πως εκτελούμε εντολές. Πολλές φορές βρισκόμαστε σε μία πορεία και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πως πολλοί συμφωνούν με τα αιτήματα των διαδηλωτών, όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την βία ή την επίθεση εναντίον μας ή εναντίον της περιουσίας του κράτους και των ιδιωτών. Όταν έχουμε εντολές καταστολής, οφείλουμε να τις εφαρμόζουμε. Τα μεμονωμένα και σπάνια περιστατικά υπερβολικής βίας είναι καταδικαστέα φυσικά, αλλά όπως είπα, είμαστε κι εμείς άνθρωποι. Κι όταν ακούς επί ώρες να σου βρίζουν την οικογένεια, κάποια στιγμή, κάποιοι χάνουν τον έλεγχο. Κακώς! Αλλά όπως όλοι κάνουν λάθη, έτσι και στο Σώμα, κάποιοι μπορεί να κάνουν λάθος.

Εγώ θα σου πω και κάτι ακόμα. Και από προσωπική εμπειρία. Οι αστυνομικοί είναι λιγομίλητοι και απότομοι με τους πολίτες. Έως αγενείς θα έλεγα.
Δεν είναι απόλυτο αυτό. Σίγουρα δεν μπορούμε να πάμε και για καφέ, όμως πρέπει να συνομιλούμε με τους πολίτες με ευγένεια. Κοιτάξτε, όπως οι πολίτες χρειάζονται την αστυνομία για προστασία, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε την συνεργασία των πολιτών. Συνάδελφοι της ΔΙΑΣ από τη Θεσσαλονίκη είχαν φτάσει στο σημείο που είχε γίνει μία κλοπή, όμως χωρίς την πολύτιμη βοήθεια ενός αυτόπτη μάρτυρα οι δράστες θα είχαν διαφύγει. Ο πολίτης έδωσε πληροφορίες και οι αστυνομικοί έπιασαν τους δράστες μετά από λίγη ώρα! Αυτό χρειαζόμαστε. Τους πολίτες στο πλευρό μας και τη συνεργασία τους, ώστε κι εμείς να μπορούμε να είμαι περισσότερο παραγωγικοί.

Πολλές φορές κατηγορείστε πως δεν προσπαθείτε αρκετά ή αδιαφορείτε. Πως είναι κι αυτό ένα επάγγελμα.
Όχι αυτό είναι λάθος. Νομίζετε πως θέλουμε να βλέπουμε τους συμπολίτες μας να πέφτουν θύματα κλοπών; Νομίζετε πως μας αρέσει να φτάνουμε σε ένα σκηνικό φόνου; Μην ξεχνάτε πως κάθε φορά που καταδιώκουμε έναν ύποπτο ή κάνουμε έναν έλεγχο ρουτίνας, η ζωή μας κινδυνεύει από κάτι απρόοπτο. Όταν βγάζουμε τη στολή, έχουμε κι εμείς οικογένεια, σπίτι, κυκλοφορούμε κι εμείς στον δρόμο. Ότι βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους, μπορεί να συμβεί αύριο και σε εμάς. Δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και απλά ευχόμαστε το βράδυ να γυρίσουμε με ασφάλεια στις οικογένειες μας.

Εύχομαι να είστε υγιείς και σύντομα να διαψεύσετε τους επικριτές σας με τις επιτυχίες σας. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το