Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜATΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ η νέα ιστορική ειρήνη στην τουρκία γράφτηκε στην φυλακή

Καληνωρίσματα. Τι μας ενώνει με τους κούρδους σήμερα; Έχουμε κοινό εχθρό; Ας πούμε την τουρκία. Τι ενώνει τους κούρδους με την τουρκία; Προφανώς το κομμάτι του πληθυσμού των κούρδων που διαμένει στην τουρκία. Και τι τους χωρίζει; Μα προφανώς ο ανελέητος πόλεμος που κρατά από το 1984 και ευθύνεται για σαράντα χιλιάδες νεκρούς.

Το τέλος σε όλα αυτά τα μπερδέματα έδωσε προ ημερών ο imageηγέτης του PKK, της ομάδας των κούρδων ανταρτών που έχουν κηρύξει πόλεμο στην τουρκία με ορμητήριο το Βόρειο Ιράκ. Ο Οτσαλάν που σήμερα βρίσκεται στην φυλακή, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί (διατάζει) τα μέλη του ΡΚΚ να αφήσουν τα όπλα και να δώσουν την θέση τους στην πολιτική για να προσεγγιστεί μία επίλυση στα προβλήματα. Τα προβλήματα είναι σχετικά. Βλέπετε αρχικά οι κούρδοι ήθελαν την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κρατιδίου, του Κουρδιστάν, σύντομα όμως άλλαξαν πλεύση ζητώντας συγκεκριμένα δικαιώματα για τους κούρδους πολίτες της τουρκίας.
Για καιρό, οι κούρδοι ήταν για την τουρκία ότι είναι οι παλαιστίνιοι για το Ισραήλ, όμως αυτό αλλάζει πλέον. Ο Οτσαλάν προχώρησε σε αυτήν την δήλωση, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στους συμπολίτες του που το μόνο που επιθυμούν είναι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης στην τουρκία. Τι μπορεί να οδήγησε τον… φιλειρηνιστή Οτσαλάν σε αυτή την απόφαση; Η άνευ επιτυχίας ατελείωτη περίοδο πολέμου; Αμφιβάλω. Πολύ πιο πιθανό είναι το σενάριο να δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στην φυλακή και συνεκτιμώντας πως η τουρκία αποτελεί μία νέα και πολλά υποσχόμενη ισχυρή οικονομία, να θέλησε να καρπωθεί για τους πολίτες του, ένα μέρος αυτής της διαφαινόμενης ανάπτυξης. Γιατί να είσαι εχθρός με τον πλούσιο γείτονα και όχι φίλος του όπου μπορεί να διεκδικήσεις δικαιώματα, ελευθερίες και ίσως ακόμα και μέρος αυτού του πλούτου.

Και γιατί η τουρκία να μοιραστεί τα πλούτη της μαζί σου; Εδώ ξεκινά η πολιτική χροιά που ζήτησε και ο Οτσαλάν. Ας μην ξεχνάμε πως στην τουρκία πασχίζουν να αποδείξουν πως είναι πλέον ένα ανθρωποκεντρικό κράτος με σεβασμό στις μειονότητες, την θρησκευτική ελευθερία και τις προσωπικές ελευθερίες. Μπορεί οικονομικά να ευημερούν, όμως αν πραγματικά θέλουν το εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωρίζουν καλά πως πρέπει να έχουν καλές σχέσεις με τις μειονότητες (χριστιανοί, κούρδοι κλπ.) και με τους γείτονές τους (Ελλάδα, Ισραήλ κλπ.) και αυτό είναι ένας στόχος για την οποία η τουρκία χρειάζεται πολλές ακόμα προσπάθειες για να επιτεύξει.

Η νέα σελίδα μεταξύ τουρκίας και κούρδων γράφτηκε από την φυλακή και αναμένεται να εφαρμοστεί σε μια ελεύθερη γη μεταξύ ελεύθερων πολιτών. Το ευχόμαστε, το ελπίζουμε και μακάρι να το δούμε να συμβαίνει επί των ημερών μας. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ τΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το