Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΗ EIΔΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ εξωγήινη ζωή στον ωκεανό

η είδηση του μήνα παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην ιστορία

από in Ζωή ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά μέσα στον ωκεάνιο φλοιό

Διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε για πρώτη φορά ζωντανά μικρόβια βαθιά μέσα στο έδαφος κάτω από τον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού. Δεδομένου ότι ο ωκεάνιος φλοιός καλύπτει το 65% της Γης, αυτό που ανακαλύφθηκε δεν αποκλείεται να είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα του πλανήτη, το οποίο μάλιστα βασίζεται σε πηγές ενέργειας τελείως διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιεί η ζωή στην επιφάνεια.

Οι περισσότεροι οργανισμοί στη Γη εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ηλιακή ακτινοβολία, την οποία χρησιμοποιούν τα φυτά για να συνθέτουν οργανικές ενώσεις, τις οποίες καταναλώνουν στη συνέχεια οι ζωικοί οργανισμοί.

Αυτό βέβαια είναι αδύνατο στο αιώνιο σκοτάδι του ωκεάνιου φλοιού, ο οποίος βρίσκεται κάτω από αρκετά χιλιόμετρα νερού και εκτείνεται αρκετά ακόμα χιλιόμετρα βαθύτερα. Αντί να εξαρτώνται από τη φωτοσύνθεση, τα μικρόβια που ζουν μέσα στο φλοιό βασίζονται στη λεγόμενη χημειοσύνθεση, δηλαδή παράγουν οργανικές ενώσεις αξιοποιώντας την ενέργεια χημικών αντιδράσεων.

«Προσφέρουμε τις πρώτες άμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής βαθιά μέσα στον ωκεάνιο φλοιό. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι αυτό το αχανές οικοσύστημα εξαρτάται κυρίως από τη χημειοσύνθεση» αναφέρει ο Μαρκ Λέβερ, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν γεώτρηση σε βάθος 300 μέτρων κάτω από το βυθό λίγο έξω από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, μια από τις καλύτερα μελετημένες περιοχές του ωκεάνιου φλοιού. Μπόρεσαν έτσι να ανασύρουν δείγματα βασαλτικών πετρωμάτων που εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια.

Μέσα στα δείγματα ανακαλύφθηκαν γονίδια μικροβίων τα οποία σχετίζονται με βακτήρια που παράγουν μεθάνιο, καθώς και γονίδια που συμμετέχουν στο μεταβολισμό του υδρογόνου και του θείου.

Προκειμένου να βεβαιωθούν ότι τα δείγματα δεν θα μολύνονταν από μικρόβια που είχαν προσκολληθεί στο γεωτρύπανο, οι ερευνητές φρόντισαν να προσθέσουν στο υγρό του γεωτρύπανου συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές βρέθηκαν στο εξωτερικό των δειγμάτων, όχι όμως στο εσωτερικό τους, ένδειξη ότι δεν είχε υπάρξει επιμόλυνση.

Επιπλέον, οι ερευνητές απέδειξαν ότι το DNA που εντόπισαν προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς και όχι από απολιθώματα: τα βακτήρια αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο όταν καλλιεργήθηκαν σε αναερόβιες συνθήκες στο Διαδίκτυο.

Οι αναλύσεις υποδεικνύουν ότι η βασική πηγή ενέργειας για αυτό το υπόγειο οικοσύστημα προέρχεται από το υδρογόνο, το οποίο παράγεται κατά την αντίδραση των πετρωμάτων με νερό που περνάει μέσα από ρωγμές του φλοιού.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν τώρα σε άλλες περιοχές του κόσμου προκειμένου να εκτιμηθεί πόση είναι η συνολική βιομάζα αυτού του αθέατου, σχεδόν εξωγήινου κόσμου.

Για να συνοψίσουμε πρέπει να σημειώσουμε πως διαβάζουμε μία είδηση, μία παρουσίαση που είναι ικανή να αλλάξει τα βιβλία της βιολογίας και την θεωρία της επιστήμης αυτής για πάντα! Μαθαίνουμε πως ζωή μπορεί να υπάρξει όχι μόνο με την φωτοσύνθεση αλλά και με την χημειοσύνθεση, δηλαδή με χημικές ενώσεις που εκεί στον βυθό δημιουργούνται. Μαθαίνουμε επίσης πως οι πρώτες εξωγήινες μορφές ζωής που ανακαλύψαμε, βρίσκονται κάτω από την ίδια την Γη!

Εντύπωση προκαλεί το λογικό συμπέρασμα πως αν οι επιστήμονες διασταυρώσουν την ύπαρξη τέτοιων μορφών ζωής και σε άλλες περιοχής του πλανήτη, θα μιλάμε για το μεγαλύτερο οικοσύστημα που έχει ανακαλυφτεί, αφού η θάλασσα καλύπτει τα 2/3 του πλανήτη μας. Αν μπορέσουμε λοιπόν να εξετάσουμε τον ωκεάνιο φλοιό και να προβούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα για τις εναλλακτικές πηγές δημιουργίας ζωής, τότε με βεβαιότητα θα μπορέσουμε και να προσεγγίσουμε νέες μορφές εξερεύνησης τους και σε άλλους πλανήτες. Με απλά λόγια θεωρώ πως έχουμε μια ευκαιρία ώστε να πειραματιστούμε με χαμηλότερο κόστος στην εξερεύνηση μορφών ζωής.

Κι αν για τόσα χρόνια δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει ζωή κάτω από την θάλασσα, μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την βεβαιότητα μας για την (μη) ύπαρξη ζωής στον Άρη ή ακόμα και την Σελήνη; Πως είμαστε βέβαιοι πως κανένας από αυτούς τους πλανήτες δεν κατοικείται ή ότι δεν βρίσκονται μορφές ζωές στο εσωτερικό των πλανητών αυτών. Όποιος είναι απόλυτος, θα πρέπει να αναθεωρήσει όπως η παραπάνω έρευνα αναθεώρησε πολλά για την φωτοσύνθεση και την εξωγήινη ζωή.

Η ιστορία πρέπει να γράψει πως, εκεί βαθιά στον ωκεανό, υπάρχουν μορφές ζωής που δεν ξέραμε, που ακόμα δεν ξέρουμε και πως κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως δεν βρισκόμαστε στην αρχή μιας ακόμα πιο ιστορικής ανακάλυψης... +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

 1. Καλησπέρα.
  Τί το σπουδαίο βρήκε άραγε το περιοδικό σε αυτήν την «ανακάλυψη»; Είναι γνωστό από χρόνια αυτό το γεγονός. Εξάλλου υπάρχουν πραγματικά εξωγήινοι οργανισμοί:
  -Το δηλητήριο «Orange agent» που έριχναν οι αμερικανοί στο Βιετνάμ καθαρίστηκε από ένα μικρόβιο που το έτρωγε!
  -Στο Τσερνομπίλ ανακαλύφθηκε μέσα στον κατεστραμμένο χώρο του εργοστασίου ένας μύκητας, ο ποίος αναπτύσσεται ραγδαία, παρά τα θανατηφόρα επίπεδα ραδιενέργειας.
  -Υπάρχουν μικροοργανισμοί που τρώνε κυριολεκτικά σίδερο, σκουριάζοντας τα μέταλλα μέσα σε δεξαμενές που περιέχουν ραδιενεργό νερό και σε παλιούς αντιδραστήρες.
  -Υπάρχουν μικροοργανισμοί που εκμεταλλεύονται το κυάνιο για την ανταλλαγή της ύλης, σε δηλητηριώδεις λίμνες, και αποτελούν την βάση για μία αρκετά περίπλοκη τροφική αλυσίδα.
  -Υπάρχει και ένα αρκετά μεγαλύτερο πλάσμα, η «αρκούδα του νερού» (έκανα καταχώρηση το 2009 με τίτλο «Εξωγήινος οργανισμός;») που αντέχει εκτός από τεράστια ποσά ραδιενέργειας και στο κενό του διαστήματος, αφού επέζησε σε σχετικό πείραμα.
  -Ψαράκια και φύκια στις θερμές πηγές στο Κέρας της Αφρικής ζουν σε υπερβολικά ζεστό νερό.
  -Έχουν ανακαλυφθεί στην Αφρική αναερόβια μικρόβια σε μεγάλο βάθος κάτω από την γη μέσα στον βράχο. Τα βρήκαν όταν άνοιγαν σήραγγες για ορυχεία.
  Σίγουρα θα υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν τα έχουμε πάρει είδηση.
  Προφανώς το περιοδικό είχε έλλειψη θεμάτων, αλλιώς δεν θα παρουσίαζε το θέμα με τόση υπερβολή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το ότι όλα αυτά τα είδη ζωής είναι παράξενα, ασυνήθιστα, σπάνια ή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν τα καθιστούν εξωγήινα.

   Και αντίθετα, όταν λέμε για κάτι εξωγήινο δεν εννοούμε απαραίτητα πως έχει χαρακτηριστικά που θα πρέπει να μας σοκάρουν. Δεν πρόκειται για μια ανακάλυψη βγαλμένη από σενάριο των x-files, απλά για μια διευρυμένη πτυχή της επιστήμης :[

   Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το