Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΒΛHMΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ η κύπρος στο παγκόσμιο οικονομικό ενδιαφέρον μας θυμίζει… ελλάδα

Καληνωρίσματα. Τις προηγούμενες ημέρες διαβάζαμε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που υποστήριζαν πως ποτέ ξανά δε θα επαναληφθούν οι πολιτικές που πάρθηκαν με την Ελλάδα –αναγνωρίζοντας κάπως έτσι το λάθος τους- και αυτό θα μπορούσε να επιδράσει κάπως σαν ανακούφιση (ή οργή) όμως μας πρόλαβαν οι αποφάσεις για την Κύπρο που ήταν χειρότερες(;)

Οι κύπριοι αντέδρασαν βγαίνοντας στους δρόμους αφού imageανακοινώθηκε πως θα φορολογηθούν οι καταθέσεις τους. Το περιβόητο “κούρεμα” των καταθέσεων εξόργισε τους απλούς πολίτες και με το δίκιο τους. Ήταν αναγκαίο να βγει ο πρόεδρος της χώρας και να αιτιολογήσει το σκεπτικό της απόφασης, δηλαδή να δηλώσει πως αν δεν έπαιρναν αυτήν την απόφαση, η Κύπρος θα οδηγούνταν σε άτακτη χρεωκοπία, όμως πως να μας πείσει όταν τα ίδια ακούγαμε κι εμείς πριν μερικά χρόνια; Μίλησε για κλείσιμο τραπεζών που θα άφηνε οχτώ χιλιάδες ανέργους, αλλά και σοβαρές συνέπειες στην ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκεί που καταλήγουμε, είναι πως –όπως διαβεβαίωσε το λαό του- μετά από αυτό το “κούρεμα” δεν θα χρειαστεί δεύτερο μνημόνιο.

Από αυτά δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε κάτι. Η ιστορία θα δείξει αν ο Αναστασιάδης κοροϊδεύει τους συμπολίτες του, αν ο ίδιος έχει πέσει θύμα πλάνης ή αν τελικά είναι ο ήρωας που έσωσε την Κύπρο.
image
Στο μεταξύ όμως, η πρόταση μεταρρύθμισης άλλαξε και αφορούσε το κούρεμα σε καταθέσεις άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ. Ξέρουμε όλοι πως η ευνοϊκή φορολογία στην Κύπρο έχει φέρει τεράστια κεφάλαια στις τοπικές τράπεζες από καταθέτες άλλων χωρών. Τρανταχτό παράδειγμα οι ρώσοι. Αμύθητα ποσά βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες από ρώσους και τώρα εξηγείται γιατί η Ρωσία έτρεξε πρώτη να βοηθήσει την Κύπρο στα των χρεών της… Οι ρώσοι –βλέπετε- απολάμβαναν τα οφέλη της χαμηλής φορολόγησης, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζουν μια μακάβρια αλήθεια: πως οι τράπεζες δεν ήταν βιώσιμες. Τώρα λοιπόν που ήρθε η ώρα της κρίσης θα πρέπει προκειμένου να διασφαλιστούν οι ρωσικές καταθέσεις, να “την πληρώσει” ο υπόλοιπος λαός της Ευρώπης; Αυτό ακούγεται κάπως άδικο, σωστά;

Ακόμα κι έτσι πάντως, οι κύπριοι καταψήφισαν και αυτή την πρόταση, αντιπρότειναν ένα σχέδιο ‘Β το οποίο απορρίφτηκε από την Ευρώπη και τώρα αναζητούν βοήθεια από την Ρωσία ή μια νέα αντιπρόταση από την Ευρώπη, η οποία θα έρθει σύντομα. Η ανασφάλεια, ο φόβος και η αβεβαιότητα μαστίζει τους κύπριους αυτή τη στιγμή. Το τι θα συμβεί σε αυτούς (ήδη οι τράπεζες θα είναι κλειστές για δέκα μέρες…) είναι αυτό που θα είχε συμβεί και εδώ αν το 2009 λέγαμε κι εμείς “όχι”. Τι είναι αυτό; Θα το μάθουμε εν καιρώ. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα και εμείς εδώ ξέρουμε καλά τι σημαίνει κρίση και δημοσιονομικά μέτρα, θα πρέπει να συστήσουμε ψυχραιμία στους γείτονές μας κύπριους. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το