Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΠΡOBΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ πυκνοί μαύροι & άσπροι καπνοί καλύπτουνε τον νέο πάπα

Καληνωρίσματα. Η εκλογή του νέου Πάπα των Καθολικών Χριστιανών την περασμένη εβδομάδα, απασχόλησε όσο τίποτα άλλο τα Μέσα αυτόν τον μήνα. Στον σημερινό προβληματισμό δεν θα γράψω ένα ακόμα αφιέρωμα του ποιος είναι ή τι χαρακτηριστικά έχει, καθώς λογικά αυτά κάπου θα τα έχετε ήδη διαβάσει.
Είναι όμως σημαντικό να σημειώσουμε πως είναι ο πρώτος Πάπας εκτός Ευρώπης και μάλιστα από την Λατινική Αμερική όπου και βρίσκεται το 40% των πιστών της Καθολικής Εκκλησίας. Εξάλλου μαζί με την Ασία και την Αφρική αριθμεί τα δύο τρίτα των (καθολικών) πιστών, οπότε ένας ακόμα ευρωπαίος Πάπας δεν θα εκπροσωπούσε απόλυτα τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Η… δημογραφική δικαιοσύνη λίγο ενδιαφέρει.

Ειδικά όταν ο νέος αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας έχει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα που δημιουργήθηκαν κυρίως από την ολιγωρία των προκατόχων του. Όχι ότι ασχολούμαι ιδιαίτερα με το θέμα, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς έκανε ο Βενεδίκτος για να μείνει στην ιστορία. Το μόνο που θα τον χαρακτηρίζει θα είναι ότι παραιτήθηκε και δεν άφησε τον θρόνο επειδή απεβίωσε όπως οι προκάτοχοι του.

Ο Φραγκίσκος πάντως θα πρέπει να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά γιατί μπορεί σε ψηφοφορία του euronews το 66% να δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της Εκκλησίας μετά την εκλογή, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως η Εκκλησία έχει δύο μεγάλα πλήγματα.
  1. Από τη μια τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης. Τα τελευταία χρόνια είδαμε στο φως της δημοσιότητας αμέτρητα περιστατικά ιερέων που κακοποιούσαν παιδιά. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε δύο παραμέτρους. Αφενός την πάγια τακτική του Βατικανού να επιλύει τέτοιες “ατασθαλίες” με τρόπο που δεν παίρνει διαστάσεις και δεν σπιλώνει την εικόνα της Εκκλησίας και αφετέρου στο γεγονός της εξέλιξης της δημοσιογραφίας. Σήμερα βγαίνουν στην δημοσιότητα πολύ περισσότερες ειδήσεις απ’ ότι στο παρελθόν. Η δύναμη της πληροφορίας είναι τεράστια και δείχνει να νικάει το Βατικανό. Οπότε μην φανταστείτε πως δεν είχαμε πληθώρα κρουσμάτων και στο παρελθόν, απλά αυτά αποκρύπτονταν επιμελώς! Ο Φραγκίσκος θα πρέπει να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο κυρίως παρεμβαίνοντας στην ιεραρχία. Η ιεραρχία αποτελεί μεγάλη πληγή στην φήμη της Εκκλησίας καθώς πολλές περιπτώσεις διαφθοράς αμαυρώνουν την φήμη της απλά και μόνο επειδή η αυστηροί ιεραρχικοί κανόνες δεν αφήνουν να διευθετηθεί με διαφάνεια το κάθε ζήτημα.
  2. Το δεύτερο ζήτημα αποτελεί η φτώχια και οι κακουχίες των πιστών. Προφανώς δεν αναφερόμαστε στην οικονομική κρίση, αλλά στην προστασία ενός σημαντικού ποσοστού ρωμαιοκαθολικών που πλήττονται από την έλλειψη επαρκών συνθηκών διαβίωσης. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στην Αφρική όπου έχει διαπιστωθεί πως περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες χριστιανοί πεθαίνουν λόγω της θρησκευτικής βίας κάθε χρόνο. Θυμάμαι κρούσματα στην Νιγηρία, την Αίγυπτο κι αλλού. Το Βατικανό –θεωρητικά τουλάχιστον- έχει στις υποχρεώσεις της προγράμματα ενίσχυσης των αδύναμων κατηγοριών των ανθρώπων. Οι επεμβάσεις αυτές όμως είτε δεν εφαρμόζονται σωστά είτε χωλαίνουν ως προς την εκτέλεση.
Ουσιαστικά το στοίχημα για τον Πάπα είναι να βελτιώσει imageτην εικόνα της Εκκλησίας. Οι αναλυτές των θεωρούν ριζοσπαστικό και ικανό να φέρει τομές, όμως στην ηλικία των εβδομήντα έξι, εγώ αναρωτιέμαι πόσο δραστικός και δραστήριος μπορεί να είναι. Ας μην ξεχνάμε πως η καρέκλα του Πάπα είναι γεμάτη καρφιά. Κανείς δεν μπορεί να με πείσει πως ο Βενεδίκτος εγκατέλειψε τον θρόνο απλά και μόνο διότι δεν μπορούσε να προσφέρει –λόγω ηλικίας- άλλο. Η εξουσία είναι γλυκιά. Κανείς δεν την αφήνει. Η δική μου εκτίμηση είναι πως ο Βενεδίκτος παραιτήθηκε διότι τα σκάνδαλα ξεσπούσαν το ένα μετά το άλλο και φοβόταν πως ίσως η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Μπορεί ο νέος ποντίφικας να το αλλάξει αυτό; Όπως έγραψα παραπάνω όλα ξεκινούν από την ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εγώ θα την παρομοίαζα με το Ελληνικό Δημόσιο! Σημειώνω τέλος πως θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι οι σχέσεις που θα αναπτύξει ο νέος Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος θα παραστεί στην ενθρόνιση του. Ας υιοθετήσουμε την αισιοδοξία της παραπάνω ψηφοφορίας. Αμήν! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το