Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΗ EIΔΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ η συμφωνία που αλλάζει τα βαλκάνια

η είδηση του μήνα παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην ιστορία

από euronews Σε συμφωνία κατέληξαν Σερβία και Κόσοβο

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Σερβία και Κόσοβο με τη σερβική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Η νέα πρόταση της Κάθριν Άστον έγινε δεκτή από τις ηγεσίες και των δύο πλευρών οι οποίες τη μονόγραψαν.

“Θέλω να τους συγχαρώ για την αποφασιστικότητα όλους αυτούς τους μήνες, και το κουράγιο που έχουν. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε ότι και οι δύο κάνουν ένα βήμα μπροστά και έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη” είπε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής και πολιτικής και άμυνας.

Η συμφωνία θεωρείται για τη Σερβία εισιτήριο για να λάβει τον Ιούνιο ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών της διπραγματεύσεων με την ΕΕ. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει 15 σημεία με τα οποία καθορίζεται και ο βαθμός αυτονομίας της βόρειας περιοχής του Κοσόβου, διασφαλίζοντας στους Σέρβους το δικαίωμα να διορίζουν τους αστυνομικούς διοικητές στις περιοχές όπου αποτελούν πλειοψηφία ενώ, προβλέπει και τη λειτουργία εφετείου που θα εκδικάζει, σε δεύτερο βαθμό, υποθέσεις πολιτών σερβικής εθνότητας.

Φαίνεται ότι οι δύο πλευρές βρήκαν τη χρυσή τομή συμφωνώντας να μην μπλοκάρουν η μία την ευρωπαϊκή προοπτική της άλλης.
Με αυτόν τον τρόπο, η σερβική κυβέρνηση έκανε μία ιστορική επιλογή. Αποφάσισε να εναντιωθεί στους πολίτες της και να δεχτεί μία πρόταση που εθνικά ίσως να μην ήταν η ενδεδειγμένη, ήταν όμως η πιο συμφέρουσα και ρεαλιστική. Έτσι, ουσιαστικά η Σερβία είπε "ναι" στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, που μπορεί όλοι να επιθυμούν, η μειοψηφία όμως αντιλαμβάνεται πως η συμφωνία αυτή αποτελούσε και το εισιτήριο προς τα εκεί.

Πολλοί μίλησαν για ξεπούλημα της Σερβίας στην Δύση και την Ευρώπη, όμως μήπως αυτή δεν είναι
η δουλειά του πολιτικού; Να κρίνει το εθνικό συμφέρον που πολλές φορές μπορεί να έρχεται ενάντια στο εθνικό φρόνημα; Υπάρχουν άνθρωποι κουρασμένοι από τις κακουχίες του πολέμου και από την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα εκεί μέρη. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν απλώς να περάσουν στην επόμενη φάση, θέλουν να δουν κονδύλια και ανάπτυξη και όλοι γνωρίζουν πως στην αποδυναμωμένη Σερβία αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιστορία φυσικά θα κρίνει αν η απόφαση ήταν σωστή ή όχι. Όμως κανείς δεν αρνείται πως η ιστορία άλλαξε σελίδα στο κεφάλαιο των Βαλκανίων και της Σερβίας με αυτή τη συμφωνία. Ίσως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης... +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

3 σχόλια:

  1. Ποιό εθνικό συμφέρον; Η Σερβία -αφού κατακερματίστηκε από ΗΠΑ και Ευρωπαίους- παγιδεύεται στην ΕΕ. Σε τρία με τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή της θα πτωχεύσει "ξαφνικά" όπως έχει γίνει με ΟΛΕΣ τις ανατολικές και νότιες μπανανίες που μπήκαν στην ΕΕ "για να φάνε με χρυσά κουτάλια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μία πολύ ρεαλιστική πρόβλεψη, όμως πως θα είναι η ΕΕ σε 4 χρόνια;

      Διαγραφή
    2. Αν είναι τυχεροί οι Σέρβοι, η ΕΕ ΔΕΝ θα είναι!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το