Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤHΣ ~ ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε τα χρήματα που μας αντιστοιχούν

Καληνωρίσματα. Ένας από τους βασικότερους λόγους που επιμένουμε να βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτά που μπορεί να μας προσφέρει. Για την τρέχουσα δεκαετία μάλιστα έχω να σας παραθέσω μερικά πολύ ενδιαφέροντα νούμερα τα οποία είναι ευρώ που θα λάβει η χώρα μας ως το 2020. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  • 14,5 δις. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020
  • 1,8 δις. ευρώ από διαρθρωτικές αλλαγές στον αγροτικό κλάδο
  • 2 δις. ευρώ επιχορήγηση λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ από την κρίση
  • Χ ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • 500 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
Το γενικό σύνολο με μία απλή πρόσθεση: Είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ!

Αυτά είναι τα χρήματα που θα λάβουμε λοιπόν από τα imageταμεία της Ευρώπης. Όπως βλέπετε, ο προορισμός αυτών των επιδοτήσεων είναι ή θα έπρεπε να είναι πολύ συγκεκριμένος. Ξεκινώντας από τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, θα απέκλεια το γεγονός πως σήμερα κάποιοι θα προσπαθήσουν να υπεξαιρέσουν αυτά τα λεφτά. Νομίζω άλλωστε πως οι μηχανισμοί διαφάνειας έχουν –έστω και λίγο- αναπτυχθεί. Σε κάθε περίπτωση είναι παράλογο να συζητήσουμε περισσότερο αυτά τα ζητήματα.

Είναι προφανές πως αυτά τα λεφτά συνδέονται άμεσα με το μέλλον της χώρας. Συνδέονται με την πολυπόθητη ανάπτυξη που οι έλληνες πολίτες δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια σκληρής ύφεσης, αλλά και απαιτούν από ένα κράτος που κάθε άλλο παρά κοινωνικό ήταν τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη είναι πλέον μία λέξη τόσο ουτοπική που ο καθένας θα ήθελε να συμμετέχει σε αυτή. Τα χρήματα των επιδοτήσεων δεν λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, σηματοδοτούν όμως μια εποχή ανάπτυξης, το ξεκίνημα της, τουλάχιστον.

Τα πράγματα είναι απλά. Το κράτος, η κυβέρνηση, οι τοπικοί φορείς πρέπει να εργαστούν σκληρά ώστε να ετοιμάσουν τις περιοχές τους για προγράμματα που θα πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο ΕΣΠΑ. Το παρελθόν μας έχει διδάξει πως αμέτρητες φορές από αδιαφορία, ολιγωρία ή ανικανότητα, πολλά προγράμματα (δρόμοι, δίκτυα άρδευσης, κτίρια, υπηρεσίες κλπ.) έπεσαν στο κενό και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αφήνοντας τον τοπικό πληθυσμό πολύ πίσω σε θέματα επιπέδου ζωής.

Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους αρμόδιους φορείς: Μην αφήσετε διαθέσιμα λεφτά να πάνε χαμένα, μην αφήσετε θέσεις εργασίας που μπορούν να φέρου εις πέρας τις απαιτήσεις των κονδυλίων αυτών επαληθεύοντας των προορισμό τους+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το