Σάββατο 13 Απριλίου 2013

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ ισχύς εν τη ενώσει

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Lawless
Παραγωγή: 2012
Σκηνοθεσία: 
Βασικοί Χαρακτήρες: 
ΠεριγραφήΜια ομάδα ανδρών οι οποίοι επαγγέλλονται βιοτέχνες νοθευμένου ποτού διοχετέυουν το προϊόν τους στην αγορά με νόμιμους και παράνομους τρόπους δωροδοκόντας πολλές φορές τις τοπικές αρχές με το προϊόν τους ώστε να αποφεύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες του νόμου που υπόκεινται στην ποτο-απαγόρευση. Τι θα γίνει όμως όταν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πατάξει την παρανομία στην περιοχή και στέλνει να τους καταδιώξει έναν αδίστακτο αιμοσταγή πράκτορα; 


Για το μήνα Απρίλιο επέλεξα να σας παρουσιάσω κάτι ανατρεπτικό τουλάχιστον σε σχέση με ότι ταινίες παρουσίαζα μέχρι σήμερα. Το Lawless είναι μια ταινία που ριψοκινδυνεύει κάποιος να χρησιμοποιήσει για να μεταδώσει κοινωνικά μηνύματα κι αυτό γιατί πρόκειται για μια ταινία τύπου western στην οποία κυριαρχεί η παρανομία, η βία και ότι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τέτοιου είδους ταινίες. Παρόλα αυτά διέκρινα στοιχεία ξεχωριστά από οποιαδήποτε ταινία western έχω δει μέχρι σήμερα και θα σας τα παρουσιάσω παρακάτω.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας μας βάζει από την αρχή στα βαθιά παρουσιάζοντας μας μία ομάδα τριών ατόμων πολύ στενά συνδεδεμένων οι οποίοι μάλιστα αυτοαποκαλούνται ως ¨αδέρφια¨ - χωρίς να μαθαίνουμε τελικά αν είναι... - έχουν ριζώσει στα κυκλώματα τα σκοτεινά και μη της περιοχής και να πουλάνε το νοθευμένο ποτό το οποίο παράγουν οι ίδιοι σε δικά τους παράνομα αποστακτήρια χωρίς κανένα έλεγχο. Όλα δείχνουν ότι είναι οι άρχοντες της περιοχής αφού καταφέρνουν να διακινούν το προϊόν τους έχοντας με το μέρος τους μέσω της δωροδοκίας τις τοπικές αρχές αστυνόμευσης. 

Η χαρά τους όμως δεν θα διαρκέσει για πολύ αφού η κυβέρνηση για να πατάξει την παράνομη διακίνηση διατάζει την ποτοαπαγόρευση και στέλνει τον πιο αιμοσταγή και επικίνδυνο πράκτορά της ο οποίος με την επιβλητική του φυσιογνωμία προσπαθεί να θέσει τους όρους του βίαια απέναντι σε ένα κατεστημένο το οποίο δεν φαίνεται να συγκινείται.... Τώρα φυσικά εσείς θα αναρωτιέστε σε αυτή την ταινία ποιοι θεωρούνται κακοί και ποιοι οι καλοί... Κάπου στα ενδιάμεσα της ταινίας κάποιος μπορεί να διχάζεται όμως η σφοδρότητα του απεσταλμένου πράκτορα είναι αυτή που τον κάνει κακό παρότι και οι υπόλοιποι δεν υστερούν και πολυ!!! Στο τέλος της ταινίας το σημαντικό γεγονός είναι ότι ενώνονται όλοι με κοινό σκοπό την απελευθέρωσή τους από τον βάναυσο ζυγό που τους καταδιώκει τους και το πετυχαίνουν.

Το κοινωνικό μήνυμα που θέλει να μας περάσει η συγκεκριμένη ταινία είναι προφανώς ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να ελέγξει με βάναυσο τρόπο άλλους θα εισπράξει αντίστοιχη βαναυσότητα από αυτούς. Επίσης η ισχύς εν τη ενώσει είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να εισπράξουμε κι εμείς σήμερα που προσπαθούν να μας υποτάξουν της Ευρώπης τα αγρίμια. Η οικονομική βαναυσότητα που βιώνουμε εμείς σήμερα διαφέρει από την σωματική βαναυσότητα που παρουσιάζεται στην ταινία μόνο στον τρόπο που συμβαίνει. Η υποταγή είτε με έμμεσους είτε με άμεσους όρους είναι υποταγή οπότε μόνο με αντίσταση και ενότητα μπορούμε να αποτινάξουμε τον δικό μας ζυγό.  

Η συγκεκριμένη ταινία είναι αναμφίβολα μια ταινία με σπουδαίες ερμηνείες που ανεξάρτητα από τα μηνύματα που θέλει ο καθένας να εισπράξει είναι ικανή να καθηλώσει τον θεατή με σχεδόν κομμένη την ανάσα. Προτείνω ανεπιφύλακτα να την δείτε όσοι δεν την έχετε δει και για όσους την είδατε περιμένω τις εντυπώσεις σας. +daskalakis michael

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το