Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕMΠΤΗΣ ~ τα χρήματα της ιαπωνίας (δε) θα σώσουν τον κόσμο

Καληνωρίσματα. Προ ημερών η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε μία απόφαση που ίσως αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα της εποχής μας. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να διοχετεύσει στην παγκόσμια αγορά ένα τρισεκατομμύριο τετρακόσια δισεκατομμύρια δολάρια. Αν δεν σας ζαλίζουν τα μηδενικά, μιλάμε για το 1.400.000.000.000,00

Η απόφαση αυτή χρήζει ανάλυσης, συζήτησης και imageπροβληματισμού. Η πρώτη επίσημη αντίδραση μάλιστα ήρθε από την ηρωίδα και σωτήρα της ελληνικής οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία καλωσόρισε την απόφαση αυτή, ωστόσο προειδοποίησε πως η αλόγιστη κυκλοφορία ρευστού δεν αρκεί από μόνη της για να σώσει την οικονομία. Όχι πως αυτό μας κάνει εμάς εντύπωση, αφού ξέρουμε πως στην πολιτική που εφαρμόζει στην Ελλάδα, η ρευστότητα έχει ρυθμούς σταγόνας στην αγορά.

Η Λαγκάρντ όμως είναι πολύ “μικρή” μπροστά σε μια τόσο “μεγάλη” απόφαση. Τα χρήματα αυτά να είστε σίγουροι πως δεν θα καταναλωθούν (όλα) στη Ασία, οπότε εδώ στην Ευρώπη μας ανοίγει η όρεξη περιμένοντας ένα ξεροκόμματο για το τι μπορεί να μας αντιστοιχεί. Αλήθεια, τι μπορεί να μας αντιστοιχεί και πως μπορούμε να το διεκδικήσουμε; Το μυαλό μας πάει αυτομάτως σε επενδύσεις. Πόσα από αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν σε συμφέροντα που θα επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας; Ας μην ξεχνάμε πως αυτήν την στιγμή η Ελλάδα είναι φιλέτο στον τομέα αυτό. Πουλάει νησιά, ξεκινάει προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, αναπτύσσει προγράμματα ενέργειας και γίνεται προφανές πως τα χρήματα μπορούν να “πιάσουν τόπο”. Αρκεί να υπάρξουν σωστές πολιτικές ώστε να τα διεκδικήσουν.

Ας μην εστιάζουμε όμως μόνο στην Ελλάδα. Είναι αυτά τα χρήματα ικανά να σώσουν την Ευρώπη και την Αμερική από την ύφεση; Προφανώς όχι. Είναι σα να κερδίζεις σε κάποιο τυχερό παιχνίδι και αποφασίζεις να τα ξοδέψεις με γκόμενες, αυτοκίνητα και μπουζούκια. Είναι προφανές πως οι αποδέκτες των χρημάτων αυτών θα πρέπει να τα διαχειριστούν συνετά και ωφέλιμα. Άλλωστε δεν μιλάμε για κάποια λοταρία. Οι γιαπωνέζοι δεν ανακοίνωσαν πως χαρίζουν τα χρήματα αυτά, αποφάσισαν να τα διοχετεύσουν στην αγορά με τρόπο που σίγουρα και εκείνοι δεν θα βγουν χαμένοι αφού για αρχή κάπως έτσι θα τονώσουν τον πληθωρισμό τους.
Οπότε μένει να δούμε τους στόχους τους και την πολιτική τους. Μένει να μάθουμε σε τι αποσκοπούν και στο τέλος αν μπορεί να κερδίσει η μεσαία τάξη κάτι από όλο αυτό το “give away” που λένε και στην Αμερική! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το