Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΨΗΓΜΑΤΑ ΠNEΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ η νέα σελίδα στις σχέσεις ορθοδόξων και καθολικών

αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας

από ΤΑ ΝΕΑ

Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων ορθοδόξων και καθολικών έγινε χθες με την κατ' ιδίαν συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Βατικανό. Μήνυμα ενότητας από τους δύο εκκλησιαστικούς ηγέτες που συμφώνησαν να αναπτύξουν κοινή δράση για θέματα όπως το περιβάλλον και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστική κρίσης.

Χωρίς αμφιβολία το γεγονός του περασμένου μήνα ήταν φυσικά η εκλογή του νέου Πάπα στο Βατικανό ύστερα από την παραίτηση του Βενεδίκτου. Στο yannidakis είχαμε ασχοληθεί με το ζήτημα σε σχετικό Προβληματισμό όμως εκείνο που παράλληλα έχει μεγάλη σημασία να δούμε, είναι οι σχέσεις που θα αναπτύξει με τις άλλες θρησκείες και πολύ περισσότερο με το Ορθόδοξο δόγμα.

Ουσιαστικά όλα είναι θέμα καλής θελήσεως και προτεραιοτήτων. Γιατί προφανώς υπάρχουν πολλά που χωρίζουν τις δύο Εκκλησίες, όμως μήπως δεν είναι πολύ περισσότερα εκείνα που τις ενώνουν; Μήπως δεν πιστεύουμε όλοι στον ίδιο Θεό; Αρχίζω να πιστεύω πως ίσως αυτή τη φορά η σύγκλιση είναι ένας πιθανό στόχος δεδομένου πως η συνάντηση των δύο αρχηγών έγινε σε κλίμα συνεργασίας που υπερέβαινε τις συνήθεις τυπικότητες. Αν επαληθευτούν τα προγράμματα που διαβάσαμε περί περιβαλλοντολογικής δράσης, καταπολέμησης της φτώχειας και κοινής εμφάνισης στα Ιεροσόλυμα, τότε δεν μιλάμε απλά για τυπικές εθιμοτυπικές συναντήσεις στο Βατικανό και το Φανάρι (προγραμματίστηκαν ήδη τέτοιες συναντήσεις).

Με την θρησκευτική βία -κυρίως στην Ανατολή και την Αφρική- να βρίσκεται σε έξαρση και εκατοντάδες χριστιανοί να πέφτουν θύματα μουσουλμάνων (θυμηθείτε τα γεγονότα της Νιγηρίας), είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ ο Χριστιανισμός να παρουσιαστεί ενωμένος με κοινή πλεύση σε τόσο σοβαρά ζητήματα ώστε να καταφέρει να έχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άλλωστε η βία δεν είναι η μόνη κοινή απειλή Ορθοδόξων και Καθολικών. Εγώ θα προσέθετα τις αυξανόμενες αιρέσεις και την αποστροφή των νέων από την Εκκλησία και την πνευματικότητα.

Γίνεται προφανές λοιπόν, πως οι δύο Εκκλησίες αν θελήσουν να συνεργαστούν ουσιαστικά και ειλικρινά, έχουν πολλούς ρεαλιστικούς στόχους να προσεγγίσουν. Μακάρι να το δούμε να συμβαίνει. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το