Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙTHΣ ~ άδεια τα ελληνικά γήπεδα και η αντίθεση της ευρώπης

Καληνωρίσματα. Εμείς οι άντρες έχουμε ένα επιπλέον αντίδοτο στην μιζέρια της κρίσης (όχι ότι εσείς οι γυναίκες δεν έχετε), που είναι το ποδόσφαιρο. Για όσο διαρκεί ένας αγώνας έχουμε την δυνατότητα να ξεφύγουμε, να φανατιστούμε, να ενθουσιαστούμε και να ξεσπάσουμε (πάντοτε σε πολιτισμένα πλαίσια).

Τι σημασία έχει αν αυτός τον οποίο επευφημούμε αμείβεται με εκατοντάδες χιλιάδες την εβδομάδα ενώ εμείς δεν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα. Εκείνες οι στιγμές είναι μαγικές. Και είναι ακόμα πιο μαγικές όταν βρισκόμαστε στο γήπεδο. Όταν πλησιάζει η ώρα και φοράμε το κασκόλ, κατευθυνόμαστε στο γήπεδο με ακουστικά στα αυτιά, με φραπεδάκι και βρίσκοντας εκεί τους γνωστούς και φίλους.

Στη θεωρία είναι όλα υπέροχα, όμως στην πράξη πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια. Τα γήπεδα είναι άδεια!
  • Τη δεκαετία του ‘90 λέγαμε πως ο κόσμος έφυγε απ’ τα γήπεδα εξαιτίας των κρουσμάτων βίας
  • Στα 2000 λέγαμε πως ο κόσμος δεν πάει στο γήπεδο εξαιτίας της κακής ποιότητας ποδοσφαίρου και εγκαταστάσεων.
  • Από το 2010 λέμε πως για όλα φταίει η κρίση και η αδυναμία του κόσμου να πληρώνει εισιτήριο.
Αν και έχω την τάση να ειρωνεύομαι αυτές τις δικαιολογίες, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως είναι όλες αληθείς.

Η οικονομική κρίση είναι γεγονός πως δεν θα μας δώσει στο άμεσο μέλλον τη δυνατότητα ούτε να φτιάξουμε την ποιότητα του ποδοσφαίρου μας, ούτε την ποιότητα των imageεγκαταστάσεων μας, ενώ η βία είναι ένα θέμα που χρειάζεται απλά βούληση για να βελτιωθεί (αλλά δεν είναι επί του θέματος). Οπότε τι μένει; Το οικονομικό φυσικά. Εγώ για παράδειγμα δεν πήρα για πρώτη φορά φέτος διαρκείας της ομάδας μου του Εργοτέλη, καθώς αν και στο πρωτάθλημα της Football League, δεν έριξε τις τιμές των εισιτηρίων. Το (φθηνότερο) εισιτήριο για έναν αγώνα του Εργοτέλη κοστίζει δέκα ευρώ, αλλά το ίδιο ισχύει και για έναν αγώνα του ΟΦΗ (ομάδα Super League) πάλι εδώ στο Ηράκλειο. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται και οι άλλες ομάδες και κάπου εδώ συναντάμε την πρώτη αδικία: Γιατί ένας αγώνας Super League να έχει δέκα ευρώ όσο και στην Football League;

Η απάντηση περιπλέκεται όταν ρίχνουμε μια ματιά στο τι γίνεται στα μεγαλύτερα, σπουδαιότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, εκεί που τουλάχιστον η ποιότητα ποδοσφαίρου και εγκαταστάσεων δεν είναι ζήτημα. Ξεκινώντας από την Ισπανία διαπιστώνουμε πως το φτηνότερο εισιτήριο της ισπανικής Λεβάντε (που έφτασε μέχρι τους “16” του Europa League”) σε έναν αγώνα πρωταθλήματος κοστίζει οχτώ ευρώ! Ας το γενικεύσουμε λοιπόν και ας δούμε πόσο κοστίζει το φθηνότερο εισιτήριο στις ομάδες των κυριότερων πρωταθλημάτων κατά μέσο όρο:
  • Αγγλία ~ 32€
  • Ισπανία ~ 28€
  • Ιταλία ~ 16€
  • Γερμανία ~ 12€
Η πιο απλή παρατήρηση που μπορεί κανείς να κάνει από τα παραπάνω είναι πως –ακόμα κι αν στην Αγγλία διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές- τα δύο καλύτερα πρωταθλήματα, έχουν το ανάλογο κόστος και αυτό είναι σεβαστό. Όμως αν σκεφτεί κανείς πως στην Γερμανία οι πιο φτηνές θέσεις είναι δύο ευρώ πιο ακριβές από τις δικές μας, τότε αναρωτιέσαι… Είναι προφανές πως το γερμανικό ποδόσφαιρο είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και πως στα γήπεδα-παλάτια μπορεί ο θεατής να θαυμάσει μερικούς από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου… μόλις με δύο ευρώ παραπάνω απ’ ότι καλούμε εγώ να πληρώσω στον…. Εργοτέλη! Σημειώστε επίσης πως τα γερμανικά γήπεδα παρουσιάζουν ποσοστιαία την μεγαλύτερη πληρότητα στην Ευρώπη –ακόμα κι αν δεν αγγίζουν την αγγλική ή ισπανική ποιότητα- και είναι προφανές πως αυτό οφείλεται στο χαμηλό κόστος.

Μήπως λοιπόν να το ξαναδούμε το θέμα; Μήπως οι ομάδες να φτιάξουν στα γήπεδα τους τμήματα πολύ χαμηλών εισιτήριων στα πέντε ευρώ, ας πούμε; Γιατί το ζητούμενο δεν είναι η έλευση του κόσμου στα γήπεδα; Εκτός αν αρκούνται στα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να κλείσουμε τις κερκίδες να μην έχουμε και έξοδα συντήρησης, καθαριότητας και μεταφοράς. Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στον κόσμο να ξεσπάσει και να ψυχαγωγηθεί στο γήπεδο, όπως παλιά. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το