Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ EΛΛAΔΑ ΜΑΙΟΥ ~ η ανάπτυξη ξεκινάει με την αλληλεγγύη

μέσα σε μια βαλτωμένη κοινωνία, μία Ελλάδα πρωτοπορεί, καινοτομεί & διαφημίζει τη χώρα. Ας την γνωρίσουμε

Καληνωρίσματα. Ξεκινώντας τη νέα αυτή ενότητα στο yannidakis θέλησα να αρχίσω με κάτι στοιχειώδες. Επειδή καμία ανάπτυξη, καμία επανεκκίνηση, καμία ανάδυση δεν έχει νόημα αν δεν ξεκινήσεις από την αποτροπή μίας επερχόμενης καταστροφής, ας δούμε σήμερα –ξεκινώντας- πως αρχικά η κοινωνία μας αποφάσισε να οχυρωθεί απέναντι στην κρίση και την εξαθλίωση των πολιτών που έφτασαν και ακόμα φτάνουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Ξαφνικά, ακούμε για τα “Κοινωνικά Παντοπωλεία”. Ομολογώ πως αρχικά πίστευα πως επρόκειτο για μεταφορική έννοια καταστημάτων που απλά προσέφεραν τα προϊόντα τους σε καλές τιμές, όμως σύντομα διαπίστωσα πως άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα, σημεία διανομής βασικών προϊόντων σε ανθρώπους που μπορούσαν να αποδείξουν πως τα έχουν ανάγκη.
Περιφέρειες, υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύλλογοι και φιλανθρωπικά ιδρύματα άρχισαν να οργανώνουν χώρους που θα παρέχουν τέτοιου είδους βοήθεια στους αδύναμους συνανθρώπους μας. Στελεχωμένα από εθελοντές συμπολίτες μας, το μέτρο έδειξε αμέσως πως είναι αποδοτικό. Με λίγα δικαιολογητικά, πολλές οικογένειες απέκτησαν και πάλι πρόσβαση σε βασικά είδη που θα τους επέτρεπαν κάτι που ήταν κάποτε αυτονόητο, όπως το να μην πεινάσουν!

imageΤο δίκτυο των Κοινωνικών Παντοπωλείων μεγαλώνει συνεχώς όσο η ανάγκη συνεχίζει να υφίσταται και η προσφορά να συγκινεί. Είτε από τοπικά κονδύλια, είτε από χορηγίες ή εράνους, τα ράφια στα Κοινωνικά Παντοπωλεία παραμένουν γεμάτα και γεμίζουν τα καλάθια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Σήμερα δεν ακούμε μόνο για Κοινωνικά Παντοπωλεία, αλλά για Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Τιμολόγια και θα το γενίκευα εγώ λέγοντας: Κοινωνική Ευαισθησία. Για πρώτη φορά ο λόγος που κατέστρεψε την Ελλάδα, ο εγωκεντρισμός και το ατομικό συμφέρον, παραγκωνίστηκαν δίνοντας χώρο στην εμφάνιση του εθελοντισμού (40000 περισσότερε εθελοντές στην Ελλάδα από το 2010 και μετά), της προσφοράς και της κατανόησης. Φτωχοί άνθρωποι βγήκαν σε παζάρια δωρίζοντας ρούχα ή τυποποιημένα τρόφιμα, ενορίες ξεκίνησαν δράσεις με συσσίτια κλπ. επιχειρήσεις καθιέρωσαν μέρες και ώρες οικονομικότερης πώλησης προϊόντων ή προσφοράς υπηρεσιών, ακόμα και οι τράπεζες δέχτηκαν να προβούν σε διακανονισμούς των δανείων των πελατών τους!

Δεν γνωρίζω πως ξεκίνησε η δράση αυτή, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως η ανάγκη την καθιέρωσε, πως δεν χρειάζεται να δώσουμε τα εύσημα σε κάποιο πρόσωπο ή οργανισμό, αλλά στο ένστικτο της προσφοράς και αλληλεγγύης που υπήρχε κάπου βαθιά μέσα μας και οι συνθήκες το ανέδειξαν και διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να αναδυθεί στην Ελλάδα της κρίσης. Για αυτή την Ελλάδα αξίζει να συνεχίζουμε να παλεύουμε, αυτήν την Ελλάδα καμαρώνουμε να αναδύεται απ’ τον βάλτο της κρίσης και αυτήν την Αναδυόμενη Ελλάδα θα προβάλλουμε μέσα από αυτήν την ενότητα κάθε μήνα. Καλή αρχή+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

2 σχόλια:

 1. Καλή αρχή σε μια πραγματικά επίκαιρη αλλά και αισιόδοξη ενότηττα! Έχουμε κουραστεί ψυχολογικά να ακούμε για το τι δεν πάει καλά. Επιτέλους θέλουμε να ακούμε μηνύματα αισιοδοξίας!
  Επίσης οι Έλληνες της διασποράς κάνουν μεγάλες προσπάθειες βοήθειας πρως την Ελλάδα. Μία από αυτές είναι η HRF (Hellenic Relief Fund) μέσω της οποίας τόνοι τροφίμων και άλλων πρώτων αναγκών υλικά έχουν διανομηθεί σε όλη τη χώρα.

  http://www.hellenicrelief.org/

  Καλή συνέχεια εύχομαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. να κάτι που δεν έχει ακουστεί αρκετά εδώ στην Ελλάδα και είναι καθήκον μας να το προωθήσουμε. Εσείς οι έλληνες της διασποράς πονάτε περισσότερο αυτό το έθνος και οι δράσεις όχι μόνο μας κάνουν περήφανους αλλά διαφημίζουν το όνομα της χώρας στην οικουμένη.
   Ας ελπίσουμε να βρίσκουμε ατελείωτους λόγους κάθε μήνα για να βοηθάμε μια... Αναδυόμενη Ελλάδα :[

   Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το