Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠEMΠΤΗΣ ~ η νέα κουμμουνιστική σελίδα στην ελλάδα κινδυνεύει να είναι ίδια με την παλιά

Καληνωρίσματα. Όπως λίγο πολύ όλοι θα γνωρίζετε, μετά από είκοσι δύο χρόνια το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει νέο πρόεδρο ή μάλλον γενικό γραμματέα, όπως λέγεται. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κουτσούμπα που πήρε στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, το χρίσμα από την Αλέκα Παπαρήγα στο χειρότερο ιστορικά σημείο του κόμματος.

Ανέκαθεν το ΚΚΕ ήταν η φωνή του λαού στην Βουλή. Ήταν η αντιδραστική φωνή στις καπιταλιστικές ιδέες και πολιτικές που κατά κανόνα ακολουθούνταν στην πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Έχοντας την συνείδηση τους ήσυχη πως τα βάζουν με το καθεστώς και αντιστέκονται, άφησαν να περάσουν τα χρόνια χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση. Ήταν πρώτοι σε απεργίες και πορείες, όμως ποτέ δεν συνεργάστηκαν με την εξουσία για να αποτελέσουν την συνιστώσα που θα διασφάλιζε το λαϊκό συμφέρον στις πολιτικές που εφαρμόζονταν. Η φιλοσοφία αυτή ήταν για πολλά χρόνια αρκετή ώστε να εξασφαλίζει στο κόμμα την άνετη συμμετοχή του στη Βουλή και η Αλέκα Παπαρήγα ήταν η καλύτερη σε αυτό που είχε ως ευθύνη να κάνει.

Όπως οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν. Ο κόσμος ζήτησε πιο αντιδραστικές πολιτικές, πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις. Θέλησε κάτι παραπάνω από ένα κόμμα που πριν καν ακούσει ή συζητήσει αντιτείνει ένα εμφατικό “όχι” σε όλα. Κάτι που όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, η Παπαρήγα δεν μπορούσε να προσφέρει στο κίνημα.

Η αλλαγή ήταν αναπόφευκτη και ο Κουτσούμπας που είναι “παιδί” από τα σπλάχνα του κουμμουνισμού και με κοινή παραδοχή, φαντάζει ως ο κατάλληλος να φέρει την επιθυμητή αλλαγή στην φιλοσοφία του κόμματος. Ως τώρα –μεταξύ άλλων- πρέπει να χρεώσουμε την ιστορική άρνηση του ΚΚΕ να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ποτέ δεν πρέπει να σβηστεί αυτό από την ιστορία. Άραγε ο imageκύριος Κουτσούμπας θα έχει την τόλμη να συνεργαστεί με κοινοβουλευτικά κόμματα για το συμφέρον του λαού σε μία ενδεχόμενη μελλοντική ανάγκη ή θα κρατήσει ψηλά το τοίχος του “όχι” σε όλους, ακόμα κι αν είναι αριστεροί, ακόμα κι αν έχουν κοινά σημεία πολιτικής ταύτισης; Τελικά θα πρέπει να απαντήσει σε ένα προσωπικό μου ερώτημα για τους κουμουνιστές που επικαιροποιείται μετά την αλλαγή ηγεσίας: Ο νέος αρχηγός του κουμμουνισμού στην Ελλάδα θα ενδιαφερθεί περισσότερο για την προάσπιση των συμφερόντων και της ιδεολογίας των κουμουνιστών ή όλων των ελλήνων πολιτών με όποιες παραχωρήσεις αυτό συνεπάγεται; Μένει να το δούμε εν καιρώ. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. Ξεκινάς το άρθρο με λάθος συλλογισμό: η νέα κουμμουνιστική σελίδα στην Ελλάδα ΔΕΝ κινδυνεύει να είναι ίδια με την παλιά, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει αλλάξει. Πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα με απολιθωμένη σταλινική ιδεολογία και ξύλινη γλώσσα που παραμένει η ίδια από το 1940 να αλλάξει σε κάτι;
    Πως είναι δυνατόν ένας καλοταϊσμένος εξηντάρης, έμμισθος υπάλληλος κόμματος από τα 22 του, που τελικά έγινε και πρόεδρός του, να φέρει κάτι καινούριο στον χώρο αυτόν;
    Αλλά και νέος να ήταν δεν θα γινόταν κάτι διαφορετικό.
    Παράδειγμα το άλλο κόμμα του χώρου όπου ο Τσίπρας, καλομαθημένος γιος ενός καπιταλιστή, παίζει εκ του ασφαλούς τον επαναστάτη στις πλάτες των ανεγκέφαλων ψηφοφόρων του.
    Μπορώ όμως να απαντήσω στο τελικό ερώτημά σου:
    Ο νέος αρχηγός θα ενδιαφερθεί περισσότερο με τα κομματικά του ωφέλη παρά με τον "λαό". Ο "λαός" ήταν πάντοτε αναλώσιμο είδος καί για τους καπιταλιστές καί για τους κομμουνιστές. Και φυσικά και για όλους τους πολιτευόμενους με φρικτά ελάχιστες εξαιρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καταλήγεις στο να επιβεβαιώσεις τις φοβίες του κειμένου μου δηλαδή. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει :[

      Διαγραφή
  2. διαβαστε το βιβλιο μου "ηταν ο κομμουνισμος,ηλιθιε" για να καταλαβετε οτι το μονο που δεν αλλαζει ειναι η βλακεια.
    akroustis1966@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπόσχομαι πως θα το προμηθευτώ σύντομα. Ο τίτλος του μου ανοίγει τον όρεξη πάντως σκεπτόμενος το πόσοι λάθος χειρισμοί οδήγησαν ένα κόμμα στην απόλυτη απαξίωση.
      Ευχαριστώ για την συμμετοχή σας :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το