Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ~ τώρα εκτυπώνουμε τρισδιάστατα αγαθά όπως... όπλα

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από in Επιτυχημένη η δοκιμή του πρώτου εκτυπωμένου όπλου

Το πρώτο όπλο που δημιουργήθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή δοκιμάστηκε με επιτυχία στις ΗΠΑ, ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα που θέτει, παράλληλα, σημαντικά ερωτήματα για την νομιμότητα ή τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας.

Το περίστροφο κατασκευάστηκε από την εταιρεία Defense Distributed, που δηλώνει ότι θα διαθέσει τα σχέδια στο Ίντερνετ.

Είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από πλαστικό.

Ο εκτυπωτής, που αγοράστηκε από την ιστοσελίδα δημοπρασιών eBay, στοίχισε 8.000 δολάρια.
Το ποσό ίσως είναι μεγάλο, αλλά, όπως συμβαίνει με τις καινοτόμες τεχνολογίες, στο μέλλον αναμένεται να συρρικνωθεί και οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα είναι προσιτοί σε όλο και περισσότερους πολίτες.

Ο 25χρονος επικεφαλής της εταιρείας, Κόντι Γουίλσον, αναγνωρίζει ότι τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βλάψουν άλλους ανθρώπους.

Βλέπει ωστόσο ένα κόσμο όπου «η τεχνολογία λέει ότι μπορεί να έχεις σχεδόν ότι θέλεις. [Η κατάσταση] δεν είναι πια στα χέρια των παικτών στη πολιτική». Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται μάλιστα σαν κρυπτοαναρχικός (εδώ το «κρύπτο-» παραπέμπει στην κρυπτογραφία).

Πάντως, όπως αναφέρει το BBC, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής της τάξης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Η επικεφαλής του τμήματος κυβερνοεγκλήματος της Europol λέει ότι, για την ώρα, οι εγκληματίες προτιμούν παραδοσιακές μεθόδους για την απόκτηση όπλων. «Αλλά καθώς η τεχνολογία [της τρισδιάστατης εκτύπωσης] γίνεται πιο φιλική στον χρήση και πιο φτηνή, είναι πιθανό ότι θα εμφανιστούν κίνδυνοι», προσθέτει.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτή η νέα τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπώσεων όχι απλά εξάπτει την φαντασία, αλλά έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα στην κυκλοφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πρώτο εκτυπώσιμο ρούχο που φόρεσε ένα μοντέλο σε επίδειξη μόδας! Λίγο αργότερα είχαμε διαβάσει για τρόφιμα που θα μπορούν να εκτυπώνουν οι κοσμοναύτες ώστε να μην χρειάζεται να τα αποθηκεύουν και να τα συντηρούν. Με ενδιαφέρει να αντιληφθείτε την κλίμακα του γεγονότος. Δεν μιλάμε για την εκτύπωση μίας κούκλας, ενός ρολογιού ή ενός κλειδιού, αλλά εκμεταλλευόμαστε εξ αρχής την τεχνολογία και την επιστήμη της ώστε να φτάσουμε να εκτυπώνουμε ακόμα και αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχει όμως καλή ή κακή επιστήμη. Υπάρχει καλός και κακός τρόπος με τον οποίο την
χρησιμοποιείς κι έτσι ξαφνικά βλέπουμε εντελώς απροκάλυπτα -και αρχικά νόμιμα- εταιρεία παραγωγής όπλων να δημοσιεύει μέσω του διαδικτύου τα σχέδια ενός όπλου που θα μπορούσε να εκτυπωθεί μέσω ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή. Και μαντέψτε: Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να "κατεβάσουν" τα σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις να εκτυπώσουν το όπλο που βλέπετε στην εικόνα.

Από τη στιγμή που ο χρήστης τυπώνει το όπλο και το κρατά στα χέρια του, το όλο θέμα παύει να άπτεται στον τομέα της επιστήμης. Είναι καθαρά κοινωνικό ή και πολιτικό. Σε μία περίοδο που η βία και η εγκληματικότητα κάνει την εμφάνιση της ολοένα και περισσότερο με ολοένα και πιο διαφορετικούς τρόπους, πως ένα κράτος μπορεί να επιτρέψει σε μία -έστω νόμιμη- εταιρεία να μοιράζει όπλα μέσω του διαδικτύου; Πράγματι, η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να απαγορέψει την ελεύθερη πώληση του όπλου, όμως ήδη εκατό χιλιάδες χρήστες το είχαν ήδη προμηθευτεί. Ίσως είναι έφηβοι που θα ανοίξουν πυρ στο σχολείο τους ή διαταραγμένα άτομα που θα επιτεθούν σε μία πλατεία.

Το θέμα παρουσιάζει πολλές πτυχές και ξαναλέω πως αφορά την πολιτική και την κοινωνία. Εξαιτίας του δε σημαίνει πως ξαφνικά πρέπει να ρίξουμε στην πυρά τους τρισδιάστατους εκτυπωτές. Σε λίγα χρόνια που αναμένεται να είναι πιο προσιτοί προς τους καταναλωτές (αφού σήμερα το κόστος τους ξεπερνά τις οκτώ χιλιάδες δολάρια) θα δούμε εξαιρετικές εφαρμογές της αποθέωσης του παντρέματος τεχνολογίας και επιστήμης, αφού πολλά προϊόντα θα τα προμηθευόμαστε παράγοντάς τα εμείς οι ίδιοι μέσω του εκτυπωτή μας! Πρεσβεύω πως οι εξαιρέσεις που αμαυρώνουν αυτήν την νέα σελίδα της επιστήμης, δεν κρίνονται ικανές να την σταματήσουν. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το