Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

EΡΩΤΗΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ να ξεκινήσουμε πόλεμο στην συρία;


O Αύγουστος φέτος επισκιάστηκε από ένα ομολογουμένως τραγικό γεγονός που δεν είναι άλλο από την χρήση χημικών στην Συρία. Για όσους δεν ξέρουν, εδώ και καιρό η Συρία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τον στρατό και τους αντάρτες που επιθυμούν να ρίξουν την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα ως τώρα ήταν εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όμως ήταν η χρήση χημικών όπλων ακόμα και σε άμαχο πληθυσμό με τραγικά παραδείγματα παιδιών που είτε σκοτώθηκαν είτε καταστράφηκαν.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιοι πέταξαν τα χημικά. Όλα δείχνουν πως είναι έργο των κυβερνητικών κάτι που έχει εξοργίσει πολλές χώρες οι οποίες με μπροστάρη την Αμερική, επιθυμούν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στην περιοχή, κοινώς… πόλεμο! Σε αυτό το σημείο είμαι υποχρεωμένος να διατυπώσω μία διαφορετική άποψη που γεννιέται από την ύποπτη επιθυμία, για παράδειγμα του γάλλου προέδρου, να συνδράμει στις αντιστασιακές δυνάμεις. Αν λοιπόν τα χημικά τα έριξαν οι αντάρτες με πρόθεση να κατηγορήσουν την κυβέρνηση πως δήθεν τα έριξε αυτή; Πριν θεωρήσετε την άποψη αυτή υπερβολική, ακούστε κι αυτό: Γιατί η συριακή κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει χημικά σε έναν πόλεμο που με τον στρατό κέρδιζε; Γιατί να μην είναι η απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης που βλέπει τον πόλεμο να χάνεται; Ποιος μου λέει πως οι αντάρτες δεν έχουν υποσχεθεί γη και ύδωρ στις Δυτικές δυνάμεις όταν καταλάβουν την χώρα;

Αρκετά με τη Συρία. Ας έρθουμε στα δικά μας, στα της Δύσης. Ποιά είναι η θέση μας; Πρέπει στο όνομα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να ξεκινήσουμε πόλεμο ενάντια της Συρίας που σκότωσε με τέτοιο άνανδρο τρόπο τα παιδιά της; Μήπως ένας πόλεμος δεν θα κάνει τα ίδια; Ήδη το βρετανικό συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του προέδρου για συμμετοχή σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο. Η Γαλλία εμφανίζεται υπέρ, όμως Κίνα και Ρωσία φράζουν τα όνειρα των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν πόλεμο υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Μάλιστα οι αντιδράσεις χιλιάδων διαδηλωτών από το Παρίσι, ως την Ουάσινγκτον και περιοχές της τουρκίας, περιπλέουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Έγραψα για την τουρκία διότι ο κόσμος διαδηλώνει εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που ως γνωστός πολεμοχαρής θέλει να συνδράμει πρώτος στον πόλεμο αυτό με απώτερο σκοπό φυσικά να καρπωθεί διπλωματικά οφέλη.

Και η Ελλάδα; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας; Κανείς δεν θέλει να γίνει σύμμαχος μίας επίθεσης ενός πολέμου με τον οποίο δεν έχουμε καμία σχέση, όμως δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όσο κι αν δεν μας αρέσει ο πόλεμος, όσο κι αν έχουμε πολύ πιο σοβαρά θέματα να μας απασχολήσουν, πρέπει να αναλογιστούμε την θέση μας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Ποτέ κανείς δεν θα ζητήσει από την Ελλάδα στρατιώτες ή μαχητικά αεροπλάνα. Το πιθανότερο είναι πως θα ζητηθεί απλά η χρήση της Σούδας και της Καλαμάτας για ανεφοδιασμό και άλλες βοήθειες για τις επιθέσεις των συμμάχων. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ΝΑΤΟικές βάσεις. Εμείς τι κάνουμε; Συμμετέχουμε στον πόλεμο στο κομμάτι που μας αναλογεί ή όχι; Και τελικά, πως μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια σε αυτό το ταλαιπωρημένο κράτος; …ή μήπως δεν είναι δουλειά μας;
Συμμετέχετε κι εσείς στο Ερώτημα Σεπτεμβρίου επιλέγοντας ποια πρέπει να είναι η απόφαση
των ΗΠΑ και των λοιπών Δυτικών σχετικά με την λήψη δράσεων ενάντια της Συρίας, αλλά και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Περιμένω τις σκέψεις από τον χώρο των σχολίων παρακάτω, όμως μην ξεχάσετε να ψηφίσετε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία πάνω και δεξιά της σελίδας (όπου υπάρχει το αντίστοιχο σύμβολο) επιλέγοντας την απάντηση που θεωρείται σωστή. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΣΩΣΤΗ

2 σχόλια:

  1. Εκείνο που θα έπρεπε να γίνει είναι να υπάρχει ειρήνη, να μην υπάρχουν όπλα, πόλεμοι και μίσος και οι λαοί να κάθονται στην ησυχία τους και να ζουν όπως τους καπνίσει.
    Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ο λόγος είναι ο ελαττωματικός ψυχισμός του ανθρώπου: η ματαιοδοξία, η απληστία, ο φόβος, και όλο το κακό συναπάντημα που κουβαλάμε στον εσωτερικό μας κόσμο, επιφέρει την μία καταστροφή μετά την άλλη.
    Και όποια προσπάθεια και αν κάνει η ανθρωπότητα, όσο καλή πρόθεση και να υπάρχει (αυτό θα δείξει μόνο η ψηφοφορία), όσοι πόλεμοι και αν γίνουν για την ειρήνη (ΧΑ, ΧΑ) και την δικαιοσύνη (ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ), το μόνο που θα επιτευχθεί είναι ποταμοί αίματος, ποταμοί μίσους και νέοι δικτάτορες που -με πρώτη ευκαιρία- θα αιματοκυλίσουν και πάλι την ανθρωπότητα για να αυξηθούν τα κέρδη στις τράπεζες.
    Αδιάψευστος μάρτυρας η ιστορία των τελευταίων 2000 χρόνων. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο πιο εξελιγμένος τρόπος σφαγής. Διαφορετικά παραμένουμε οι ίδιοι βάρβαροι που έμεναν σε σπηλιές και σκότωναν τους άλλους με ρόπαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προσθέτω και το χρήμα. Αν δεν κάνουν πόλεμο πως θα καταναλώσουν όπλα και σφαίρες ώστε να αγοράσουν άλλα μετά;

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το