Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ ένας διαφορετικός παγκόσμιος πόλεμος (world war z)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

World War Z
Παραγωγή: 2013
Σκηνοθεσία: 
Βασικοί Χαρακτήρες: 
Περιγραφή::Εντελώς ξαφνικά και σχεδόν αναίτια ξεσπά στις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο μια επιδημία ενός Ιού ο οποίος μεταφέρεται με το δάγκωμα και ουσιαστικά μετατρέπει τον κομιστή σε ζόμπι το οποίο συνεχώς ψάχνει να βρει μη μολυσμένους οργανισμούς για να μολύνει. Στον Brand Pit ως πρώην εργαζόμενος στα Ηνωμένα Έθνη θα ανατεθεί η αποστολή να βρει τη λύση που θα σταματήσει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.


Για τον μήνα Σεπτέμβριο διάλεξα μια αρκετά καλή ταινία η οποία κατά μία άποψη είναι κοντά στα ¨εμπόλεμα¨ σενάρια των προηγούμενων ημερών. Αυτές τις ημέρες απειλείται σύρραξη μεταξύ των δυτικών χωρών και της Συρίας. Ελπίδα και ευχή όλων φυσικά είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε εχθροπραξία όμως όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις των δυτικών χωρών. Στην ταινία από την άλλη πλευρά δεν μιλάμε πλέον για πόλεμο μεταξύ λαών αλλά μιας πανδημίας η οποία δεν γνωρίζει σύνορα, ξεσπά με ασύλληπτα γρήγορο ρυθμό και δεν δίνει χρόνο σε κανένα να σκεφτεί εμβόλια για την προστασία και καταπολέμηση του. Κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των δύο οι καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου είτε αυτός προκαλείται  από ανθρώπους άμεσα είτε έμμεσα.  

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα της ταινίας από την αρχή. Ο  (Gerry Lane στην ταινία) έχει σταματήσει τη δουλειά του στον ΟΗΕ και ζει την καθημερινότητα του πλέον με την οικογένεια του η οποία τόσο του είχε λείψει ενώ εργαζόταν. Ένα πρωινό και ενώ όλα φαίνονταν φυσιολογικά, στους δρόμους ξεσπά ένας πανικός χωρίς να είναι εύκολο για κανένα να αντιληφθεί τι πραγματικά γινόταν. Στην πραγματικότητα ξεσπούσε ο ιός κι επειδή μεταδιδόταν με το δάγκωμα μεταξύ των ανθρώπων είχε πολύ έντονα βίαια χαρακτηριστικά. Ενώ η εξάπλωση του ιού είναι ακαριαία ο  με την οικογένεια του φυγαδεύονται από τον ΟΗΕ στην πραγματικότητα για να τους βοηθήσει να καταλάβει τον ιό και να ψάξει τα αίτια αλλά και το αντίδοτο που θα έσωνε την ανθρωπότητα. Όπως κάνω πάντα, φυσικά και δεν θα σας αποκαλύψω το τέλος για να δείτε με αγωνία την ταινία στις μικρές σας οθόνες.

Κι ενώ όλα αυτά μας φαίνονται (και είναι φυσικά) επιστημονική φαντασία, τι θα γινόταν αν ο πραγματικός μας παγκόσμιος κίνδυνος- πόλεμος- δεν ήταν ο αλληλοσκοτωμός των κρατών (που συνήθως συμβαίνει) αλλά ένας ιός ο οποίος θα είχε τα χαρακτηριστικά του ιού της ταινίας; Η τεχνολογία πάντα έχει δύο όψεις. Η μία φυσικά είναι η πρόληψη και η θεραπεία που μας προσφέρει αλλά στην αντίπερα όχθη είναι ότι κάποια από τα επιτεύγματα εναντιώνονται στην ανθρωπότητα όταν πέσουν σε κακόβουλα χέρια. Ένα τρανταχτό παράδειγμα το βλέπουμε κι εμείς σήμερα είναι χημικές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην θεραπεία μας από αρκετές ασθένειες όμως πρόσφατα μάθαμε και για τα δυσάρεστα γεγονότα στη Συρία με τα χημικά όπλα τα οποία κατασκεύαζε. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με την πυρηνική ενέργεια που καταφέραμε μία ενέργεια υψίστης σπουδαιότητας για τα ενεργειακά μας αποθέματα να την μετατρέψουμε σε όπλο και να μετράμε ακόμα νεκρούς από τις παρενέργειες της ραδιενέργειας. Έτσι λοιπόν δεν είναι καθόλου δύσκολο μέσω της κακής χρήσης βλαβερών ουσιών στο περιβάλλον μας, η δημιουργία ιού ο οποίος θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα.

Η ταινία μας παρουσιάζει μέσω της επιστημονικής φαντασίας την ανεξέλεγκτη δύναμη που μπορεί να έχει ένας ιός. Ίσως να είναι αρκετά ακραίο ένα τέτοιο σενάριο στην πραγματικότητα όμως σίγουρα θα ήταν καλό να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον μας με χημικές ουσίες και ραδιενέργεια για να μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον μας στον πλανήτη. Προτείνω να δείτε λοιπόν την ταινία και περιμένω την άποψη σας για το θέμα που πραγματεύεται. +daskalakis michael  

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

2 σχόλια:

  1. Την ταινία θα έπρεπε να την δουν οι ηλίθιοι που χρηματοδοτούν την έρευνα για τα βιολογικά όπλα. Αν και προφανώς δεν θα τους ενδιέφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχεις δικιο. Ολοι μας ομως πρεπει αργα ή γρηγορα να αφυπνιστουμε και οχι να δρουμε σαν προβατα επι σφαγης. (εννοειται οτι βαζω μεσα πρωτο πρωτο τον εαυτο μου)

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το