Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

EPΩΤΗΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ αναζητώντας τον εχθρό ανάμεσα στην βία ή και τον φασισμό

Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με τα τεκταινόμενα της Χρυσής Αυγής. Πολλοί άκουσα, άλλοι σχολίασαν, εκφράστηκαν, τοποθετήθηκαν, μάλωσαν και νομίζω, ελπίζω πως κατάφεραν να διαμορφώσουν άποψη σχετικά με τον εθνικισμό, τους χρυσαυγίτες, την βία, την πολιτική έκφραση και οτιδήποτε σχετικό. Σε κάθε περίπτωση μία βόλτα από τον “Προβληματισμό Επικαιρότητας” και “Προβληματισμό Θεματολογίας” ευελπιστώ πως θα σας βοηθήσει αν όχι να διαμορφώσετε άποψη, τουλάχιστον να συμμετέχετε στην παρακάτω ψηφοφορία.

Αν το καλοσκεφτούμε δεν είναι πολλά τα τινά για το αύριο της όλης υπόθεσης. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για το ακροδεξιό κίνημα είναι να διαλυθεί! Να διωχθούν όλα τα βασικά μέλη του κόμματος, κάτι που προϋποθέτει πως η εγκληματική οργάνωση θα αποδειχθεί πως ήταν συνώνυμη με το ίδιο το κόμμα! Αν τελικά συμβεί αυτό, τότε η Χρυσή Αυγή αποτελεί παρελθόν και οι ψηφοφόροι της θα κινηθούν στο κεντρώο χώρο. Πολύ πριν τα μέλη της δικαστούν, μπορούμε να αρχίσουμε από το τι εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει ή ότι πρέπει να γίνει.

Διότι αν δεν διαλυθεί το κόμμα, ίσως θα πρέπει να κριθεί σκόπιμο να διαχωρίσουμε την πολιτική υπόσταση του κόμματος ως εθνικιστικού με την δράση ορισμένων μελών του που ήταν όχι απλά παραβατική αλλά και εγκληματική. Σε αυτήν την περίπτωση προφανώς ζητάμε να τιμωρηθούν οι εγκληματίες αφήνοντας την ιδεολογική εκπροσώπηση του κόμματος σε νέους εκφραστές που δεν έχουν… ποινικό μητρώο!

Για στατιστικούς λόγους και μόνο θα προσέθετα και μία τρίτη κατηγορία. Αυτή των υπαρχόντων φασιστών που ίσως -ρε παιδί μου- να υπάρχουν και να γουστάρουν να βλέπουν βία. Ίσως γι’ αυτούς να αποτελεί τρόπο έκφρασης ή μάλλον αντιπαράθεσης, αλλά ως εκεί. Δεν έχει νόημα να γράψουμε κάτι άλλο σε αυτήν την επιλογή.

Τέλος, επιλέγω να προεκτείνω το ζήτημα της Χρυσής Αυγής σε ζήτημα της βίας γενικότερα. Μήπως το ξεκίνημα των διώξεων κατά των άκρα δεξιών πρέπει να συνεχιστεί και με το κυνήγι και την πάταξη της βίας και από τα άκρα Αριστερά; Εγώ δεν λέω ότι επίσης κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς έχουν στις τάξεις τους ομάδες βίας, όμως μόνο ένας άσχετος δεν γνωρίζει ότι –τουλάχιστον εξωκοινοβουλευτικές- παρατάξεις προωθούν την βία που σε πολλά παραδείγματα έχει προκαλέσει απώλειες ανθρώπων, όπως αστυνομικών ή απλών εργαζομένων (υπόθεση Marfin κλπ.).

Αρκετά προβληματιστήκαμε αυτές τις μέρες, ήρθε η ώρα να εκφράσουμε και τις απόψεις μας πάνω στο ζήτημα. Ψηφίστε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία πάνω και δεξιά της σελίδας, πατώντας από το δεξιό πτυσσόμενου μενού το εικονίδιο που εικονίζεται εδώ και επιλέξτε την απάντηση που σας εκφράζει περισσότερο. Συμπληρωματικά μπορείτε να εκφράσετε και το σκεπτικό σας ή να αιτιολογήσετε την επιλογή σας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στον χώρο των σχολίων παρακάτω. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα σε ειδική ανάρτηση.

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΦΟΥ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το