Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ η μάχη της οικιακής ψυχαγωγίας

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Αυτό το μήνα θα μεταφερθούμε στο σαλόνι του σπιτιού μας και θα ασχοληθούμε με τον «πόλεμο» της ψυχαγωγίας. Η ερώτηση Xbox ή PlayStation είναι από μόνη της ικανή να προκαλέσει ατελειώτες συζητήσεις, αλλά εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με τις δυο καινούριες κονσόλες που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα. Θα το κάνουμε μάλιστα τελείως αμερόληπτα, χωρίς να προτιμήσουμε καμία από τις δυο εταιρίες.


Πριν 6 μήνες περίπου, η Sony και η Microsoft ανακοίνωσαν τους διαδόχους των παιχνιδομηχανών τους, το PlayStation 4 και το Xbox One αντίστοιχα. Είναι η πρώτη φορά που οι δυο κονσόλες θα βγουν ταυτόχρονα στην αγορά, κάτι που κάνει την σύγκριση ανάμεσά τους ακόμα πιο σημαντική μιας και εκεί θα κριθούν πολλά Χριστουγεννιάτικα δώρα γονιών! Ας δούμε όμως τι προσφέρουν οι δυο κονσόλες:

  • Σχεδιασμός: Και οι δυο κονσόλες θυμίζουν συσκευές βίντεο δεκαετίας ’80 από σχεδιαστικής άποψης. Δυο μαύρα παραλληλόγραμμα κουτιά, χωρίς καμία αισθητική και χωρίς τίποτα το ξεχωριστό. Φυσικά και οι δυο εταιρίες ισχυρίζονται ότι η ομορφιά κρύβεται στο εσωτερικό των κουτιών τους..
  • Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Και οι δυο κονσόλες κάνουν χρήση του υπερ-σύγχρονου επεξεργαστή Jaguar της AMD που έχει αρχιτεκτονική 64-bit και διαθέτει 8 πυρήνες (με την Microsoft να χρησιμοποιεί μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του). Ο επεξεργαστής γραφικών προέρχεται επίσης από την AMD και αν και είναι ελαφρώς διαφορετικός στην κάθε κονσόλα, πάλι η κεντρική ιδέα είναι ακριβώς η ίδια. Η AMD κατάφερε και συμπίεσε τον επεξεργαστή γραφικών στο ίδιο chip με τον κεντρικό επεξεργαστή κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ψύξη αλλά και απόδοση των δυο επεξεργαστών. Μια ουσιαστική διαφορά είναι στην μνήμη που «φοράνε» οι δυο κονσόλες. Η Microsoft επέλεξε 8GB χωρητικότητα με αρχιτεκτονική DDR3, ενώ η Sony χρησιμοποιεί 8GB χωρητικότητα αλλά με αρχιτεκτονική DDR5 επιλογή που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους προγραμματιστές στο μέλλον.
  • Χειριστήριο και «Κάμερα»: Εδώ, οι δυο εταιρίες δεν προσφέρουν τίποτα καινούριο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι δεν αλλάζεις ποτέ μια πετυχημένη συνταγή και τα χειριστήρια των Xbox και PlayStation ήταν ανέκαθεν επιτυχημένα, το καθένα στο δικό του τομέα. Αυτό που αλλάζει όμως είναι η απόφαση των δυο εταιριών να προσφέρουν στο βασικό πακέτο της κονσόλας και την δικιά τους εκδοχή «κάμερας ανίχνευσης κινήσεων». Οι Microsoft Kinect 2.0 και Sony PlayStation Eye είναι οι νέες γενιές κάμερας που προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική αλληλεπίδραση με τα παιχνίδια και είναι ικανές να μαγνητοσκοπούν τις κινήσεις μας και να τις μεταφέρουν στο παιχνίδι. Το Kinect 2.0 θα προσφέρει ανάλυση 1080p, ενώ το PlayStation Eye θα προσφέρει 2 κάμερες η κάθε μια με ανάλυση 1280x800.
  • Παιχνίδια: Το ζουμί, ο λόγος ύπαρξης και το κυριότερο πεδίο σύγκρισης για να είμαστε ειλικρινής. Εντυπωσιακή γκάμα παιχνιδιών θα συνοδέψει την κυκλοφορία και των δυο κονσολών και ο «πόλεμος» της αποκλειστικότητας θα είναι πολύ αμφίρροπος.
    • Xbox One: Ryse: Son of Rome, Dead Rising 3, Forza Motorsport 5, Killer Instinct, LocoCycle, Kinect Sports Rivals και Call of Duty: Ghosts (με έξτρα αποκλειστικό υλικό).
    • PlayStation One: Killzone Shadow Fall, DriveClub, Knack, Diablo 3, Watch Dogs, Assassin’s Creed 4: Black Flag.
  • Προστασία DRM: Εδώ, είχαμε στροφή 180 μοιρών από την Microsoft που αποφάσισε να αφαιρέσει τους περιορισμούς που είχε εισαγάγει στην πώληση μεταχειρισμένων παιχνιδιών αλλά και στην υποχρεωτική σύνδεση της κονσόλας στο Διαδίκτυο. Τελικά, όπως επίσημα ανακοίνωσαν και οι δυο εταιρίες, οι χρήστες θα μπορούν να πουλάνε ελεύθερα τα μεταχειρισμένα τους παιχνίδια και θα μπορούν να παίζουν στην κονσόλα τους ακόμα και αν δεν υπάρχει σύνδεση Internet.
  • Τιμή / Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Για όσους λοιπόν γλυκάθηκαν από όλα τα παραπάνω και επιθυμούν να αγοράσουν μια (ή και τις δυο!) από τις κονσόλες, αυτή είναι η πιο σημαντική παράγραφος του κειμένου! Το Xbox One θα κοστίζει 500 ευρώ, ενώ το PlayStation One 400 ευρώ. Θα χρειαστεί να κάνετε πολύ υπομονή γιατί οι φήμες λένε ότι τα πρώτα κομμάτια έχουν ήδη προ-πωληθεί οπότε ίσως το Χριστογεννιάτικο δώρο σας για φέτος να αργήσει λίγο!


Σε κάθε περίπτωση όμως, μιλάμε για δυο πολύ δυνατές συσκευές με τεχνικά χαρακτηριστικά που θα ζήλευαν πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές πριν λίγα χρόνια. Βλέπουμε ότι η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ προσωπικού Η/Υ και οικιακής ψυχαγωγίας γίνεται ακόμα πιο λεπτή (και αυτό φαίνεται και από την τρομερή πλέον αλληλεπίδραση των κονσολών με το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα). Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη η οποία θα κριθεί στις λεπτομέρεις και μακάρι να οδηγήσει σε ακόμα πιο πολλές καινοτομίες στο μέλλον! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το