Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ~ αναζητώντας ένα θαύμα στη ζωή μας (the count of monte cristo)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

The Count of Monte Cristo
Παραγωγή: 2002
Σκηνοθεσία:  
Βασικοί Χαρακτήρες:  
Περιγραφή::Edmond Dantes () είναι ένας αγαθός αγράμματος νέος ο οποίος δουλεύει σκληρά ως υποπλοίαρχος με απώτερο στόχο να παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του όταν θα προβιβαζόταν στο αξίωμα του πλοίαρχος. Όταν λοιπόν διορίστηκε πλοίαρχος αναπτύχθηκε εις βάρος του σκευωρία από τον καλύτερο του φίλο Fernand Mondego () που τον έκλεινε στη φυλακή με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας έναντι της πατρίδας του. Θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του και να αποδείξει την αθωότητα του;   



Ο Νοέμβριος μήνας με ενέπνευσε να ασχοληθώ με μία παλαιότερη ταινία που ίσως οι περισσότεροι από εσάς έχετε παρακολουθήσει τον ¨Κόμη Μόντε Kρίστο¨ την οποία έτυχε να παρακολουθήσω ξανά τις προηγούμενες ημέρες. Η ταινία λοιπόν αυτή αν και ταινία εποχής η οποία περιλαμβάνει αρκετά ιστορικά στοιχεία όπως η εξορία του μέγα Ναπολέοντα αλλά και τις εξορίες των ατόμων που ήταν ¨Ναπολεοντικοί¨, εντούτοις αναφέρεται στην Οδύσσεια παθών ενός άνδρα και προσφέρεται για σπουδαία διδάγματα.

Η ταινία μας μεταφέρει στο ξεκίνημά της στον ερχομό του Edmond Dantes από ένα ταξίδι στο καράβι που εργαζόταν και την ειδοποίηση του για τον άμεσο προβιβασμό του σε πλοίαρχο. Όπως ήταν φυσικό έτρεξε να το αναφέρει στην γυναίκα  της ζωής του η οποία χάρηκε ιδιαιτέρως αλλά και στον καλύτερο του φίλο Fernand Mondego ο οποίος όμως τον φθονούσε γιατί κατά βάθος αγαπούσε την γυναίκα του. Ο Fernand Mondego λοιπόν για να τον αποτρέψει να πάρει την γυναίκα που αγαπούσε οργάνωσε μία σκευωρία εις βάρος του Edmond Dantes σε συνεργασία με τον δικαστή J.F. Villefort () και τον έστειλε σε φυλακές με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Ο Dantes παρότι πιστός στο Θεό, στην φυλακή αρχίζει να χάνει την πίστη του λόγο της αθωότητας του αλλά και των απάνθρωπων βασανιστηρίων που αντιμετώπιζε. Ώσπου μια μέρα εμφανίζεται στο κελί του κατά λάθος ένας παπάς συγκρατούμενος του ο οποίος έσκαβε επί χρόνια στα έγκατα των φυλακών ώστε να μπορέσει κάποια μέρα να ελευθερωθεί. Ο Dantes θα μάθει πολλά κοντά τον Παπά και θα καταφέρει μετά από καιρό να αποδράσει και να βρει ένα κρυμμένο θησαυρό και να εκδικηθεί τους ανθρώπους που τον έστειλα φυλακή.  

Ο Edmond Dantes μας παρουσιάζεται ως ένας ενάρετος νέος ο οποίος δεν είχε ίχνος πονηριάς μέσα του. Έτρεφε αγνά συναισθήματα για τους πάντες χωρίς καν να διανοείται ότι κάποιος θα μπορούσε να τον φθονεί για οποιοδήποτε λόγο. Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε από το πουθενά τον έβαλαν αντιμέτωπο με συνθήκες που δεν είχε φανταστεί ποτέ με κίνδυνο ακόμα και της ζωής του. Όλα αυτά τον έκαναν να αναρωτιέται αν υπάρχει Θεός και να χάνει την πίστη του μέρα με την ημέρα. Χωρίς καν να το καταλάβει, ως εκ θαύματος βρέθηκε στο κελί του ο Παπάς ο οποίος όπως προανέφερα τον βοήθησε να μάθει ανάγνωση αλλά και να αποκτήσει το μεγαλύτερο αγαθό της ελευθερίας και περαιτέρω της αποκατάστασης της αλήθειας απέναντι στη σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του.

Η παραπάνω ταινία μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ με το θαύμα που καταφέρνει να προχωρά τη ζωή μας και να ξεπερνάμε δύσβατα μονοπάτια. Στην ιστορία της Χριστιανικής εκκλησίας πολλές φορές διδαχθήκαμε για τα θαύματα του Χριστού όμως ακόμα και σήμερα όλοι αμφισβητούμε την ιδέα και την ύπαρξη ενός θαύματος στη ζωή μας. Αλήθεια τι είναι το θαύμα; Για τους περισσότερους είναι να γίνουν  καλά από μία επικίνδυνη ασθένεια που τους ταλαιπωρεί ή ακόμα το να δουν να αποδεικνείεται ότι ένας τυφλός βλέπει το φως του. Σήμερα λοιπόν όλοι ζούμε έντονα και αγχωτικά τη σκληρή αρκετές φορές σύγχρονη πραγματικότητα προσπερνώντας ή και θεωρώντας δεδομένα τα πολλά θαύματα που μας συμβαίνουν με την πάροδο των χρόνων. Αλήθεια υπάρχει μεγαλύτερο θαύμα από τον ερχομό ενός μωρού; ή η εύρεση του έτερον μας ήμισυ; ή το να καταφέρνουμε να έχουμε την υγεία μας; Συμβαίνουν τόσα πολλά θαύματα στη ζωή μας καθημερινά που μας δίδονται απλόχερα από το Θεό αλλά δυστυχώς τα περισσότερα τα θεωρούμε δεδομένα και περιμένουμε να δούμε τον Θεό μπροστά μας για να πιστέψουμε σε Αυτόν.

Στην παραπάνω ταινία ο πρωταγωνιστής κατάφερε να ζήσει το θαύμα του και μέσα από αυτό να μας περάσει αρκετά διδάγματα. Ανεξάρτητα όμως από αυτό θεωρώ ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ταινία που κρατάει το θεατή εστιασμένο στην οθόνη καθ όλη τη διάρκεια της γιαυτό και σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Περιμένω τα σχόλιά σας για το μήνυμα που εγώ εισέπραξα ή και για οποιοδήποτε άλλο εισπράξετε όσοι είδατε την ταινία. +daskalakis michael  

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το