Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ μία σχέση σαν όλες τις άλλες... (before midnight)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Before Midnight
Παραγωγή: 2013
Σκηνοθεσία:  
Βασικοί Χαρακτήρες: 
Περιγραφή:  O Jesse Wallace βρίσκεται διακοπές στην Μάνη με την γυναίκα του Céline Wallace και τα παιδιά τους όπου ενώ περνάνε υπέροχα στα μαγευτικά μέρη της Πελοποννήσου, ξεδιπλώνονται οι ανησυχίες για την συνέχεια της ζωής τους. Πως θα κλείσει λοιπόν η τελευταία τους βραδιά των διακοπών τους ¨πριν τα μεσάνυχτα¨;.

Για το μήνα Δεκέμβριο αν και βιώσαμε αρκετό κρύο αυτές τις μέρες εγώ θα ήθελα να αναπολήσουμε έστω και για λίγο την καλοκαιρινή μας διάθεση σε μία ταινία η οποία γυρίστηκε στα υπέροχα μέρη της Μάνης στην Πελοπόννησο τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε στις οθόνες μας. Το ¨Before Midnight'' λοιπόν εκτός του ότι γυρίστηκε στην Ελλάδα απαρτίζεται και αρκετούς Έλληνες ηθοποιούς εκ των οποίον η πολύ γνωστή σε όλους μας, από τις παλιές ελληνικές ταινίες, Ξένια Καλογεροπούλου. Προφανώς βέβαια ο κυριότερος λόγος που παρουσιάζω την συγκεκριμένη ταινία δεν είναι το μέρος ή οι ηθοποιοί αλλά το σύνολο του έργου και τα διδάγματα που έχει να μας παρουσιάσει. Η συγκεκριμένη ταινία λοιπόν είναι κοινωνική και όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω τα διδάγματα για αυτό το μήνα τα είναι κοινωνικά και αφορούν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η ταινία ξεκινά δείχνοντας τον πρωταγωνιστή Jesse Wallace () να αποχαιρετά τον γιο του με τον οποίο περάσαν μαζί διακοπές στην Πελοπόννησο και επέστρεφε πίσω στην Αμερική όπου ζούσε με την μητέρα του. Όπως θα καταλάβετε ο πρωταγωνιστής είναι διαζευγμένος με την πρώην γυναίκα του και ο γιος τους μένει μαζί της. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας συγγραφέας  στην προσωπική του  ζωή διάλεξε να χωρίσει την πρώην γυναίκα του και να κυνηγήσει  τον έρωτα της ζωής του που είχε συναντήσει στο παρελθόν. Έτσι λοιπόν με τον έρωτα της ζωής του έφεραν στον κόσμο και δύο πανέμορφα κοριτσάκια. Γυρνώντας στα της ταινίας, ο πρωταγωνιστής βλέποντας τον γιo του να μεγαλώνει εν τη απουσία του, άρχισε να έχει τύψεις για αυτά που δεν μπορεί να του προσφέρει. Η επιλογή του να τον κρατήσει στο Παρίσι ήταν σχεδόν απίθανο οπότε αυτό σήμαινε ότι ίσως θα έπρεπε να μετακομίσουν στην Αμερική κάτι το όμως οποίο ήταν αποτρεπτικό για την σύζυγό του η οποία είχε φτιάξει την επαγγελματική της ζωή στο Παρίσι και δεν ήταν διατεθειμένη για την μεγάλη αλλαγή. Οπότε ουσιαστικά εξ αιτίας αυτού θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μία διαμάχη η οποία ίσως να ταράξει τα θεμέλια της σχέσης τους.

Προτού μπω στην περιγραφή τον νοημάτων που εισέπραξα θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στην ταινία ήταν η απλότητα των στιγμών και των διαλόγων που ζουν οι πρωταγωνιστές. Ειλικρινά δείχνουν σαν να ζούσαν για χρόνια μαζί. Οι διάλογοι καθ όλη τη διάρκεια της ταινίας θα σας θυμίζουν διαλόγους που ζει ο καθένας με την παρέα του ή και το έτερον ήμισυ και σίγουρα θα σας θυμίσει δικές σας στιγμές. Όλα ήταν αρμονικά δεμένα και πιστεύω ότι αυτό ήταν το πραγματικό ζητούμενο του σκηνοθέτη αλλά και ο βασικός παράγοντας των θετικότατων σχολίων της ταινίας από την πλειοψηφία των θεατών.

Στα διδάγματά μας λοιπόν η ταινία είναι ένας ύμνος στην διαφορετικότητα σκέψης και αλληλοκατανόησης των δύο φύλων. Ο άνδρας είναι αυτός ο οποίος θα δώσει το ερέθισμα της σκέψης του (στην ταινία, του έλλειπε ο γιος του και έψαχνε τρόπους για να τον βλέπει συχνότερα), η γυναίκα αυτό το βλέπει σαν απειλή και καταλήγει στο συμπέρασμα (μόνης της φυσικά) ότι θέλει ο άντρας να χωρίσουν, οπότε το πράγμα καταντάει ανεξέλεγκτο καθώς στην λεκτική αντιπαράθεση το ένα φέρνει το άλλο (όπως συχνά γίνεται) και τα δεδομένα της σχέσης σοβαρεύουν επικίνδυνα. Εκεί λοιπόν είναι η στιγμή που ο άντρας πρέπει να σκύψει το κεφάλι (όπως και συμβαίνει συνήθως) και να βάλει την αποκατάσταση της σχέσης με την γυναίκα (εφόσον φυσικά το θέλει πραγματικά) πάνω από οτιδήποτε άλλο περνά από το κεφάλι του!!

Δεν ξέρω πραγματικά αν έπρεπε τα παραπάνω να ειπωθούν σαν διδάγματα αλλά επειδή η καθημερινότητα μας βλέποντας την από έξω μας κάνει πολλές φορές να γελάμε αλλά ταυτόχρονα μας προβληματίζει νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να μας απασχολεί όπως και συμβαίνει στην ταινία. Το ''Before Midnight'' ελπίζω να μην σας κουράσει επειδή τα 3/4 της ταινίας είναι διάλογος μεταξύ ζευγαριού αλλά σίγουρα θα σας θυμίσει διαλόγους και γεγονότα που βιώσατε με το σύντροφο σας και σας δίνει να καταλάβετε ότι δεν είστε οι μόνοι...+daskalakis michael  

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το