Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

EK-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ περιμένοντας αδερφάκι


μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Χαίρεται από το +yannidakis.
Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε πάει με την κόρη μου σε ένα πάρτι γενεθλίων. Η μαμά της εορτάζουσας στον πέμπτο μήνα της δεύτερης εγκυμοσύνης της και το κοριτσάκι μόλις γινόταν δύο. Κάθε φορά που αναφερόμασταν στην κοιλίτσα της μαμάς το άλλο παιδάκι έδειχνε να στεναχωριέται. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που ήμασταν τέσσερα αδέρφια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μαμάς αλλά και από όσο θυμάμαι εγώ δεν είχαμε προβλήματα ανταγωνισμού και ζήλιας.

Παρόλα αυτά είναι λογικό για το πρώτο παιδί να αισθανθεί ότι χάνει τα πρωτεία. Είναι όμως στο χέρι μας να κάνουμε το παιδί μας να αγαπήσει και εκείνο το αδερφάκι του; Οι παιδοψυχολόγοι αναφέρουν ότι πρέπει να μιλάμε για το μωράκι στο μεγαλύτερο παιδί κυρίως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Να του ζητάμε κατανόηση που δεν μπορούμε να το σηκώσουμε αγκαλιά αλλά να του λέμε να πάμε για παράδειγμα στον καναπέ όπου εκεί θα μπορούμε να κάνουμε πολλές αγκαλίτσες. Να προετοιμάσουμε μαζί κάποια πράγματα του μωρού, όπως μερικά ρουχαλάκια εξηγώντας του ότι το ίδιο κάναμε και για εκείνο, όμως τώρα ευτυχώς έχουμε βοήθεια. Να το προετοιμάσουμε για την απουσία μας από το σπίτι, όσο θα είμαστε στο μαιευτήριο, να του εξηγήσουμε γιατί θα λείπουμε και ότι όταν επιστρέψουμε θα κρατάμε το μωράκι μαζί μας.

Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότεροι γονείς πέφτουν στην παγίδα ζητώντας από το πρωτότοκο παιδάκι να παίξει τον ρόλο του μεγάλου αδερφού ή αδερφής. Αυτό το χαρακτηρίζουν ως ένα μεγάλο λάθος διότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε το παιδί μας να αισθανθεί ότι δεν είναι παιδί. Μια φίλη μου μητέρα τριών παιδιών μου είπε ότι και πάλι την μεγαλύτερη προσοχή μας την έχει το μεγάλο μας παιδί, εκείνο ανοίγει τον δρόμο. Το δεύτερο και το τρίτο μας δείχνει ότι είναι εκεί εντυπωσιάζοντάς μας, δείχνοντάς μας τα επιτεύγματά του.

Η επιστροφή στο σπίτι πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φοβίσει το πρώτο παιδί. Ένα παιχνιδάκι-δώρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να "γλυκάνουμε" την περίσταση. Ένα δώρο που το πάει το μωρό στο σπίτι στο αδερφάκι του. Κάπου διάβασα ότι καλύτερο είναι να κρατάει ο μπαμπάς το μωρό και η μαμά το δώρο. Συνήθως το μωράκι βλέποντας ένα μεγαλύτερο παιδάκι ρίχνει ένα χαμόγελο, άραγε από ένστικτο; Σιγά σιγά θα αγαπηθούν. Αυτό είναι το σίγουρο στο δικό μας χέρι είναι να τα καθοδηγούμε. Καλό μεσημέρι! +Ioanna Mpourdouvali 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το