Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΣΠΙΘΕΣ ΑΙΣIΟΔΟΞIΑΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ μία πρωτοπόρα ιδέα από το μέλλον

σε μία κοινωνία κατήφειας & παρακμής, βρίσκουμε τα εφόδια να αισιοδοξούμε

Είχα γράψει ένα τελείως διαφορετικό άρθρο για το ξεκίνημα της στήλης, όμως από την στιγμή που διάβασα μια δημοσίευση με κέρδισε δικαιωματικά. Σκέφτηκα πως μόνο με αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσω τις Σπίθες Αισιοδοξίας μας!

Μπορεί να πιστεύουμε πως η ανθρωπιά και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σπάνιες στην εποχή μας, δεν παύουν όμως να υπάρχουν και σε έντονο βαθμό. Πολλές φορές δεν τις διακρίνουμε εύκολα, τις προσπερνάμε ή απλώς δεν γνωρίζουμε που ανθίζουν. 

Μιας και είμαι κοινωνική λειτουργός, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις ελλείψεις της κοινωνικής πρόνοιας στην χώρα μας. Να θέλεις να βοηθήσεις σε καθημερινά πρακτικά θέματα ανθρώπους ευπαθών κοινωνικά ομάδων και να σου δένει το κράτος τα χέρια. Κάποιοι άνθρωποι όμως σπάνε αυτά τα δεσμά και γι'αυτό τους θεωρώ σπουδαίους και άξιους προς αναφορά.


Γιατί πρωτοπόρο; Γιατί εκεί εργάζονται άνθρωποι που η κοινωνία έβαλε στο περιθώριο επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Άνθρωποι που έχουν όρεξη για ζωή, για εργασία, για δημιουργικότητα, ανάγκη για επικοινωνία, για αξιοπρέπεια.

το καφέ των εκλεκτών ψυχών

Η κίνησή της λοιπόν δίνει μαθήματα Ανθρωπιάς πρώτα απ'όλα και ύστερα επιχειρηματικότητας.
Σκεφτόμουν όλες εκείνες τις συνηθισμένες αλυσίδες καφέ που ανοίγουν η μία μετά την άλλη και αναρωτιόμουν γιατί να μην παίρνουν περισσότεροι αυτό το ρίσκο; Κι αυτό ισχύει και για άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων όπου μπορούν να εργαστούν άτομα ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Έχουν τόσα να προσφέρουν και δεν τους δίνεται αυτή η ευκαιρία. Φυσικά για όλες τις πρωτοπόρες ιδέες απαιτούνται χρήματα. Η συγκεκριμένη γυναίκα κατάφερε να πάρει δωρεά, δείχνοντας για ακόμα μία φορά πως όταν έχεις όραμα, αξίες, δυνατά θέλω και στόχους, μπορείς να τα καταφέρεις. Τίποτα δεν είναι ιδανικό και ποτέ δεν θα υπάρχουν οι κατάληλλες συγκυρίες, όλα εμείς τα δημιουργούμε ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Τα εμπόδια αντιμετωπίζονται με σωστό προγραμματισμό, υπομονή, πίστη στα όνειρά σου, αγάπη και σεβασμό σε αυτό που κάνεις.

Ας μην διστάζουμε, ας γινόμαστε πιο τολμηροί και πιο δημιουργικοί γιατί μόνο έτσι η ζωή θα μας το ανταποδώσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.  Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε, αν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας δημιουργούσε κάτι παρόμοιο και σε άλλους τομείς.. +Katerina Verigka


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Κατερίνα! Το ξέρω το καφέ γιατί είναι πολύ κοντά στην δουλεια μου σχεδόν δίπλα! Δεν ηξερα όμως την ιστορία που ανέφερες.Εύγε στην κυρία Βαμβουνάκη αλλά και σε σένα που ανέδειξες αυτή την σημαντική προσπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο στην κυρία αυτή Μάκη μου, εγώ δεν έκανα τίποτα! Είχε δημοσιευτεί πρόσφατα σε αρκετά sites αλλά ήθελα να εμβαθύνω λίγο περισσότερο!!
      Αλήθεια εκεί κοντά δουλεύεις; Είσαι σχετικά κοντά στα μέρη μου λοιπόν! :)
      Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
    2. Ναι εκεί! Vodafone είμαι παιδί μου! Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά εξαιρετική κίνηση! Θυμάμαι,πως στο δεύτερο έτος της σχολής μου επισκεφθήκαμε το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και μιλήσαμε με τα παιδιά,που βρίσκονταν στο στάδιο της απεξάρτησης.Ένας μεγάλος προβληματισμός τους ήταν το μετά από εκεί και κυρίως το θέμα της εργασίας.
    Δυστυχώς εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.
    Καλή εβδομάδα κι από εδώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ανθή μου καλή εβδομάδα κια από εδώ!
      Δεν έχω εργαστεί ποτέ με τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ, αντιλαμβάνομαι όμως τις ανησυχίες τους..
      Μπορεί να μην απεξαρτούνται όλοι αλλά αν δεν έχουν κίνητρα, δεν προσπαθούν αρκετά να βγουν από την κατάσταση στην οποία ζούσαν! Αν δεν τους δώσει και η κοινωνία μας αυτά τα κίνητρα πως θα προχωρήσουν αξιοπρεπώς;

      Διαγραφή
  3. Γλυκιά μου Κατερίνα,
    δεν είχα διαβάσει γι αυτό το καφέ! Όταν έμενα Αθήνα, ζούμε πολύ κοντά στο Ηράκλειο! Εύχομαι να το επισκεφθώ κάποια στιγμή! Μπράβο στην κ. Βαμβουνάκη, είναι άξια θαυμασμού για τη σκέψη και τη δημιουργία της!
    Ωραίο το κείμενό σου! Καλή αρχή σε αυτή τη στήλη!
    Σε φιλώ! Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Κωνσταντίνα μου!!
      Α κοντά που έμενες!! Πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. einai poly wraio na yparxoyn kales prospa8eies omws an aytos ta katafere einai bebaio pws antistoixes periptwseis 8a exoyn thn idia tyxh?
    Distixws stis meres mas oxi apla den dinontai ta aparaithta kinhtra alla anti8eta iparxoyn polloi anstaltikoi paragontes se tetoies idees

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλίζα ποτέ δεν θα ξέρουμε τι τύχη θα έχουν οι αποφάσεις μας και οι πράξεις μας αν δεν δοκιμάσουμε. Το αναφέρω και στο κείμενό μου! Τουλάχιστον εκείνοι που ανοίγουν τώρα τελευταία γνωστές αλυσίδες θα μπορούσαν να έκαναν κάτι ανάλογο, να έδιναν αυτή την ευκαιρία. Δεν λέω να πάω να ανοίξω πχ εγώ καφέ με μηδέν κεφάλαιο.. Εμείς από την μεριά μας μπορούμε να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες γιατί όταν ακούγονται πολύ τότε μόνο αρχίζουν κι αλλάζουν οι νοοτροπίες και οι συνθήκες..

      Διαγραφή
  5. Ένα μεγάλο μπράβο στην κυρία Βαμβουνάκη, είναι άξια θαυμασμού και υπόδειγμα ανθρώπου. Επίσης μπράβο σε εσένα Κατερίνα που αναφέρθηκες σε αυτό το θέμα. Πολύ ωραίο κείμενο. Πραγματικά μέσα απ' άυτο μας έδωσες αυτό που θέλαμε...Σπίθες αισιοδοξίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρία! Μπράβο μόνο σε αυτούς τους ανθρώπους.. εγώ δεν έκανα τίποτα!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και χαίρομαι που πήρες σπίθες αισιοδοξίας!! ;)
      Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το