Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

EK-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ πάσχα των παιδιών

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Χαίρεται από το +yannidakis!
Σε μία εβδομάδα περίπου θα γιορτάσουμε την Ανάσταση Tου Κυρίου. Θα νιώσουμε μικροί και μεγάλοι την κατάνυξη μέσα στις εκκλησίες, θα κοινωνήσουμε και φυσικά κάθε μαμά και γιαγιά θα φτιάξει τα γλυκά της, θα βάψει τα αυγά της, θα στρώσει το γιορτινό της τραπέζι για να υποδεχτεί συγγενείς. Αυτές οι μέρες είναι ότι πρέπει για τα παιδιά μας. Μακριά από το σχολείο τα μεγαλύτερα παιδιά, με ένα σχετικό άγχος τα ακόμα μεγαλύτερα για την προετοιμασία των εξετάσεων και στην απόλυτη ξεγνοιασιά και αναμελιά τα μικρούλια παιδάκια. Το καλύτερο μέρος για το Πάσχα φυσικά και είναι το χωριό. 

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή που το χωριό μας γέμιζε με παιδιά. Οι γονείς τα έστελναν στους παππούδες και στις γιαγιάδες και κάπου κατά την Μ.Πέμπτη έρχονταν και οι γονείς. Αν το παιδί μου ήταν μεγαλύτερο θα το έστελνα μόνο του στο χωριό μου και ευχαρίστως μετά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις να πηγαίναμε και εμείς. Τα παιδιά χαίρονται πολύ να ασχολούνται με ότι και οι μεγάλοι. Επομένως ευκαιρία να απασχολήσετε τα μικρά σας και να επωφεληθείτε από τα μεγαλύτερα σας. Βάλτε τα παιδιά στο πνεύμα των ημερών. Την Μ.Πέμπτη μετά την πρωινή λειτουργία βράστε και βάψτε μαζί τα αυγουλάκια. Ενισχυθείτε με υπομονή γιατί σίγουρα θα έχετε απρόοπτα. Αγοράστε νερομπογιές, αυτοκόλλητα πασχαλινά, που τόσο πολύ τους αρέσουν να τα κολλάνε και φτιάξτε παρέα το πασχαλινό καλάθι με τα αυγουλάκια. Αν έχετε χρόνο και υπομονή μπείτε στον πειρασμό μαζί να φτιάξετε και τα πασχαλινά κουλουράκια. Μπορείτε ταυτόχρονα τους διηγείστε ιστορίες από τα δικά σας παιδικά χρόνια που τα φτιάχνατε μαζί με την μαμά σας και την γιαγιά σας.

Εφεύρετε και παιχνίδια, ειδικά αν είστε στο χωριό και έχετε και πολλά παιδάκια στην γειτονιά να κρύβετε αυγουλάκια σε διάφορα μέρη και να τα βρίσκετε. Φτιάξτε τους λιχουδιές με τα φρέσκα αυγουλάκια από τις κοτούλες που λίγο πολύ όλοι βρίσκουμε στα χωριά και στις επαρχιακές πόλεις. Επιβραβεύστε τα για την βοήθειά τους και είμαι σίγουρη ότι θα θυμούνται πολύ αυτή την μέρα. Μην ξεχάσετε και το Πάσχα να κάνετε την καλή σας πράξη. Πάντα να τους δείχνουμε ότι πρέπει να βοηθάμε αυτούς που δεν έχουν όσα εμείς είτε είναι λίγα είτε είναι πολλά. Αγοράστε κάποια παιχνιδάκια, ζητήστε τους να διαλέξουν πιο παιχνίδι δεν θέλουν πλέον, πάρτε κάποια από τα κουλουράκια ή τα βαμμένα σας αυγά και πηγαίνετε τα σε κάποιο ίδρυμα ή σε οποιοδήποτε σπίτι που ξέρετε ότι έχουν ανάγκη. Δώστε τους χαρά και χρόνο μαζί σας γιατί η αλήθεια είναι ότι στους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, τους λείπουμε. 

Μην σταθείτε όμως μόνο σε αυτά. Σίγουρα τα πιο μεγάλα παιδιά θα μας ρωτήσουν γιατί ο Χριστούλης φοράει στέμμα στα μαλλιά του, γιατί έχει αίματα, γιατί είναι πάνω στον σταυρό, γιατί είναι λυπημένος. Η κόρη μου παρόλο που είναι 2,5 ετών με έχει ήδη ρωτήσει. Αναλόγως την ηλικία του παιδιού απαντάμε από το ότι είναι λυπημένος γιατί δεν είναι εκεί η μαμά του μέχρι και την αλήθεια, ότι είναι εκεί γιατί θυσιάστηκε για εμάς. Ας τα νηστεύσουμε λίγο, ας τα μεταλάβουμε, ας τα κρατήσουμε στην εκκλησιά μετά την Ανάσταση του Κυρίου, ας τα βγάλουμε λίγο από το πρόγραμμά τους άλλωστε και ο Κύριος αξίζει μια θυσία. Και ας θυμόμαστε ότι είναι ευκαιρία να δούμε τα παιδιά μας, να περάσουμε χρόνο μαζί τους, να γεμίσουμε τις άδειες μπαταρίες μας. Καλή και Ευλογημένη Ανάσταση σε κάθε σπιτικό. +Ioanna Mpourdouvali 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το