Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ANΘΡΩΠΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΜΑΪΟΥ ~ ενδοοικογενειακή βία - κακοποίηση ηλικιωμένων

μαθήματα από καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τις ζωές τους

Γεια σας και σήμερα αγαπητοί αναγνώστες από το +yannidakis 

Σήμερα θα ολοκληρώσω το τρίτο κεφάλαιο της ενότητας της ενδοοικογενειακής βίας με την κακοποίηση των ηλικιωμένων. 
Η  κακομεταχείριση των ηλικιωμένων ορίζεται ως μια μεμονωμένη ή επαναλαμβανόμενη πράξη που σημειώνεται ανάμεσα σε οποιαδήποτε σχέση όπου υπάρχει η προσδοκία εμπιστοσύνης και η οποία προκαλεί βλάβη ή συνεπάγεται κίνδυνο για ένα ηλικιωμένο άτομο.

Η κακομεταχείριση των ηλικιωμένων μπορεί να πάρει τις εξής μορφές:

Την σωματική κακομεταχείριση η οποία μπορεί να οδηγήσει (αλλά όχι απαραίτητα) σε σωματικές βλάβες και προκαλεί σωματικό πόνο ή δυσφορία.

Την Οικονομική/υλική εκμετάλλευση η οποία αποτελεί την πιο κοινή μορφή κακομεταχείρισης. Ορίζεται ως οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά που έλαβε χώρα δίχως τη συναίνεση του ηλικιωμένου και οδήγησε σε προσωπικό κέρδος του θύτη και χρηματική ή προσωπική απώλεια του ηλικιωμένου. Η οικονομική εκμετάλλευση περιλαμβάνει: την κατάχρηση της ιδιοκτησίας ή κεφαλαίου του ηλικιωμένου, κλοπή, πλαστογραφία, απάτη ή κατάχρηση πληρεξούσιου, άσκηση πίεσης στον ηλικιωμένο για αλλαγή της θέλησης του, υπογραφή εγγράφων που δεν κατανοεί, η υπερβολική χορήγηση φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών, η επιβολή για φροντίδα παιδιών και εγγονιών.

Την παραμέληση/εγκατάλειψη όπου ορίζεται ως η ακούσια ή εκούσια αποτυχία του φροντιστή να καλύψει τις ανάγκες του ηλικιωμένου που απαιτούνται για την επίτευξη της σωματικής και ψυχικής του ευεξίας.

Την ψυχολογική/συναισθηματική κακομεταχείριση όπου είναι η συμπεριφορά που περιορίζει την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση ενός ηλικιωμένου. Η ψυχολογική κακομεταχείριση περιλαμβάνει συνήθως: λεκτικές επιθέσεις, απειλές, ύβρεις, ταπεινωτικές δηλώσεις, εκφοβισμό, απειλή ιδρυματοποίησης, κοινωνική απομόνωση, εξαναγκασμό και αφαίρεση της δυνατότητας συμμετοχής σε αποφάσεις που τον αφορούν.

Και την σεξουαλική κακοποίηση όπου ορίζεται ως ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική επαφή είτε πρόκειται από συζύγους είτε από άλλα άτομα. Η σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει: ανάρμοστες συζητήσεις, ανεπιθύμητο άγγιγμα, χάδι ή και  βιασμό.

Αξίζουν να αναφερθούν ακόμα δύο μορφές κακοποίησης. Η πρώτη αναφέρεται στην φαρμακευτική κατάχρηση δηλαδή στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση ή σε μεγαλύτερη δοσολογία από την προβλεπόμενη. Η δεύτερη στην συστηματική κακομεταχείριση η οποία προέρχεται από το Σύστημα, είτε αυτό είναι το Κράτος είτε κάποιο μικρότερο πλαίσιο όπως ένα νοσοκομείο ή ένας οίκος ευγηρίας.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κακοποιητικής συμπεριφοράς εις βάρος των ηλικιωμένων μπορούν να είναι: η κοινωνική απομόνωση δηλαδή η έλλειψη κοινωνικού υποστηρικτικού περιβάλλοντος, οι συγκρουσιακές σχέσεις, η ύπαρξη ασθένειας, η επιβάρυνση του φροντιστή, η κατάχρηση ουσιών από τον φροντιστή, η έλλειψη κοινοτικών πόρων, τα στερεότυπα για τα γηρατειά και τέλος η εξάρτηση του ηλικιωμένου από τον φροντιστή.


Υπάρχουν όμως και ορισμένες αλλαγές που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν στη συμπεριφορά των ηλικιωμένων μετά την κακοποίηση είναι που μπορούν να μας βάλουν σε υποψίες. Αυτές είναι: ο βαρύς ρουχισμός, οι φοβίες (στον ύπνο), η Διαταραχή μετατραυματικού στρες, ο περιορισμός κοινωνικών δραστηριοτήτων ή απομόνωση, η απρόσμενη και ασυνήθιστη απόσυρση του ηλικιωμένου από τις συνήθεις του δραστηριότητες, οι αλλαγές στο επίπεδο εγρήγορσής του ή άλλες μορφές ασυνήθιστης συμπεριφοράς.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ηλικιωμένοι-όπως και κάθε άνθρωπος-έχουν δικαίωμα σε βασικές ανάγκες επιβίωσης ,όπως τρόφιμα, ρούχα και στέγη. Έχουν δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι από σωματική ή σεξουαλική ή ψυχολογική κακομεταχείριση, από την οικονομική εκμετάλλευση και την παραμέληση. Έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για τα νομικά δικαιώματά τους. Να αυτό-προσδιορίζονται. Να ζουν όπως επιθυμούν. Να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Να αρνηθούν την παροχή βοήθειας και την παρέμβαση των ειδικών αν δεν την επιθυμούν.

Κανείς δεν πρέπει να ανέχεται την κακοποίηση. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε και να ζούμε με ασφάλεια. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να: προσπαθήσουν να βρουν ισορροπία μεταξύ των δικών τους αναγκών και της οικογένειάς τους. Να κρατήσουν επαφή με φίλους και κοινωνικές ομάδες για υποστήριξη και πληροφορίες. Να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμά τους να λάβουν ανεξάρτητες νομικές και οικονομικές συμβουλές. Να μην υπογράφουν οποιαδήποτε νομικά έγγραφα χωρίς την κατανόηση των επιλογών και των συνεπειών των αποφάσεων. Να χρησιμοποιούν για ιατρικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα επαγγελματίες διερμηνείς και όχι μέλη της οικογένειας.  Να αναζητούν πληροφορίες και το σχέδιο για το μέλλον αφού υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν ένα ηλικιωμένο άτομο να ζήσει ανεξάρτητα. Να επικοινωνούν με οργανισμούς που μπορούν να υποστηρίξουν την οικογένεια στη φροντίδα ενός ηλικιωμένου ατόμου. Να αποφεύγουν να κάνουν μεγάλες αλλαγές ζωής σε μια περίοδο κρίσης - όταν δεν είναι καλά στην υγεία τους ή είναι πολύ ταραγμένοι. Να καλούν την αστυνομία αν διακινδυνεύουν. Να καλούν την Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας Κακοποίησης Ηλικιωμένων για εμπιστευτική υποστήριξη, πληροφορίες και παραπομπές.


Κάθε υπηρεσία ή όργανο θα πρέπει να αναπτύξει μια διαδικασία μέσα από την οποία να εντοπίζονται οι παράγοντες κινδύνου, και να παρέχεται βοήθεια στους φροντιστές και στο λοιπό προσωπικό, ούτως ώστε να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούν σε περίπτωση υποψίας ή μαρτυρίας κακοποίησης ηλικιωμένου ατόμου. Οι καταγγελίες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, και τόσο το ηλικιωμένο άτομο όσο και το πρόσωπο που αναφέρει την κακοποίηση θα πρέπει να προστατεύονται από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Οι ηλικιωμένοι όπως και κάθε άνθρωπος έχουν το δικαίωμα να ζουν Ανεξάρτητοι, να Συμμετέχουν, να Φροντίζουν για αυτο-εκπλήρωση και να ζουν με Αξιοπρέπεια. +entita matsinska

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαίτερα καθώς εργάζομαι με ηλικωμένους.
    Πριν από λίγα χρόνια πήγα σε μια ημερίδα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, για την κακοποίηση των ανθρώπων τρίτης ηλικίας και προς μεγάλη μου έκπληξη ήμασταν στις πρώτες χώρες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το