Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΙΟΥ ~ δικαίωμα στην «ψηφιακή λήθη»;

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Το Διαδίκτυο δεν ξεχνάει ποτέ! Οι μηχανές αναζήτησης, όπως το Google Search, σαρώνουν τον Κυβερνοχώρο και συλλέγουν κάθε λογής πληροφορία την οποία και αποθηκεύουν για πάντα στους τεράστιους ψηφιακούς δίσκους που διαθέτουν. Αυτό είναι καλό γιατί εμείς, σαν απλοί χρήστες, θέλουμε πάντα να βρίσκουμε αυτό που ψάχνουμε. Είναι όμως πάντοτε και υπό όλες τις συνθήκες καλό ή έχει και άλλες προεκτάσεις τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε με την πρώτη ματιά; 

Φανταστείτε ότι πριν λίγα χρόνια, κάποιος φίλος σας τράβηξε μια φωτογραφία στην οποία παρουσιάζεστε μεθυσμένος να χορεύετε πάνω σε τραπέζια! Νεανικές τρέλες θα πείτε .. σκεφτείτε όμως το σενάριο όπου ο μελλοντικός εργοδότης σας κάνει αναζήτηση για εσάς στο Διαδίκτυο και πέφτει πάνω σε αυτή τη φωτογραφία την οποία και χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να μην σας προσλάβει! Πώς θα νοιώθατε; Όσο άδικο και αν το θεωρούσατε, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις! Και όσο προσεκτικοί και να είμαστε, όλο και κάτι θα διαρρεύσει στο Διαδίκτυο για το οποίο δεν θα είμαστε και πολύ περήφανοι...



Το 1998, ο κύριος Μάριο Γκονζάλεζ από την Ισπανία, έθεσε σε δημοπρασία ένα ακίνητό του προκειμένου να γλυτώσει από την χρεωκοπία. Η είδηση αυτή μεταφέρθηκε στο Διαδίκτυο και πλέον, όποιος κάνει αναζήτηση για τον εν λόγω κύριο ανακαλύπτει αυτό το μακρυνό «ψεγάδι» της οικονομικής του κατάστασης. Ο κύριος Γκονζάλεζ όμως έκανε μήνυση στην Google και ζήτησε να αφαιρεθεί από τις σελίδες αποτελεσμάτων η είδηση αυτή. Και την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον δικαίωσε!!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι μπορούμε να ζητήσουμε πλέον από τις διάφορες μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν αποτελέσματα για εμάς τα οποία θεωρούμε αναληθή, αναχρονιστικά ή καταδικαστικά. Μεθυσμένες φωτογραφίες από τα φοιτητικά σας χρόνια; Διαγραφή! Παλιές οικονομικές ατασθαλείες; Διαγραφή! Παλιά εντάλματα σύλληψης; Διαγραφή!


Διαγραφή;;.... μήπως πλέον πήγαμε στο άλλο άκρο; Ποιος ορίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να διαγραφεί; Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας ως σωστό κριτή; Η Ε.Ε. μας δίνει την δυνατότητα αυτή και μάλιστα απειλεί με την επιβολή υπέρογκου πρόστιμου όποια εταιρία δεν συμμορφωθεί με την απόφαση. Ποιος όμως επιτηρεί την όλη διαδικασία; Η Ε.Ε, μέσω της εκπροσώπου της, δηλώνει ότι θα υπάρξει φιλτράρισμα και τα αιτήματα για διαγραφή θα γίνονται μόνο δεκτά όταν δεν παραβιάζουν τον κανόνα περί “δημόσιας γνώσης”. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες μέρες, ένας παιδόφιλος ζήτησε να αφαιρεθεί από το Google άρθρο που αναφέρεται στην εύρεση φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας στον Η/Υ του, ένας γιατρός ζήτησε να αφαιρεθούν τα αρνητικά σχόλια των πελατών του και ένας πολιτικός να αφαιρεθούν τα άρθρα περί σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό περιβάλλον! Η Google εν τω μεταξύ προειδοποιεί ότι θα κατακλυστεί από αιτήσεις για διαγραφή πληροφοριών και ότι δεν έχει στα χέρια της κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ως προς το τι μπορεί να αφαιρέσει και τι όχι. (Να σημειωθεί εδώ ότι η πληροφορία δεν θα διαγράφεται από τους δίσκους, αλλά απλά θα αποκρύπτεται και δεν θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης – θα είναι ακόμα προσπελάσιμη όμως από τις Δημόσιες Αρχές, κλπ.)

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο έχει μεγαλώσει το Διαδίκτυο και του πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει πλέον στην ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Η απόλυτη ελευθερία και αναρχία που κυριαρχεί στον Κυβερνοχώρο αρχίζει και μας φοβίζει και οι επιπτώσεις της είναι καταλυτικές και καθοριστικές. Παρόλα αυτά, δείχνει και την αδυναμία μας να ελέγξουμε αυτό το παντοδύναμο μέσο καθώς και την κατανόησή που δείχνουμε προς την τεχνολογία αυτή. Σπασμωδικές κινήσεις και ημίμετρα τα οποία αντιγράφουμε από την καθημερινότητά μας και προσπαθούμε να εντάξουμε στην ηλεκτρονική μας ζωή δεν πρόκειται να βοηθήσουν και ενδεχομένως μπορούν να διογκώσουν το πρόβλημα και να το κάνουν χειρότερο.

Το Διαδίκτυο είναι ένα μαγικό εργαλείο αλλά η ανθρωπότητα έχει πολλά ακόμα να μάθει μέχρι να μπορέσει να το τιθασεύσει! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. Από όσα έχω δαβάσει ή μεταφράσει, το διδίκτυο είναι η "παιδική χαρά" των μυστικών υπηρεσιών και των πολυεθνικών.
    Οτιδήποτε ανεβαίνει δεν πρόκειται να διαγραφεί ποτέ, ότι παντόφλες και αν πετάει η ΕΕ. Θα υπάρχει "προς χρήσιν από τους ειδήμονες" έστω και αν δεν μπορείτε να το βρείτε εσείς επειδή δήθεν διαγράφτηκε.Τώρα τελευταία έχει αρχίσει να κυκλοφοράει η ιδέα του "βαθιού διαδικτύου", το οποίο είναι απροσπέλαστο στους κοινούς θνητούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μεταφέρω το σχόλιο της Μαρίας Τσαλάτη που ήρθε στο email μου:
    "το πιο εδιαφερον ως σημερα κυριε βασιλη. με ολα οσα ακουμε το τελευταιο καιρο υπαρχει μεγαλος φοβος που σιγα σιγα μας εχει αναγκασει να μοιραζομασται ολο και λιγοτερα στο ιντερνετ. μπορουμε να προφυλατουμε καπως;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτό που μπορώ να συμβουλέψω σε όλους είναι ότι ο μόνος τρόπος να προφυλαχτούμε από όλες τις "παγίδες" του Διαδικτύου είναι η κοινή λογική .. κανένα πρόγραμμα, καμιά σελίδα, κανένας δεν πρόκειται να σβήσει, διορθώσει, βελτιώσει τα λάθη που κάνουμε εμείς οι ίδιοι όταν χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε στην "ψηφιακή" ζωή μας όπως και στην πραγματική ζωή μας. Πχ., δεν θα κρεμούσαμε ποτέ σε όλους τους τοίχους της εργασίας μας φωτογραφίες από το χθεσινό ξενύχτι στα μπουζούκια, γιατί να τις δημοσιεύσουμε στο Facebook; δεν θα αφήναμε τα κλειδιά του σπιτιού μας κάτω από το πατάκι με ένα σημείωμα στην πόρτα που να λέει: "τα κλεδιά είναι κάτω από το πατάκι", γιατί να το κάνουμε με τον κωδικό της ηλεκτρονικής μας τράπεζας; Αυτή η εκπαίδευση δυστυχώς λείπει από όλους μας (ακόμα και από τους πιο "επαγγελματίες"/"καθημερινούς" χρήστες του Διαδικτύου). Όταν θέσουμε τους ίδιους κανόνες της κοινής λογικής μας στην ηλεκτρονική μας ταυτότητα τότε πολλά από τα προβλήματά μας θα λυθούν. Πάντα θα υπάρχουν πονηροί, απατεώνες, κλέφτες (όπως και στην πραγματική μας ζωή), άλλα τουλάχιστον ας μην τους σερβίρουμε την τροφή μασημένη και στο στόμα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το