Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΠΡOBΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ ρωσία εναντίον αμερικής στον νέο ψυχρό πόλεμο

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Ας θυμηθούμε το πολιτικό σκέλος του πλανήτη πριν μερικά χρόνια. Η Αμερικανική υπερδύναμη που έκανε κουμάντο παντού και οι υπόλοιποι να ακολουθούν. Δύο ιστορικά γεγονότα άλλαξαν αυτήν την μακάβρια ρουτίνα. Η έλευση της κρίσης έπληξε ανεπανόρθωτα την αμερικανική οικονομία (και πολιτική) συμπαρασύροντας όλες τις οικονομίες της Δύσης. Στην αντίπερα όχθη, ένας πρόεδρος με το όνομα Βλαδίμηρος Πούτιν έμελλε να μετατρέψει την λαβωμένη Ρωσία σε μία εκ νέου υπερδύναμη.
Οι διαφορετικές αυτές πορείες που ακολούθησαν τα δύο κράτη θα είχαν και συνέπειες. Και οι συνέπειες είχαν σαφές πολιτικό υπόβαθρο από τις ιστορικές και διαχρονικές κόντρες ρώσων και αμερικανών στους τελευταίους αιώνες. Η γνωστή αυτή κόντρα αναδύθηκε εκ νέου με τα νέα σημερινά δεδομένα.
Πως;
Πάμε πολύ λίγο πίσω, όταν ο Ομπάμα άρχισε να ξύνει την πολιτιστική πληγή των ρώσων που ήταν τα (μη) δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Ο αμερικανός πρόεδρος άρχισε να συναντιέται με μέλη ρώσικων οργανώσεων για την ισότητα και να αναδεικνύει το πρόβλημα διεθνώς εκθέτοντας την πολιτική Ρωσία. Ο Πούτιν ήταν άμεσος. Έδωσε άσυλο στον προδότη, πληροφοριοδότη, υπάλληλο της αμερικανικής κυβέρνησης, Έντουαρντ Σνόουντεν και τα αίματα άναψαν.
Οι δύο χώρες κοντραρίστηκαν σε επίπεδο διπλωματίας στην κρίση της Συρίας. Ομπάμα και Πούτιν υποστήριζαν imageδιαφορετικές πλευρές των εμπλεκόμενων στον εμφύλιο και το αποτέλεσμα λίγο έλλειψε να πυροδοτήσει γενικότερη σύρραξη. Η τονωτική ελπίδα βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών ήρθε όταν -τελικά- ο Ομπάμα επέτρεψε στην αθλητική ομοσπονδία της χώρας να συμμετέχει κανονικά στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι της Ρωσίας.
Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει, αφού σύντομα κατέφτασε η κρίση στην Ουκρανία. Οι ρώσοι έτσι ή αλλιώς κατάφεραν να αντιδράσουν στην κατάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες και (έτσι ή αλλιώς…) πήραν με το μέρος τους ολόκληρες περιφέρειες της έως τώρα ουκρανικής επικράτειας. Σε ένα ζήτημα που είναι προφανές πως αφορά τα εσωτερικά της Ουκρανίας, άντε και της Ρωσίας που ήταν η άμεσα εμπλεκόμενη χώρα και ενδεχομένως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των σχέσεων με την Ουκρανία, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τις προσβάσεις τους λόγω της τελευταίας και να αναμιχθούν στην κρίση με βασικό μέλημα να εναντιωθούν και να κοντραριστούν με την Ρωσία. Το αστείο είναι πως άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον του ρωσικού κράτους λες και μιλάμε για κανένα διαπλανητικό διαιτητή. Κυρώσεις βέβαια που πέρασαν στον βρόντο αφού όταν απειλήθηκαν συμφωνίες για την ενέργεια (φυσικό αέριο) η Ρωσία δεν έχασε χρόνο και έκλεισε νέες με την αγορά της Κίνας… Όταν αυτές οι… κυρώσεις έπληξαν την εικόνα της Ρωσίας, ο Πούτιν απείλησε πως θα διώξει τους αμερικανούς αστροναύτες απ’ τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το μόνο κομμάτι στο σύμπαν όπου αμερικανοί και ρώσοι συμβιώνουν και συνεργάζονται αρμονικά, με έναν μικρό-μεγάλο αστερίσκο: ο Σταθμός εκεί πάνω, ανήκει στη Ρωσία!
Ποιος έχει το πάνω χέρι ή μάλλον ποιος θα κερδίσει από αυτόν τον νέο γύρο αντιπαλότητας που ευτυχώς προς το παρόν αφορά την διπλωματία και την οικονομία (και όχι στρατό, Θεός φυλάξει) θα φανεί εν καιρώ από τα νέα επεισόδια της κόντρας και από το πως η ιστορία θα αποφασίσει να κρίνει. Έως τότε, κουράγιο! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. Με την κατηφόρα που έχουν πάρει οι ΗΠΑ και με την φόρα που έχουν πάρει οι Ρώσοι, δεν είναι απίθανο να δούμε μία κατάρρευση τύπου ΕΣΣΔ στην Αμερική και μία μονοκρατορία των Ρώσων. Μετά πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας που τώρα έχουν σαν κοινό αντίπαλο τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Και επειδή η ΕΕ δεν είναι παρά μία μάζωξη ηλιθίων, δεν πρόκειται να βγει τίποτε καλό ούτε για εμάς.
    Είδομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ας μην ξεχνάμε όμως διαχρονικά την εξαιρετική σχέση ελλήνων-ρώσων που απλά έχει εξαιρέσεις πολιτικών ανεγκεφάλων..

      Διαγραφή
    2. Για αυτό ακριβώς ανησυχώ. Για τους πολιτικούς μας.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το