Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤOΛOΓΙΑΣ ~ ξεκινάει η παγκόσμια γιορτή που δεν είναι για όλους

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Σήμερα ότι κι αν κάνεις, όποιος κι αν είσαι, όπου κι αν βρίσκεσαι, ξέρεις ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Βραζιλία. Η χώρα στην οποία “ανήκει” το ποδόσφαιρο, ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχτεί ομάδες, φιλάθλους και ανθρώπους κάθε ιδιότητας από κάθε περιοχή του πλανήτη. Για εμάς τους ποδοσφαιρόφιλους αποτελεί μία τεράστια γιορτή που θα μας συντροφεύει για έναν και πλέον μήνα αρχής γενομένης από την σημερινή τελετουργική πρεμιέρα.

Για κάποιους άλλους όμως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Όχι, δεν αναφέρομαι στις γυναίκες μας που θα μας imageχάσουν και μάταια θα προσπαθούν να κερδίσουν το ενδιαφέρον μας, αλλά στους ίδιους τους κατοίκους της Βραζιλίας. Εδώ και μήνες οι ντόπιοι διαδηλώνουν κατά της διοργάνωσης και κατά των έργων που γίνονται κατά την προετοιμασία. Αμέτρητες απεργίες και σοβαρά επεισόδια έχουν επισκιάσει την προσμονή του κόσμου για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου. Της μεγαλύτερης διοργάνωσης του πλανήτη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι άνθρωποι εκεί έχουν να αντιμετωπίσουν νέους φόρους που εισπράττονται για να βγουν εις πέρας τα απαραίτητα για τη διοργάνωση έργα, ενώ ο κόσμος σε πολλές περιπτώσεις ζει υπό άθλιες συνθήκες. Εξάλλου σύμφωνα με καταγγελίες του κόσμου και εκτιμήσεις των ειδικών, οι απλοί πολίτες δεν πρόκειται να κερδίσουν κάτι από την διοργάνωση, είτε αυτό λέγεται αύξηση του τουρισμού, είτε νέες υποδομές.

Δεν μπορώ παρά να συγκρίνω τα όσα γίνονται εκεί με την προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορούμε να πούμε πως πριν το 2004 ζήσαμε παρόμοια (αλλά σε καμιά περίπτωση ίδια) σκηνικά, όμως η εικόνα της Ελλάδας τη στιγμή της έναρξης των αγώνων ήταν όχι απλά άψογη… τέλεια! Τα έργα ήταν έτοιμα, ο κόσμος υποδέχτηκε πολύ ζεστά αθλητές και τουρίστες και συμμετείχε ενεργά στην άψογη διοργάνωση που τελικά άφησε τους πάντες άναυδους δεδομένων των όσων ακουγόντουσαν περί καθυστερήσεων. Η επόμενη μέρα θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη για την Ελλάδα. Δεν ήταν. Και μένω εκεί.

Στη Βραζιλία η γιορτή πολύ φοβάμαι πως θα περιοριστεί μόνο στα κατά τόπους γήπεδα της χώρας. Ήδη οι τουρίστες-επισκέπτες-φίλαθλοι από το εξωτερικό, έχουν λάβει αυστηρές προειδοποιήσεις από πράκτορες και πρεσβείες να είναι προσεκτικοί υπό τον φόβο των κλοπών, βιασμών, κακοποιήσεων και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Πόσο καλά πέρασαν οι τουρίστες το 2004 στην Ελλάδα; Καμία σχέση…
Ευτυχώς για την πλειοψηφία του κόσμου, δηλαδή εμάς που θα τη βγάζουμε ως το πρωί στην τηλεόραση βλέποντας τη imageματσάρα Ισημερινός-Ονδούρα, η γιορτή θα είναι όπως την φανταζόμαστε. Πολύ μπάλα, μπάλα, μπάλα, μπάλα και ενδιάμεσα; Μπύρες, πίτσες, διαφημίσεις αυτοκινήτων και έτοιμων φαγητών, όλες εμπνευσμένες από το ποδόσφαιρο και πριν ή μετά τους αγώνες εκπομπές με μοναδικό θέμα, το ποδόσφαιρο. Θα είμαστε αναπαυτικά στον καναπέ μας ή στο στέκι μας και το μόνο μας άγχος θα είναι ο αγώνας που ποντάραμε στο στοίχημα και φυσικά η πορεία της Εθνικής μας στη διοργάνωση, ένα άγχος που ελπίζω να ζήσουμε πάνω από τρεις φορές… Για εμάς αυτό είναι γιορτή και θα γιορτάζουμε για περίπου δώδεκα ώρες την ημέρα με διάρκεια ενός μήνα! Καλά να περάσουμε και καλή επιτυχία στην Εθνική μας! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. 1) Το 2004 ΔΕΝ μας είχε έρθει ακόμα το ΔΝΤ. Στην Βραζιλία όμως έχει κάνει την σχετική οικονομική αναβάθμιση εδώ και πολλά χρόνια.
    2) ΦΥΣΙΚΑ θα κερδίσουν οι απλοί κάτοικοι από την «γιορτή». Θα φορτωθούν όλα τα δάνεια που θα πάρει το κράτος για την διοργάνωση και τις κατασκευές -συν τις μίζες που πήραν οι πολιτικοί τους βεβαίως βεβαίως- ενώ οι υποδομές θα μείνουν για εκμετάλλευση σε μερικούς ξύπνιους.
    3) Προσωπικά αν ήταν στο χέρι μου θα είχα καταργήσει παγκοσμίως όλες αυτές τις εκδηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ίσως να μην συμφωνώ μαζί σου αλλά σέβομαι πάντα ότι έχεις να πεις.
      Αναπολώντας εκείνες τις χαρές του 2004, θυμάμαι γιατί είναι τόσο ωραίες αυτές οι διοργανώσεις

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το