Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ~ google, πόσο καλά την γνωρίζουμε;

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Αν σας ζητήσει κάποιος να του πείτε ποιά είναι η πρώτη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο που σας έρχεται στο μυαλό, τότε πολύ πιθανόν θα του πείτε το Google. Αν σας ρωτήσει ποιό είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό κινητών τηλεφώνων τότε πολύ πιθανόν να του πείτε το Android (Google). Και αν σας ρωτήσει για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τότε υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να του απαντήσετε Gmail (Google). Ο Αμερικανικός κολοσσός του Διαδικτύου έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια και το μονοπώλιό του αυξάνεται μέρα με την μέρα. Με όλες αυτές τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και όλη αυτή την αλληλεπίδραση, αλήθεια, πόσα ξέρει η Google για εμάς;.............



Και δεν μιλάμε για τις αποκαλύψεις του Edward Snowden οι οποίες ξεμπροστιάζουν τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α αλλά για την απλή, καθημερινή παρακολούθηση της Google προκειμένου να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο προφίλ για εμάς το οποίο εν συνεχεία θα πουλήσει στους διαφημιστές της. Και όταν προσφέρεις τα πάντα δωρεάν, κάπως πρέπει να βγάλεις αυτά 390 δισεκατομμύρια δολάρια (στοιχεία από το CNN)!!

Η Google σκανάρει και συλλέγει δεδομένα από εμάς με όποιον τρόπο μπορεί. Οι χρήστες της υπηρεσίας Gmail θα έχουν παρατηρήσει ότι βομβαρδίζονται από διαφημίσεις που είναι απειλητικά κοντά στο περιεχόμενο των emails που στέλνουν και τον αναζητήσεων που πραγματοποιούν. Όλα τα email μας σκανάρονται και η πληροφορία που συλλέγεται αποτελεί κομμάτι του «ηλεκτρονικού» μας προφίλ (αυτό ισχύει και για το Google chat – κομμάτι του Gmail). Το περίεργο είναι ότι όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στους όρους χρήσης της υπηρεσίας τους οποίους όμως κανείς μας δεν έχει ποτέ διαβάσει! Και αν είστε χρήστης του Google+ τότε οι φωτογραφίες σας, τα κείμενά σας, οι επαφές σας, όλα συγκεντρώνονται στο μαγικό φάκελο που συντηρεί για τον καθένα μας η Google.

Μήπως είστε από αυτούς που δελεάστηκαν από την ευκολία των Google Docs και Google Drive; Είναι μαγικό το να μπορείς να σώζεις αρχεία ηλεκτρονικά στο «σύννεφο» και να έχεις πρόσβαση από παντού. Μια προσεκτική ματιά στους όρους χρήσης αποκαλύπτει ότι ναι μεν τα δεδομένα σας ανήκουν αλλά το περιεχόμενό τους και τα metadata σκανάρονται, διαβάζονται και συλλέγονται.



Όσο για αυτούς που έχουν αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί με Android;.. καμιά αλλαγή και εδώ. Οι κλήσεις, τα μηνύματα, η τοποθεσία σας στον χάρτη αλλά και οι διαδρομές που ακολουθείτε και τα μέρη που επισκέπτεστε, όλα συκγεντρώνονται επιμελλώς και συμπληρώνουν το προφίλ σας. Το θέμα σοβαρεύει ακόμα πιο πολύ για όσους χρησιμοποιούν την υπηρεσία Google backup για το κινητό τους μιας και όλα τα δεδομένα τους αποθηκεύονται στους servers της Google και είναι διαθέσιμα ακόμα και αν διαγραφούν από την συσκευή.



Μέσα σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν δεδομένα από τις αναζητήσεις μας, τις σελίδες που επισκεφτόμαστε, το χρόνο που ξοδεύουμε σε κάθε μια, τις διαφημίσεις που βλέπουμε και «κλικάρουμε», κλπ.

Η Google αποτελεί ένα γίγαντα πληροφορίας και δυστυχώς ένας τρόπος με τον οποίο βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της είναι μέσω αυτής της παρακολούθησης. Φυσικά και δεν είναι η μόνη εταιρία που το κάνει αυτό, απλά είναι η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή και ως εκ τούτου αποτελεί εύκολο στόχο. Η όλη κατάσταση όμως αποδεικνύει πόσο ευάλωτοι είμαστε στον νέο ηλεκτρονικό κόσμο και επιβεβαιώνει ότι τίποτα στην ζωή δεν είναι τζάμπα! Όλοι μας έχουμε κρεμασμένο στο λαιμό μας ένα «ηλεκτρονικό ταμπελάκι με τιμή». Εσείς, πόσο κοστίζετε+Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το