Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜAΤOΛΟΓΙΑΣ ~ η θέση της ελλάδας είναι έτσι κι αλλιώς

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Προ ημερών δημοσιεύτηκε ένας χάρτης που απεικονίζει τα πιο διάσημα μέρη (κράτη) του κόσμου με κριτήριο τον αριθμό επισκέψεων τουριστών σε αυτές. Επειδή ο χάρτης αυτός μου προξένησε διφορούμενα σχόλια, αποφάσισα να τον θέσω ως προβληματισμό εδώ, στο yannidakis. Ας δούμε όμως προσεκτικά τον χάρτη πρώτα.
image
Πρέπει εξ αρχής να αναφέρουμε πως υπάρχει μια ιδιομορφία που δεν είναι εύκολο να μετρηθεί αναλογικά. Βλέπετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μία ώρα με πολλαπλάσια έκταση και πληθυσμό από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι όμως την ίδια ώρα η Γαλλία μια πολύ μικρότερη χώρα, ξεπερνά την Αμερική. Όμως δεν ακούγεται κάπως άδικο για την Ελλάδα να συγκρίνεται με την Αμερική; Σε κάθε περίπτωση, δεν εστιάζω εκεί.

Είναι γεγονός πως βλέποντας την κατάταξη της Ελλάδας, μπορούμε να σχολιάσουμε πως ίσως θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την δέκατη έβδομη θέση. Βρισκόμαστε μπροστά από χώρες με τεράστιο πληθυσμό και τεράστια έκταση, όπως είναι η Αυστραλία ενώ ακόμα και περιοχές με τεράστιες υποδομές που μαγνητίζουν τα τουριστικά πακέτα στις μέρες μας, βρίσκονται πίσω. Πάρτε το παράρτημα των Εμιράτων που έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να φτιάξουν υπερπολυτελή ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις, ακόμα και τεχνητά νησιά! Το να έχουν τα παλιά και ταλαιπωρημένα (εξαιρούμε το Ελευθέριος Βενιζέλος) αεροδρόμια μα, περισσότερες αφίξεις απ’ ότι εκείνα τα υπερσύγχρονα και χλιδάτα, νομίζω είναι αρκετό για να μας ικανοποιήσει.
image
Μήπως όμως δεν είναι; Παρατηρώντας ξανά τον πίνακα, διαπιστώνουμε πως μας ξεπερνά η Μαλαισία. Τι στο καλό έχει η Μαλαισία καλύτερο από την Ελλάδα; Μπορώ να γίνω ακόμα πιο προκλητικός, παρατηρώντας πως η τουρκία έχει περίπου τον διπλάσιο αριθμό επισκεπτών από εμάς. Μπορεί η τουρκία να έχει υπερδιπλάσιο νούμερο σε έκταση και πληθυσμό, όμως αλήθεια, τι έχει η τουρκία καλύτερο από εμάς; Αυτή η ερώτηση (για να σας προλάβω) γνωρίζω πως σηκώνει πολύ συζήτηση, όμως δεν είναι επί του θέματος και ειλικρινά αυτή η απογοήτευση για την τελικά ίσως άδικα χαμηλή(;) θέση μας, με οδηγεί στο τελικό μου συμπέρασμα.

Μπορεί το νούμερο δεκαεφτά να είναι καλό, όμως δεν είναι το “ταβάνι” μας. Αν η τουρκία έχει το διπλάσιο τουρισμό από την Ελλάδα και μας ξεπερνάει ακόμα και η… Μαλαισία, τότε υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης των υποδομών μας. Ξενοδοχεία, θεματικός τουρισμός, δραστηριότητες, διοργανώσεις, προβολή και ένα σωρό τα οποία επίσης ανήκουν σε ξεχωριστό θέμα, στα οποία έχουμε όλα τα φόντα να διακριθούμε αρκεί να εργαστούμε πάνω σε αυτά, να τα αναπτύξουμε και να επενδύσουμε πάνω σε αυτά. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το