Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

το ισραήλ θα νικάει πάντα την παλαιστίνη

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και imageΠαλαιστίνιων σταμάτησαν για πέντε ώρες προκειμένου να περάσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας οι υπεύθυνοι του ΟΗΕ.
 
Είναι κάπως αστείο όλο αυτό. Βλέπετε, μου κάνει σαν να είναι κυανόκρανοι οι διαιτητές που την ώρα του αγώνα να τρώνε και να πίνουν αδιαφορώντας για τα αντικανονικά μαρκαρίσματα. Και όταν βγαίνει αίμα, να σφυρίζουν φάουλ χωρίς κίτρινη κάρτα, ίσα για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον παίκτη. Δεν σταματάει εκεί όμως. Η συμφωνία πεντάωρης κατάπαυσης του πυρός είναι ένα ακόμα ανέκδοτο. Σημαίνει ότι ο ΟΗΕ μπορεί τελικά να βάλει μια τάξη στο χάος εκείνης της γωνιάς του πλανήτη, όμως κάτω από αφόρητες πιέσεις δεν το τολμά. Γιατί;
 
Το ερώτημα γίνεται πιο κρίσιμο αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για μια άνιση μάχη. Το πανίσχυρο Ισραήλ ανταλλάζει ρουκέτες με μια μικρή γραμμούλα γης που έχει στριμώξει για τα καλά και από καιρό έχει αποκλείσει κάθε πρόσβαση προς ή από αυτό. Δεν είναι θεωρητικό το θέμα. Μόνο αυτές τις μέρες, οι παλαιστίνιοι μετράνε σχεδόν τριακόσια θύματα -μεγάλο μέρος των οποίων είναι γυναικόπαιδα- την ίδια ώρα που οι ισταηλινοί έχουν μόλις έναν νεκρό (η εικόνα δεξιά είναι λίγες μέρες πίσω)! Να λοιπόν μια άνιση μάχη, καθότι οι πόλεμοι πλέον δεν γίνονται σώμα με σώμα όπου το πάθος μπορεί να επικρατήσει.
 
Σε μία πρόσφατη πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, το Ισραήλ κάτω από αφόρητες πολιτικές πιέσεις συμφώνησε, όχι όμως και η Χαμάς που προφανώς δεν βολεύτηκε από τους όρους της συμφωνίας. Αυτό μου γεννά διφορούμενες αντιδράσεις. Είναι σε θέση η Παλαιστίνη να απαιτεί πράγματα ρισκάροντας την ζωή των ταλαίπωρων πολιτών της; Κι απ’ την άλλη… Θα έχει νόημα να σκύψουν το κεφάλι όταν μια συμφωνία ειρήνης είναι και με ημερομηνία λήξης αποδεδειγμένα και πολύ μακριά από το όνειρο μιας αυτόνομης γης που θα φιλοξενεί το κράτος της Παλαιστίνης; Η καυτή πατάτα δική σας στα σχόλια.

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το