Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΠPOΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ τι να περιμένουμε από την ιταλία που πήρε το πηδάλιο της ευρώπης;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Στο τιμόνι της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η Ιταλία και προς ανακούφιση του υπόλοιπου νότου η ατζέντα της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα συμφέροντα των υπολοίπων χωρών του νότου.

Ο Ρέντσι, πρωθυπουργός της Ιταλίας βαδίζει με ένα πολύ λογικό σκεπτικό το οποίο όμως δεν ξέρω κατά πόσο είναι imageπραγματοποιήσιμο. Αυτό που πρεσβεύει είναι η σταθερότητα στην Ευρώπη και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “[…] εάν δεν ανακτήσουμε την ικανότητα να παράγουμε πλούτο, δεν υπάρχει σταθερότητα”. Έχει δίκιο, όμως πως ακριβώς θα φτάσουμε στην σταθερότητα; Ο πρωθυπουργός ζήτησε χίλιες μέρες και ενώ η αλήθεια είναι πως δεν τις έχει, αφού η προεδρία της χώρας του δεν κρατά ούτε εφτακόσιες. Ωστόσο φιλοδοξεί πως η ατζέντα του είναι τέτοια που θα υπάρξουν ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες ενέργειες.

Παραμερίζοντας τις λεπτομέρειες, μένω στο ότι αναφέρεται σε ένα κοινό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Αυτό ακούγεται ευχάριστο, ενωτικό για την Ευρώπη όμως εγείρει σημαντικές αντιρρήσεις αν σκεφτείς ότι δεν ‘τρέχουν’ όλες οι χώρες με τους ίδιους ρυθμούς, συνεπώς η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ίδια, με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια πολιτική ακόμα κι αν ο τελικός στόχος είναι κοινός. Δείτε χώρες σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανάπτυξης. Αν η πολιτική του Ρέντσι τρέξει για όλους τότε η ψαλίδα ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους θα ανοίξει. Από την άλλη αν δοθεί χρόνος και χρήμα για τους μικρούς ώστε να φτάσουν τα νούμερα των μεγάλων, μιλάμε για μια νέα αδικία.

Η Ιταλική προεδρία αναλαμβάνει μετά την ελληνική με μικρότερη ατζέντα και πιο φιλόδοξους στόχους. Εξάλλου η πρακτικότητα του σχεδίου του αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις της Μέρκελ και του Κάμερον, όμως εγώ επιμένω πως μένει να δούμε λεπτομέρειες πριν αποφανθούμε και όχι μόνο αυτό, αλλά ζητούμε λεπτομέρειες της εφαρμογή του σχεδίου της… πανευρωπαϊκής ανάπτυξης. Καλή επιτυχία στους φίλους μας και γείτονες ιταλούς. Καλύτερη απ’ αυτήν που είχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το