Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ η τουρκία του ερντογάν συνεχίζεται

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Εδώ και λίγες μέρες ο Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν απολαμβάνει την ανανέωση της θητείας του στον θώκο του προεδρικού αξιώματος της τουρκίας. Μπορεί αυτό να μην αποτελεί είδηση καθότι η εκλογική νίκη θεωρούνταν βέβαιη, ωστόσο καλό είναι να προβληματιστούμε για το τι κατάφερε αυτός ο άνθρωπος.

Ο Ερντογάν μου θυμίζει τις πολιτικές δυναστείες που έγραψαν ιστορία στην Δύση (και όχι μόνο). Ανέλαβε μία αχανής χώρα με μέτρια ανάπτυξη, μέτρια οικονομία και κανένα πρόσωπο προς την Δύση. Μια χώρα που βρισκόταν ένα βήμα πριν την οριστική τάση των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μόνο για το οποίο μπορούσε να περηφανεύεται ήταν οι άριστες διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν πολύ εύκολο για εκείνον να χαράξει το δικό του δρόμο αφού πατούσε σε χώματα, αντίθετα ήταν δύσκολο να πείσει τους επενδυτές για το όραμά του. Έτσι ή αλλιώς, από το 2003 έως σήμερα, μιλάμε για έντεκα χρόνια σκληρής δουλειάς στην οποία φρόντισε να δώσει βάρος ακριβώς εκεί που έπρεπε για να χτίσει ένα δυτικό πρόσωπο:

  • στον τουρισμό, αφού εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση και κατάρρευση της Ελλάδας, φτιάχνοντας ένα πολύ ελκυστικό και ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.
  • στον αθλητισμό, αφού κατάφερε να πείσει μεγάλους επενδυτές από την τουρκία και το εξωτερικό, να βάλουν χρήματα στην ριζική αναδόμηση του τουρκικού ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης με αποτέλεσμα καινούρια γήπεδα, ανάληψη πολλών αθλητικών διοργανώσεων και προσέλκυση μεγάλων παικτών από το εξωτερικό.
  • στις μεταφορές, με βασικό παράδειγμα τον κρατικό αερομεταφορέα που στήριξε σε υπερθετικό βαθμό μετατρέποντάς τον σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως και ενισχύοντας το επιχειρηματικό του όνομα συμμετέχοντας σε πολλές χορηγίες και συνεργασίες.
Τα υπόλοιπα ήρθαν (εύκολα). Ο Ερντογάν έφερε την τουρκία πίσω στην Ευρώπη με τις διαπραγματεύσεις αυτήν την περίοδο να διεξάγονται υπό εξαιρετικά ευοίωνες συνθήκες και ξαφνικά η τουρκία έχει ανατιμημένο νόμισμα -σε σημείο πολλοί ντόπιοι αναλυτές να μην επιθυμούν την ένταξη στην Ένωση- ισχυρή οικονομία και ραγδαία ανάπτυξη που επλήγη μόλις εφέτος από την επιστροφή της Ελλάδας στην τουριστική κυριαρχία. 

Όπως κάθε σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, ο Ερντογάν έχει τα δικά του σκάνδαλα να
τον κάνουν ιδιαίτερο. Εκτός από την δοκιμή της πρώην Μίς τουρκία στο κρεβάτι του, όπως άλλες μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Σιράκ, ο Παπανδρέου, ο Μπερλουσκόνι κλπ. απασχόλησε την επικαιρότητα και με τα ατοπήματα του στον πόλεμο στην Αίγυπτο, τη Συρία αλλά και τις επαφές που φέρεται να έχει με μουσουλμάνους καταζητούμενους από τις "φίλες" ΗΠΑ. Η διαφορά είναι πως όταν κάτι δεν τον συμφέρει, μπορεί εύκολα να το αφανίσει. Έτσι, κατεβάζει το διαδίκτυο, το youtube, το twitter ή οτιδήποτε άλλο δεν τον εξυπηρετεί στην γνωστή δημοκρατία του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο Ερντογάν θα μείνει στην ιστορία της τουρκίας, ακριβώς κάτω από το κεφάλαιο του Κεμάλ Ατατούρκ που ήταν ο πρώτος που ανοικοδόμησε την χώρα του στα χαλάσματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ξέρει όμως πολύ καλά πως ο τούρκος δεν είναι έλληνας: δεν μπορεί να κολυμπήσει σε ένα ναυάγιο κι έτσι για όσο κρατήσει η νέα του θητεία θα φροντίσει να συνεχίζει να γράφει ιστορία. Εμείς; Ας είμαστε καλύτερα σε εγρήγορση για τα επόμενα χρόνια... +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο ερντογαν είναι ηγέτης. Εγώ προσωπικά θα ήθελα η Ελλάδα να έχει το δικό της ερντογαν και όχι τις μαριονέτες και ανυποληπτους πολιτικούς που κυριαρχούν τόσα χρόνια στη χώρα μας.

    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ξέρω τι εντύπωση σου άφησε το κείμενο, αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
      Βάζω όμως δύο εξαιρέσεις..
      α) το ότι όπως έχει δείξει η ιστορία, με μεγάλους ηγέτες έρχονται και μεγάλα σκάνδαλα (Μπερλουσκόνι, Παπανδρέου κ.ο.κ.)
      β) ο Ερντογάν βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό που στην Δύση λέμε δημοκρατία. Αν κάτι δεν του αρέσει, το σταματάει, όταν κάποιος δεν του αρέσει, φυλακίζεται, όταν μια υπηρεσία δεν τον συμφέρει, την κλείνει (youtube, twitter)

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι γεγονός ότι οι τούρκοι έχουν συνεπή εθνική επιθετική πολιτική. Αυτό είναι κάτι που με κάνει να εξοργίζομαι με τα πολιτικά ανθρωπάκια του Ελλαντιστάν.
    Αλλά όμως παρόλα αυτά δεν παύει να υπάρχει για εμάς ένα όφελος.
    Η αρχαία σοφία -μέσω του Λάο Τσε- διδάσκει:
    Αν αυτός που ακολουθεί την βία
    δεν βρει βίαιο θάνατο,
    θα τον καλέσω να με διδάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα. είναι κι αυτό μια άποψη..
      αν και δε θα έλεγα ότι από τον Ερντογάν με πειράζει η επιθετική του πολιτική. Σε παραπέμπω στο παραπάνω σχόλιο του αναγνώστη Βάκη.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το