Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ φιλειρηνιστές εναντίον πολεμοχαρών (dawn of the planet of the apes)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Παραγωγή: 2014
ΣκηνοθεσίαMatt Reeves
Βασικοί ΧαρακτήρεςGary Oldman, Keri Russell, Andy Serkis
Περιγραφή: Στη γη έχει εξαπλωθεί ο ιός των πιθήκων ο οποίος έχει σκοτώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκτός όσων έχουν ανοσία. Οι άνθρωποι μαζεμένοι σε καταφύγια προσπαθούν να ανακτήσουν τα αποθέματα ενέργειας όμως έρχονται αντιμέτωποι με τους πιθήκους οι οποίοι έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερα την εξυπνάδα τους πλέον είναι μία τεράστια απειλή για αυτούς. Θα καταφέρουν να βρουν σημεία συνεννόησης τελικά ή θα επικρατήσουν οι θερμόαιμες πολεμοχαρείς μάζες;    

Καλωσορίζω τους σινεφίλ του +yannidakis 

Για τον μήνα Αύγουστο διάλεξα μία αρκετά πρόσφατη ταινία η οποία μας δίνει ιδιαίτερα νοήματα σχετικά με τα γεγονότα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα που μας στιγμάτισαν πολύ έντονα τις προηγούμενες μέρες. Η ταινία μας λοιπόν είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας ''Ο πλανήτης των Πιθήκων'' της οποίας το πρώτο μέρος είχε προβληθεί το 2011 όπου πρωταγωνιστούσε ο James Franco. Για να σας βάλω στο νόημα σε περίπτωση που δεν την είχατε δει ουσιαστικά στο πρώτο μέρος είδαμε την εξέγερση των πιθήκων μετά την εισπνοή χημικής ουσίας την οποία εφηύρε ο άνθρωπος στα εργαστήρια και τους έκανε ιδιαίτερα ευφυείς. Αρχηγός των πιθήκων ήταν ο Ceasar o οποίος ήταν στο παρελθόν κατοικίδιο του Will (James Franco) και πρωταγωνιστεί ξανά στο δεύτερο μέρος της ταινίας.

Στην ταινία μας λοιπόν μετά την απελευθέρωση των πιθήκων ένας ιός ο οποίος μεταδόθηκε από αυτούς εξαπλώνεται σε όλη τη γη και ξεκληρίζει σχεδόν όλο τον ανθρώπινο πληθυσμό με εξαίρεση αυτούς που είχαν αναπτύξει ανοσία. Οι άνθρωποι πλέον έχουν χωριστεί σε πολλά καταφύγια για να επιβιώσουν. Σε ένα από τα καταφύγια τους έχουν αρχίσει να ξεμένουν από ενέργεια και ο μόνος τρόπος ανεφοδιασμού ήταν να ενεργοποιήσουν ξανά ένα υδροηλεκτρικό σταθμό ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή όπου είχαν εγκατασταθεί οι πίθηκοι. Άνθρωποι και πίθηκοι θα προσπαθήσουν να συνδιαλλαγούν ειρηνικά όμως μειονότητες θερμόαιμων και από τις δύο πλευρές θα ξεκινήσουν έναν πόλεμο ο οποίος πολύ δύσκολα θα αναχαιτιστεί από τους φιλειρηνιστές.

Οι περισσότεροι πόλεμοι ξεκινάνε κατά τη γνώμη μου εξαιτίας μειονοτήτων είτε αυτοί είναι πολιτικοί είτε ομάδες θερμοκέφαλων πολεμοχαρών ανθρώπων οι οποίοι καταφέρνουν να ξεσηκώσουν τις υπόλοιπες μάζες των ανθρώπων προς το κυνήγι του εκάστοτε σκοπού τους. Τα περισσότερα κράτη συνήθως με κάποιους από τους γείτονες τους έχουν διαφορές, άλλοτε μεγαλύτερες και άλλοτε μικρότερες μέσα από τις οποίες ευδοκιμούν προς ξεσηκωμό οι πολεμοχαρείς μειονότητες. Η αναχαίτιση λοιπόν αυτών των εξτρεμιστικών μειονοτήτων της κάθε χώρας εκ των έσω και η παράλληλη εκμετάλλευση των φιλειρηνικών δυνάμεων είναι σίγουρα ένα από τα μυστικά για συνεχή διάλογο και την επίλυση ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων.  

Το δεύτερο μέρος του πλανήτη των πιθήκων που προβάλλεται αυτές της μέρες στους κινηματογράφους είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ταινία για τα νοήματα που προσφέρει αλλά παράλληλα θα σας κρατήσει για ένα 2ώρο σε συνεχή εγρήγορση με την περιπετειώδη ροή της. Σας προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα να την δείτε και περιμένω τις εντυπώσεις σας. +daskalakis michael

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

2 σχόλια:

  1. ΔΛΔ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ; ΑΥΤΟ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. an den boris na katalaveis oti o polemos den einai h lysh, den eisai zwo?
    esi prosvalese an h parwmeiwsh me toys pi8ikous isxyei, dhladh?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το