Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΠPΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ οι αισθήσεις μας

Καλώς ήρθατε στο +yannidakis
Έψαχνα καιρό τώρα να βρω ένα τρόπο να αιφνιδιάσω τον ψυχικό μου κόσμο και να αλλάξω την Ρότα της ζωής μου.

Βαρέθηκα, κουράστηκα να αισθάνομαι συνέχεια ένα βάρος στην καρδιά μου και να αγωνιώ κάθε λεπτό για το αύριο.

Η καθημερινότητα μας είναι πλέον αναπόφευκτα φορτισμένη από περίσσιο άγχος και στρες και μας εμποδίζει να δούμε την ζωή μας από άλλη οπτική γωνία και σκοπιά.

Σκέφτηκα λοιπόν να σταματήσω να κάνω υπολογισμούς και να βλέπω λογαριασμούς και υποχρεώσεις που σιγά σιγά μου αφαιρούν οξυγόνο και να χρησιμοποιήσω τις αισθήσεις μου εποικοδομητικά.

Τι θα λέγατε λοιπόν εάν χρησιμοποιούσαμε τις αισθήσεις μας για να αντιλαμβανόμαστε μόνο όμορφα πράγμα που να μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, ολοκληρωμένοι δημιουργώντας μας  μόνο θετικές σκέψεις;

Ξεκινώντας με τις πέντε βασικές αισθήσεις μας θα σας περιγράψω ό,τι αισθάνθηκα όταν απαλλάχτηκα από τις αρνητικές μου σκέψεις και το άγχος της καθημερινότητας.

Ας προσπαθήσουμε έστω και για μια ώρα την μέρα να βλέπουμε να ακούμε και να αισθανόμαστε μέσα από την ψυχή μας. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο θα αντλήσουμε την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσουμε…

Με την όραση: βλέπω ένα όμορφο σπιτικό φτιαγμένο με πολύ αγάπη και κόπο, εθελοτυφλώ σε ότι υστερεί( κουζίνα, καναπέ κ.α.) γιατί ανοίγοντας την πόρτα του με το κλειδί της καρδιάς μου με κατακλύζει μόνο αγάπη, που δυστυχώς δεν μπορώ να σας την περιγράψω.

Με την ακοή: ακούω τον νοσταλγικό ήχο από το τρίξιμο των φύλλων  από το συνηθισμένο  βραδινό αεράκι που αγωνία να ξεσκονίσει τα ταλαιπωρημένα από τα χρόνια δέντρα.

Με την όσφρηση:  αχ αυτή η αίσθηση, η πιο δυνατή από όλες…..
Μυρίζω την βρεγμένη από την πρώτη φθινοπωρινή βροχή γη. Το χώμα, αφήνεται στην λυτρωτική μανία της βροχής που βάλθηκε να αναγεννήσει τη γη.  

Με την γεύση: τι άλλο θα μπορούσα να σημειώσω στην αίσθηση αυτή από την αγαπημένη γεύση ενός κολασμένου σουφλέ σοκολάτας…. Η απόλυτη απόλαυση…

Με την αφή: το ιδανικό άγγιγμα ψυχής και σώματος  του αγαπημένου μου συντρόφου. Αξία ανεκτίμητη και απερίγραπτη. Το χάδι της αγάπης και του έρωτα το πιο απαλό και γλυκό …..

Όταν όλες οι αισθήσεις μας ξεκινούν από την καρδιά μας τότε σίγουρα τα συναισθήματα που θα μας δημιουργούνται θα είναι κάπως έτσι…..

Ας μη  επιτρέπουμε λοιπόν να εισβάλουν στις αισθήσεις μας κακόβουλοι επισκέπτες. Θωρακίστε τον εαυτό σας δημιουργώντας πανύψηλα απροσπέλαστα τοίχοι, που χτίζονται μόνο από την αγάπη και τα ευεργετικά συναισθήματα που μας δημιουργεί  κάνοντας τα πάντα να φαίνονται ομορφότερα. +maria karantai

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

8 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρία! Οι σκέψεις σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη μιας και γράφω παρόμοια θέματα και στο blog μου και στη στήλη εδώ! Πολύ χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους που αναζητούν την ουσία και δεν μιζεριάζουν.
    Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκετά καλή προτροπή, αφού για λίγο διάστημα, σε πρώτη φάση, θα ανακουφίσει όποιον την εφαρμόσει.
    Υπάρχει όμως ένα εγγενές πρόβλημα.
    Η ζωή αποτελείται από όμορφα και άσχημα πράγματα. Μπορεί κάποιος να συγκεντρώνει την προσοχή του στα όμορφα παραβλέποντας τα άσχημα. Όμως, μετά από λίγο τα άσχημα θα διεκδικήσουν το μερίδιό τους στην προσοχή του. Η πίεση θα είναι τέτοια που ο «ασκούμενος» ΔΕΝ θα αντέξει και θα επανέλθει στην παλιά του δυστυχισμένη κατάσταση.
    Η πραγματική, τελειωτική και μοναδική λύση στο πρόβλημα που αναφέρεις λέγεται «μετατροπή εντύπωσης». Με αυτήν η εξωτερική ζωή δεν μπορεί να σε επηρεάσει και περνάει όπως ένα κινηματογραφικό έργο: την παρατηρείς αλλά δεν υποφέρεις μέσα της.
    Δυστυχώς, η μετατροπή αυτή δεν είναι εύκολο ούτε εξηγηθεί, ούτε να γίνει κατανοητή αλλά τελικά ούτε να γίνει πράξη.
    Και αν αναρωτηθείτε τότε γιατί το λέω, η απάντηση είναι ότι «είμαι αναγκασμένος» να το κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στην δική μου καθημερινότητα δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Είναι το μυστικό της αποτελεσματικότητάς μου.
    Αυτό αλλάζει όμως όταν βρίσκομαι μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους. Οι στιγμές είναι λίγες αλλά ξέρω πως να τις εκμεταλλεύομαι στο έπακρο κάνοντας πλήρη χρήση των αισθήσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ
    Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΟΤΙΔΗΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
    ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΟΦΕΛΙΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ
    ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οτι αξίζει είναι οι στιγμές ας της ζήσουμε όσο πιο δυνατά και έντονα μπορούμε και ας αφήσουμε κατα μέρος την φιλοσοφική μας φύση που θέλει όλα να τα αναλύουμε...Εαν σκεφτόμασταν οτι η καθέ μια στιγμή που περνάει δεν ξαναγυρίζει πίσω και μπορεί να είναι και η τελευταία μας τότε σίγουρα θα ζούσαμε ευτυχισμένα.
    Δεν το παίζω αισιόδοξη γιατί δεν είμαι... Καταβάλλω όμως μεγάλες προσπάθειες να μετριάσω τον αρνητισμό μου...
    Σίγουρα μόνη μου δεν θα είχα καταφέρει τίποτα, η κινητήρια δύναμη μου είναι ο ΕΡΩΤΑΣ.....
    http://youtu.be/DxNCDx00mTg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτο που θελει να πει η Μαρια ειναι πολυ απλο
    ...Ζουμε σε μια εποχή με χρωμα μαυρο..., με δυσοσμια..., με κραυγες αγωνιας γυρω μας.., με πικρη γευση στο στομα...και πολλες φορες δεν εχεις να ακουμπησεις κάπου...
    Αυτο εχει διαπιστωθει, έχει αναλυθει, έχει χιλιοειπωθει...Η καταθλιψη και οι αυτοκτονιες ειναι στα υψη... Κι αυτο διαπιστωμενο...
    Ο καθένας απο εμας με τις αισθησεις του κι από τις αισθησεις των αλλων θα πρεπει να βρει τον τροπο να ομορφήνει τον κοσμο του και την καθημερινότητα του..Οχι άλλη μιζερια...Δεν γινεται πια...Θέλω να χαμογελω όταν βλέπω ενα λουλουδι... θέλω να νιωθω ηρεμη οταν βλεπω την θαλασσα... Χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν με απασχολει τι γινεται γυρω μου...
    Αυτο θέλει να πει η Μαρια......μια και την "ξερω" λιγο παραπανω... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ζωή είναι μία αλυσίδα ευχάριστων και δυσάρεστων συμβάντων.
    Πάντα υπήρχαν -και ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν- βάσανα, πόνος, κατάθλιψη κλπ.
    Πάντα υπήρχαν -και ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν- ωραία πράγματα, λουλούδια, θάλασσα κλπ.
    Πάντα υπήρχαν -και ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν- άνθρωποι που υποφέρουν και λένε «ΕΓΩ θέλω αυτό όχι εκείνο».
    Όμως για την προσωπική δυστυχία του καθενός δεν είναι υπεύθυνα τα γεγονότα, ο πόνος και η μιζέρια που υπάρχει γύρω μας. Υπεύθυνος είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αυτός που υποφέρει. Για την μιζέρια μας δεν φταίνε τα πράγματα αλλά ή ιδέα που έχουμε για αυτά.
    Όλοι έχουμε από την φύση μας την τάση, και επιπλέον έχουμε εκπαιδευτεί, μέσω της μίμησης, να ταυτιζόμαστε με την ζωή. Και όποιος ταυτίζεται με την ζωή υποφέρει.
    ΟΜΩΣ όταν τονιστεί αυτό το γεγονός, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θέλει να το παραδεχθεί. Όλοι μιλάνε για αυτό που επιθυμούν, για αυτό που προτιμούν, για αυτό που χρειάζονται, και ξεχνάνε ότι οι καλές προθέσεις δεν οδηγούν ΠΟΥΘΕΝΑ.
    Εδώ και καιρό η πιο κοινή αντίδραση στην παραπάνω επισήμανση είναι ότι καταστροφολογώ ή ότι ασχολούμαι με θεωρίες συνομωσίας!
    Όπως λέει και μία παροιμία η αλήθεια είναι άσχημη. Αν ήταν όμορφη θα την αναζητούσαν όλοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μόνο που ''προτείνω'' είναι για λίγα έστω λεπτά κάθε μέρα να αισιοδοξούμε και αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ η ίδια σε προσωπικό επίπεδο. Δεν τα καταφέρνω πάντα, η αλήθεια είναι αυτή. Όταν όμως τα καταφέρνω νιώθω μια πρωτόγνωρη αγαλλίαση και μπορώ με μεγαλύτερη ώθηση να δίνω τις καθημερινές μάχες μου στο στίβο της ζωής και γιατί όχι να βγαίνω νικήτρια και όχι ηττημένη.
    Για την αλήθεια δεν υπάρχουν κοσμητικά επίθετα, δεν είναι ούτε όμορφη ούτε άσχημη. Είναι απλά η ΑΛΉΘΕΙΑ.
    Τώρα εάν κάποιοι δεν την αναζητούν γιατί δεν τους αρέσει ή δεν τους συμφέρει είναι για μένα ''άξιοι της μοίρας τους''. Καθώς κατά την προσωπική μου άποψη μόνο με την αλήθεια μπορούμε να πορευτούμε. Και πάντα θα την αναζητώ όσο και εάν με πληγώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το