Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ Η τεχνολογίας ως υποκατάστατο στη συναισθηματική μας ζωή (her)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Παραγωγή: 2013
ΣκηνοθεσίαSpike Jonze
Βασικοί ΧαρακτήρεςJoaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson
Περιγραφή: Ένας μοναχικός συγγραφέας του μέλλοντος ερωτεύεται ένα λογισμικό το οποίο ειναι προγραμματισμένο να προσεγγίζει και να εναρμονίζεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Με λίγα λόγια το λογισμικό είναι φτιαγμένο με τεχνητή νοημοσύνη. Τι συμβαίνει όμως όταν οι δύο πλευρές  προσπαθούν να περάσουν τη σχέση τους σε ένα άλλο επίπεδο και πως θα διαχειριστούν τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν;

Καλωσορίζω τους σινεφίλ του +yannidakis 
Για τον μήνα Οκτώβριο διάλεξα να σας παρουσιάσω μια ταινία αισθηματική επιστημονικής φαντασίας. Από την περίληψη θα καταλάβατε ότι δεν μιλάμε για ένα φυσιολογικό έρωτα μεταξύ δύο ανθρώπων αλλά ενός άνδρα και ενός λογισμικού. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια η αλήθεια είναι ότι με ξένισε κι εμένα κατά τη διάρκεια της ταινίας και δεν σας κρύβω ότι μου φάνηκε λίγο εξωπραγματικό ότι θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον ακόμα και στο μακρινό μέλλον. Παρόλα αυτά η εισβολή της τεχνολογίας στη ζωή μας καταντάει ανεξέλεγκτη και η συγκεκριμένη ταινία έχει να μας προσφέρει κάποια σπουδαία νοήματα που μπορούν να μας προβληματίσουν.

Ας περάσουμε όμως να δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες την ταινία. Ο Theodore (Joaquin Phoenix) είναι ένας μοναχικός συγγραφέας ο οποίος προέρχεται από τον εν διαστάση χωρισμό με μια γυναίκα η οποία του στιγμάτισε όσο τίποτα τη ζωή του συνεχίζει τη μονότονη ζωή του μη μπορώντας να προχωρήσει συναισθηματικά με άλλη γυναίκα. Οι φίλοι του αλλά και η δουλειά του ήταν τα πάντα για αυτόν μέχρι που βρέθηκε στο ¨δρόμο¨ του ένα λογισμικό τεχνητή νοημοσύνης το οποίο κατά βάσιν ήταν σε θέση να προσφέρει την πλήρη αυτοματοποίηση της δουλειάς που μπορεί να είχε να κάνει στον υπολογιστή του. Η σχέση τους από τυπική εξελίχθηκε σε ερωτική καθώς το πρόγραμμα ήταν προγραμματισμένο να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται απόλυτα στις ανάγκες και στο χαρακτήρα του ιδιοκτήτη του. Το πως μπορεί όμως να εξελιχθεί μια τέτοιου είδους σχέση σε βάθος χρόνου και πως το αντιμετώπισε ο πρωταγωνιστής αφήνω να το απολαύσετε στις μικρές σας οθόνες.

Το ξεκάθαρο δίδαγμα που μας προσφέρει η ταινία είναι η εισβολή της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της τεχνητής νοημοσύνης προς κάλυψη της μοναχικότητας των ανθρώπων. Μπορεί να φαίνεται τραγικό ότι η μοναχικότητα μπορεί να καλυφτεί από ένα τεχνητό μέσο το οποίο στην ουσία δεν υπάρχει αλλά είναι προγραμματισμένο να σου καλύπτει τις ανάγκες όμως μπορεί να είναι μια εναλλακτική επιλογή και για πολλούς ανθρώπους στο μέλλον. Η τραγικότητα ξεπερνά επίσης κάθε όριο αν σκεφτεί κανείς τον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίσταται κάθε άτομο το οποίο προσδίδει απόλυτη συγκέντρωση σε οποιοδήποτε τεχνολογικό κατασκεύασμα. Όπως και να έχει το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλές πρωτόγνωρες τεχνολογικές εκπλήξεις οι οποίες μπορούν να μας καταδυναστεύουν την κοινωνικότητα και την προσωπική μας ζωή γιαυτό και το ¨παν μέτρον άριστον¨ οφείλει να είναι πάντα ¨φυτευμένο¨ στη συνείδηση μας.

Το Her είναι μία ταινία διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ταινία που ίσως να είδατε μέχρι σήμερα, η οποία μας μεταφέρει τη συναισθηματικότητα περασμένη σε ένα άλλο επίπεδο γιαυτό και προτείνω να τη δείτε και να μου μεταφέρετε τους δικούς σας προβληματισμούς. +daskalakis michael 



σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

2 σχόλια:

  1. δεν την έχω δει ακόμα, αλλά ήδη από το trailer όταν κυκλοφόρησε προβληματίστηκα πάρα πολύ. Για δικούς μου πολύ προσωπικούς λόγους ταυτίστηκα με τον ήρωα, θυμήθηκα τον εθισμό μου στην τεχνολογία και παραδόξως ενδιαφέρθηκα με το μουντό κλίμα που δείχνει να έχει η ταινία.
    Εξαιρετική η επιλογή σου αυτόν τον μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την είδα πριν μήνες, μου άρεσε πολύ συνολικά (σενάριο, σκηνοθεσία, ερμηνεία,φωτογραφία)!
    Και θέτει αρκετούς προβληματισμούς!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το