Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕMAΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ αποφασίζοντας αν συμπαθούμε ή αντιπαθούμε την αμερική

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Διαβάζω λοιπόν μια έρευνα κατά την οποία αμερικανική εταιρεία μέτρησε ποιες είναι οι χώρες που συμπαθούν και αντιπαθούν περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδιαφέρουσα όντως η έρευνα αν σκεφτείς ότι μιλάμε για μια υπερδύναμη που προσμετρά φανατικούς εχθρούς και ορκισμένους φίλους ανά την υφήλιο.

Πριν όμως σας παρουσιάσω την έρευνα ίσως θα είχε ενδιαφέρον να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τους παραπάνω imageόρους. Η έρευνα το αφήνει ανοιχτό, όμως το να αντιπαθεί κάποιος την Αμερική δεν είναι ξεκάθαρο. Αναφέρεται στην πολιτική, στον λαό, στην κουλτούρα; Ο μέσος πολίτης μάλλον δεν μπορεί να τα διαχωρίσει. Το ίδιο συμβαίνει με όλους για όλες τις χώρες. Στο ίδιο τσουβάλι μπαίνουν και οι πολιτικοί και ο λαός και όλα. Εμείς όμως ξέρουμε: Ελλάδα δεν είναι οι πολιτικοί της (αν και αυτό σηκώνει –άλλη- κουβέντα), όταν μας αποκαλούσαν κλέφτες, λογικά εννοούσαν τους πολιτικούς μας (αν και αυτό σηκώνει επίσης μεγάλη κουβέντα..).

Επιστρέφω στην έρευνα που λέει πως ανάμεσα στις δέκα χώρες που συμπαθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κένυα, το Ισραήλ, η Τανζανία κλπ. Παρατηρείται κάτι; Μιλάμε για χώρες χαμηλού βιοτικού επιπέδου που έχουν όμως τρομερά συμφέροντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απουσία ασπίδες σε αυτούς θα είχε καταστροφικές συνέπειες από την επιρροή χωρών που θα βρούμε στην άλλη κατηγορία πιο κάτω… Όμως εκτός από αυτές θα δούμε και την Γαλλία. Χωρίς να το σκεφτούμε πολύ, θα καταλάβετε λίγο πιο κάτω τον λόγο.

Στις χώρες που φέρονται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών φιγουράρουν χώρες όπως η Αίγυπτος, το Λίβανο, το Πακιστάν, η Ιορδανία και η Τυνησία. Το πιάνετε; Είναι οι χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ή τεταμένη γενικώς κατάσταση με τις παραπάνω χώρες της Μέσης Ανατολής (θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται και η Βόρειος Κορέα όμως κάτι μου λέει πως δεν συμμετείχε στην έρευνα). Κι αν στην λίστα των “φίλων” βρίσκουμε στην δέκατη θέση την Γαλλία, στην αντίστοιχη των “εχθρών” ακριβώς στην δέκατη θέση βρίσκουμε την… Γερμανία! Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται σε γνωστή αντιπαράθεση που βρέθηκε σε μεγάλη ακμή την περίοδο της κρίσης και η αμερικανική πολιτική που επέλεξε στρατόπεδο είχε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Και αφήνω τελευταία την Ελλάδα. Η χώρα μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάντοτε ιδιαίτερες σχέσεις. Σε πολιτικό επίπεδο άριστες, το ίδιο και όταν επένδυαν επιχειρηματικά στην χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι αμερικανοί κάθε καλοκαίρι άφηναν τεράστια ποσά για διακοπές στην Ελλάδα. Τότε ήταν καλοί. Μετά όμως άρχισαν οι πόλεμοι και οι φιλειρηνιστές Έλληνες διέγραψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάπου εκεί οι σχέσεις μας ολοκληρώθηκαν με τους έλληνες σήμερα να φιγουράρουν στην έκτη θέση των “εχθρών”, λίγο πιο κάτω απ’ τους απόλυτα δικαιολογημένους ρώσους.΄

Έχοντας ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας κάνει τον τουρίστα, τον εργαζόμενο και τον παραλίγο πολίτη εκεί, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναγνωρίζω τα συναισθήματα των συμπολιτών μου. Βγήκα κι εγώ στους δρόμους για να διαμαρτυρηθώ για τις επιθέσεις στο Ιράκ, τη Σερβία κλπ. Όμως ποιος σας είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το Κογκρέσο και οι αποφάσεις του; Οι Αμερικανοί είναι ένας ζεστός λαός, περήφανος για τη χώρα του, που σηκώνει την αμερικανική σημαία στο σπίτι και στη δουλειά του, που ενώνεται με τον συνάνθρωπο του στα δύσκολα και που παραμένει ζεστός και κοινωνικός με τους ξένους. Αν υπάρχουν εξαιρέσεις; Σε έναν λαό με καταγωγή από κάθε γωνιά του πλανήτη και πάνω από τριακόσια εκατομμύρια πολίτες, φυσικά και υπάρχουν αρνητικές εξαιρέσεις. Όμως εγώ αγάπησα τον κόσμο της Αμερικής και καλώ όλους τους ανθρώπους να μην κρίνουν μία χώρα από τους πολιτικούς της… +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Χαίρομαι για τις απόψεις σου διότι σε λίγες γραμμές περιγράφεις με αρκετή ακρίβεια τον Αμερικανικό λαό.
    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περιγράφω το προσωπικό μου βίωμα
      θα μπορούσα να γράψω λεπτομέρειες όμως η ουσία είναι αυτή

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το