Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΠΡOBΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ ένας ιός σαν τον έμπολα αφορμή για παγκόσμιο πόλεμο;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Καταπιάνομαι σήμερα από μία δήλωση της ευρωπαίας επιτρόπου για την αντιμετώπιση κρίσεων, Κρισταλίνα imageΓκεοργκίεβα η οποία σημείωσε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον εξακόσια εκατομμύρια για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα! Προς το παρόν η Ευρώπη δαπάνησε ένα ποσό κοντά στα εκατό εκατομμύρια στην αποστολή υλικού στις αφρικανικές χώρες με την περισσότερη σχετική ανάγκη. Μιλάμε για εξοπλισμό, εκπαίδευση προσωπικού και άλλα.

Ο ιός Έμπολα όμως έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια της Αφρικής. Τον είδαμε στην Ισπανία, την Αυστραλία, την Ασία και τις ΗΠΑ. Ευτυχώς τα περιστατικά ήταν μεμονωμένα, όμως όσο ο συναγερμός του Παγκόσμιου Οργανισμού παραμένει προφανώς υπάρχει θέμα. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε ζήσει αρκετά παρόμοια περιστατικά. Τρελές αγελάδες, πουλερικά και διάφορες άλλες νόσους ή ιούς που σκότωσαν χιλιάδες κόσμου σε ολόκληρη την οικουμένη.


Προς το παρόν τον είδαμε το 1976 στο Ζαΐρ, το 1996 και το 2004 στην Ρωσία όταν επιστήμονας πέθανε από λάθος σε πείραμα(;) και στις δύο περιπτώσεις και ύστερα στις χώρες της Αφρικής. Η ιστορία του ιού αυτού, γεννά πολλαπλά ερωτήματα. Προφανώς στην Αφρική είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθεί ένας ιός εξαιτίας των ελλείπων υποδομών και των ανύπαρκτων εξοπλισμών που υπάρχουν, όμως πόσο πιθανό θα ήταν ο ιός να “κατασκευάστηκε” στην Ευρώπη και να εξαπλώθηκε στην Αφρική; Ίσως είναι κατάλληλη στιγμή να αναφέρω πως και το 1988 υπήρξε εργαστηριακό ατύχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς όμως απώλεια.


Γιατί; Ίσως στα πλαίσια του περιορισμού του πληθυσμού που συχνά ακούμε, πολλές φορές υποπτευόμαστε, ποτέ όμως δεν μπορούμε να αποδείξουμε. Προφανώς οι απώλειες πολιτών του Δυτικού κόσμου μπορούν να χαρακτηριστούν παράπλευρες, πως όμως μπορείς να αποκλείσεις τις παράπλευρες απώλειες σε έναν ιατρικό παγκόσμιο πόλεμο; Τώρα που έγραψα για πόλεμο, θυμήθηκα την ταινία World War Z. Πατήστε τον σύνδεσμο της ταινίας και δείτε το trailer και τη σύνοψη. Θεωρείτε μακρινό ή αδύνατο σενάριο την εξάπλωση ενός επικίνδυνου ιού με τέτοιο ρυθμό που θα κινδυνέψει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού; Προσωπικά καθόλου.  
Και τότε τι γίνεται; Η απάντηση είναι απλή μιας και μιλάμε για πόλεμο. Το στρατόπεδο που επιτέθηκε με τον ιό, λογικά θα έχει και το αντίδοτό του. Το θεωρώ δεδομένο μιας και οποιοδήποτε αντίθετο και αφελές σενάριο θα είναι άτοπο και ανούσιο. Εκεί λοιπόν εστιάζουμε. Στην χώρα που ελέγχει ιατρικά τον… πλανήτη! Αν με ρωτάτε, δεν πιστεύω πως ο ιός Έμπολα σχετίζεται με το παραπάνω σενάριο, όμως μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη… δεν είναι δα και τόσο πια σπάνιο να βλέπουμε επιδημίες ανά τον κόσμο. Παγκοσμιοποίηση την είπανε+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. Καλά οι τρελές αγελάδες εμφανίστηκαν επειδή είχαν μετατρέψει τα γελάδια σε κανίβαλους. Οι Άγγλοι δεν τρώνε πατσά ούτε βραστή μοσχαροκεφαλή. Έτσι όλα αυτά τα άλεθαν και τα τάιζαν στις αγελάδες. Ήταν φυσικό επόμενο. Αλλά:
    -ΞΑΦΝΙΚΑ εμφανίζεται η γρίπη των χοίρων. Τα ΜΜΕ μιλάνε για πανδημίες, καταστροφές, και ΕΜΒΟΛΙΑ (που κάνουν ιδιαίτερο καλό στην τσέπη των πολυεθνικών). Επίσημοι και ανεπίσημοι πανικοβάλλονται ή «πανικοβάλλονται». Πεθαίνουν μερικές δεκάδες άτομα. Το χρήμα ρέει άφθονο για εμβόλια που τελικά ΔΕΝ χρησιμοποιούνται. Η γρίπη των χοίρων ξεχάστηκε…
    -Μετά ΞΑΦΝΙΚΑ εμφανίζεται η γρίπη των πτηνών. Τα ΜΜΕ μιλάνε για πανδημίες, καταστροφές, και ΕΜΒΟΛΙΑ (που κάνουν ιδιαίτερο καλό στην τσέπη των πολυεθνικών). Επίσημοι και ανεπίσημοι πανικοβάλλονται ή «πανικοβάλλονται». Πεθαίνουν μερικές δεκάδες άτομα. Το χρήμα ρέει άφθονο για εμβόλια που τελικά ΔΕΝ χρησιμοποιούνται. Η γρίπη των πτηνών ξεχάστηκε…
    -Τώρα ΞΑΦΝΙΚΑ εμφανίζεται ο Έμπολα. Και προσωπικά έχω δύο απορίες:
    1) Πόσο «θεωρία συνομωσίας» θα θεωρηθεί το να σκεφτώ ότι ο Έμπολα είναι ΚΟΜΠΙΝΑ τύπου γρίπης;
    2) Πότε θα εμφανιστεί άραγε το πανάκριβο εμβόλιο που θα τρέξουμε να αγοράσουμε, όπως συνέβη στις δύο άλλες περιπτώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσωπικά ουδέποτε αγόρασα τέτοιο εμβόλιο ομως ο προβληματισμός μας είναι κοινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όμως αγόρασες!
      Το κράτος έδωσε αρκετά εκατομμύρια για τέτοια εμβόλια. Άρα αγοράσαμε, έμμεσα βέβωαια.
      Κατά τα άλλα ούτε εγώ αγόρασα εμβόλιο για γρίπη μέχρι τώρα, ούτε και θα αγοράσω ακόμα και όταν γεράσω πολύ. Προτιμώ να πάω φυσιολογικά χωρίς βοηθήματα.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το