Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ η εξέλιξη του ανθρώπου

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Όλοι λίγο-πολύ θα θυμόμαστε από το Λύκειο μία ενότητα που διδαχθήκαμε από το βιβλίο της Βιολογίας σχετικά με τη θεωρία της βιολογικής εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου.

Μέχρι τότε το σύμπαν παρουσιαζόταν δυναμικό αλλά δεν εξελισσόταν. Τα σώματα που κινούνταν σύμφωνα με το νόμο της παγκόσμιας βαρυτικής έλξης δεν μετασχηματίζονταν σε νέα σώματα ούτε διατάσσονταν κατά διαφορετικούς τρόπους. Η εξέλιξη ωστόσο ήταν το επόμενο λογικό βήμα. Οι πρώτοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την ιδέα της εξέλιξης ήταν οι γεωλόγοι που ενδιαφέρονταν για τη δημιουργία και την εξέλιξη της γης.

Η ιστορική διαφωνία γύρω από την ιδέα της βιολογικής εξέλιξης ξεκίνησε από τη στιγμή που οι γεωλόγοι ανακάλυψαν απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών μέσα σε ιζηματογενή πετρώματα που είχαν σχηματιστεί κάτω από το νερό αλλά βρίσκονταν πλέον στη στεριά. Πώς βρέθηκαν εκεί αυτά τα απολιθώματα, από πού προέρχονται οι οργανισμοί και με ποιο τρόπο επιβίωσαν?    
Οι περισσότερο φιλελεύθεροι ή ριζοσπαστικοί βιολόγοι ήρθαν σε ρήξη με τους παραδοσιακούς δημιουργιστές οι οποίοι πίστευαν πως ο θεός δημιούργησε όλα τα είδη τα οποία είναι αμετάβλητα, σταθερά. 

Τελικά, η απάντηση τους στο ερώτημα της καταγωγής των ειδών ήταν ότι τα είδη έχουν δημιουργηθεί από τη φύση και είναι μεταβλητά, μπορούν δηλαδή να αλλάξουν. Αποτελούν δηλαδή προσωρινές, μεταβατικές κατηγορίες που μεταβάλλουν την όψη της Δημιουργίας.

Ο Δαρβίνος ήταν αυτός που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναπτύσσοντας τη θεωρία πως οι οργανισμοί επιδίδονται σε έναν αγώνα για επιβίωση που οδηγεί στην επιβίωση του καλύτερα προσαρμοζόμενου. Αυτή η θεωρία είναι γνωστή ως η θεωρία της «φυσικής επιλογής», που σημαίνει μεταφορικά ότι η φύση επιλέγει τα πλεονεκτικά χαρακτηριστικά κάθε οργανισμού που τον οδηγούν στην επιβίωση. Ή όπως θα λέγαμε και σήμερα: ο δυνατότερος κερδίζει.

Πόσο όμως έχουμε εξελιχθεί από τότε και είναι αυτή η εξέλιξη ωφέλιμη ή καταστροφική για εμάς;

Τα στοιχεία είναι ενοχοποιητικά: πόλεμοι, αφανισμοί πληθυσμών, καταστροφή του περιβάλλοντος, διαφθορά, απάτες… Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός να χαλάσει τον κόσμο και να τον χτίσει από την αρχή. Απόδειξη αυτής της ικανότητας είναι όλα όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα. Σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις, περιηγήσεις στο φεγγάρι, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας… Παρόλα αυτά, αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε πως όσο πιο πολύ εξελισσόμαστε τόσο πιο άπληστοι και απάνθρωποι καταλήγουμε να είμαστε.
Με το πέρασμα των αιώνων σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε τη φύση και τις σοφές της επιλογές και πήραμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Έτσι, δώσαμε στο είδος μας τα χαρακτηριστικά που εμείς θέλαμε και που θα μας έκαναν δυνατότερους αλλά όχι και καλύτερους.

Πρόκειται άραγε για εξέλιξη ή απλά για μία ατυχή μετάλλαξη; +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

12 σχόλια:

  1. Καλώς ήρθες! Πολύ αξιόλογη η αρχή που έκανες σε μία δύσκολη (κατά την γνώμη μου) στήλη!
    Μου θύμησες την διαχρονική ομιλία του Τσάρλι Τσάπλιν το 1940 στο " Ο Μεγάλος Δικτάτορας", αν δεν την έχεις δει στην προτείνω ανεπιφύλακτα.
    Καλή συνέχεια!

    Κατερίνα από τις Σπίθες Αισιοδοξίας και το Positive Thinking Greece blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν δύο εξελίξεις: η τεχνολογική και η ψυχολογική. Η πρώτη δεν προϋποθέτει την δεύτερη. Έτσι σήμερα είμαστε άνθρωποι των σπηλαίων με εξελιγμένο οπλισμό και εργαλεία. Όταν όμως αυτό το λέω «ξερά» ΟΛΟΙ αντιδρούν, γιατί πιστεύουν ότι το να έχουν τηλεόραση τους κάνει καλύτερους από τους πιθήκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειλικρινά νομίζω πως δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου!

      Διαγραφή
  3. kalos orises Elenh poly endiaferon to prwto 8ema soy. Den to exw skeftei sobara alla nomizw pws einai dyskolo na pistebei kaneis me bebaiothta opoiadhpote 8ewreia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα Μαριλίζα και σε ευχαριστώ!κατά τη γνώμη μου νομίζω πως είναι σοφό να βασιζόμαστε σε αυτό που βλέπουμε και όχι να πιστεύουμε όπως είπες τις υπάρχουσες θεωρίες.

      Διαγραφή
  4. Καλώς όρισες Ελένη και από το πρώτο σου κείμενο βλέπω πως θα έχεις μια πολύ επιτυχημένη ενότητα.


    Ο άνθρωπος είναι ο μόνος οργανισμός στη γη που η εξέλιξή του είναι αντίθετη προς τους όρους που έθεσε η φύση. Η φυσική επιλογή δεν μετράει στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ζουν στις παγωμένες περιοχές του πλανήτη δεν εξελίχθηκαν ώστε να έχουν γούνα στο σώμα τους... Σε κάθε εξέλιξη του "πολιτισμού" μας εμείς συνεχίζουμε να πηγαίνουμε αντίθετα με τη φύση. Η εξέλιξή μας είναι νοηματική, κάτι που οι υπόλοιποι οργανισμοί δεν έχουν καταφέρει να κάνει. Η συζήτηση ως αναφορά την νοηματική μας υπεροχή και αν είναι για το καλό ή τελικά το κακό μας είναι πολύ μεγάλη και νομίζω πως πάντα θα υπάρχουν δύο σχολές γνώμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου Νίκο και σε ευχαριστώ κ εσένα για το καλωσόρισμα!φυσικά συμφωνώ με ότι λες και όπως ανέφερες η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη...εγώ απλώς προσπάθησα να την γράψω συνοπτικά!

      Διαγραφή
  5. καλησπέρα Κατερίνα και σε ευχαριστώ! δεν έχω δει το "Μεγάλο Δικτάτορα" είναι η αλήθεια αλλά θα εμπιστευτώ την κρίση σου και θα τη δω,όλο και κάτι θα μάθω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο άνθρωπος εξελλίσσεται και αυτό δεν ειναι κακό. Πολλά ζώα δεν τα έβαλαν με την φύση και αφανίστηκαν στο τέλος. Ο άνθρωπος προσπαθεί να επιβιώσει και να καταστρώσει σχέσια επιβίωσης από ον εχθρο του, από κομήτες κλπ. Λογικό είναι να μην είναι όλα τέλεια όσα κάνει. Τουλάχιστον είναι ακόμα εδώ στη γη ως ο κυριάρχος της. Που είναι ας πουμε οι δεινόσαυροι;
    Νίκος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου Νίκο!καλό είναι να εξελίσσεται ο άνθρωπος αλλά όχι και να αυτοκαταστρέφεται.γιατί εκεί οδεύουμε!

      Διαγραφή
  7. Αν ήθελα να ξεκινήσω μια ενότητα για την Επιστήμη, θα το έκανα αναφερόμενος στον προβληματισμό μου για την εξέλιξη αυτού που την ανέπτυξε, του ανθρώπου δηλαδή.
    Κατόπιν αυτού, εξαιρετικό το ξεκίνημα σου Ελένη.

    Σε ότι αφορά τον προβληματισμό που θέτεις, δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο με τον διαχωρισμό που κάνεις στο ότι μπορεί να γίναμε δυνατότεροι αλλά όχι και καλύτεροι. Αν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, μάλλον θα επιλύσουμε και τον προβληματισμό σου.
    Εγώ πάντως, δεν έχω απάντηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το