Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ ο φαύλος κύκλος του ατελείωτου αγενή νεοέλληνα

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Ο όρος νεοέλληνας είναι αρκετά βολικός διότι (με αυτόν) μπορείς να πας όσο πίσω θες. Για άλλους με τον όρο αναφέρεσαι στα παιδιά του σήμερα, τη νεολαία μας, άλλοι θεωρούν πως ακόμα και οι σαραντάρηδες ανήκουν στον νεοέλληνα και άλλοι πιστεύουν πως όλη η γενιά του πολυτεχνείου (κι έπειτα) θεωρείται η νεοελληνική γενιά.

Κανείς τους δεν ξέρει πως έχει απόλυτο δίκιο. Βλέπετε, το κάθε τέκνο αυτών των ανθρώπων δεν είναι παρά ένας καθρέφτης του σπιτιού, της διάρθρωσης της κοινωνίας που προηγείτο. Πόσες διαφορές μπορεί κανείς να βρει με το πέρασμα των χρόνων; Πολλές. Σίγουρα πολλές. Η τεχνολογία έχει φέρει την παγκοσμιοποίηση, όλοι μας ζούμε με έναν Δυτικό τρόπο σκέψης και καθημερινότητας που διαφέρει πλέον ελάχιστα από χώρα (της Δύσης) σε χώρα. Η εξέλιξη είναι τεράστια. Ραγδαία. Κι αν όντως είναι έτσι τότε πως μπορώ να στηρίξω τα παραπάνω περί ομοιότητας;

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων είναι η συμπεριφορά. Θα γίνω πιο άμεσος γιατί σήμερα αναφέρομαι στην imageαγένεια. Η αγένεια του ανθρώπου είναι εκνευριστικά τεράστια. Παρατηρώ σε ένα κατάστημα έναν δύσμοιρο υπάλληλο να καλωσορίζει καλησπερίζοντας τον πελάτη που μόλις μπήκε ενώ εκείνος τον αγνοεί επιδεκτικά. Όταν έρχεται η ώρα της συναλλαγής, ο υπάλληλος ευχαριστεί με καθαρή φωνή τον πελάτη ο οποίος και πάλι τον αγνοεί φεύγοντας. “Ήταν μεγάλος και η ηλικία φθείρει τον άνθρωπο” σκέφτηκα. Λίγους πελάτες μετά ένας σαραντάρης μπαίνει στο κατάστημα όπου επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο σκηνικό! “Τι γελοίος” σκέφτηκα. Το επόμενο παράδειγμα δεν άργησε. Ένας φοιτητής μπήκε (το κατάλαβα από το τετράδιο των σημειώσεών του) και ακολούθησε για τρίτη φορά το ίδιο ακριβώς σκηνικό. “Τι κακομαθημένο” σκέφτηκα. Μόνο αργότερα συνειδητοποίησα πως είχαν παρελάσει τρεις διαφορετικές γενιές ίδιας συμπεριφοράς. Ο ένας θα μπορούσε να είναι ο γιος, ο άλλος ο πατέρας και ο πρώτος ο παππούς μιας οικογένειας που μεγάλωσε ακριβώς με τις ίδιες… αρχές!

Μπαίνουμε μέσα σαν τα ζώα. Δεν χαιρετάμε. Συναλλασσόμαστε χωρίς ίχνος κοινωνικής ευγένειας και φεύγουμε ακριβώς σαν τα ζώα. Ασφαλώς τα συμπεράσματα αγένειας είναι άφθονα. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, όμως το συγκεκριμένο ήταν απόλυτα πετυχημένο διότι μέσα σε πολύ λίγη ώρα είχε ως πρωταγωνιστές όλες τις ηλικίες που χαρακτηρίζουν τον νεοέλληνα. Αυτόν τον αγενέστατο μέσο πολίτη που ξέρεις πως θα διαιωνίζει το είδος του γενιά σε γενιά στερώντας μου το όνειρο να φτιάξω έναν καλύτερο κόσμο.

Αν έχετε γερά νεύρα, υπομονή και πίστη στον εαυτό σας, επιμείνετε. Συνεχίστε να χαιρετάτε και να λέτε ευχαριστώ στην συναλλαγή. Κάντε το με μεγαλύτερη θέρμη και ένταση σε αυτούς τους τύπους. Όταν φύγουν, εκτονώστε τον θυμό σας με ένα ειρωνικό χαμόγελο. Υπάρχουν επίσης ευγενείς άνθρωποι. Χαρείτε την επικοινωνία μαζί τους. Και για το τέλος… προσθέστε τα δικά σας παραδείγματα αγενών ανθρώπων. Έτσι για να… γελάσουμε! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ φιλε, ξερεις πολυ καλα οτι παρατηρουσα οτι παρατηρεις οταν ημουν στην ελλάδα. Τωρα που ειμαι Κυπρο και βλεπω νοοτροπίες με την εξωτερική σκοπιά (του αλλοδαπου παρατηρητή) πραγματικά στις αμεσες συναλλαγες δεν βλεπω καμια διαφορά. Το παρατηρώ επιμονα και συστηματικά όμως σχεδον παντα απογοητεύομαι απο αυτα που βλεπω. Δυστυχως στις αμεσες συναλλαγες μας με τους ανθρώπους είτε αυτο είναι μια τυπική συναλλαγή ρουτίνας (σκεφτομαστε διαφορα και τις κανουμε σαν χαμενοι στο διάστημα) είτε σε άλλες ποιο ουσιαστικές φερομαστε σαν ουδετερα ρομποτακια. Ενα παραδειγμα είναι το σουπερ μαρκετ στο οποιο μια φορα τη βδομαδα τουλαχιστον είμαστε εκει. Εχω παρατηρήσει οτι ακομα κι πει η ταμιας ευχαριστω δεν απανταμε τιποτα...Για μενα είναι καθαρα θεμα παιδείας και μετα ευσυνειδησίας. Η ευγένεια δεν είναι ένας υποχρεωτικος κανονας που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθουμε αλλα ένα σπουδαιος κανονας ευσυνειδησιας που χωρις να κάνουμε κάτι το εξεζητημενο, γινομαστε σπουδαίοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α! πολύ σωστό αυτό που είπες. Ναι, δεν πρόκειται για κάποιον υποχρεωτικό κανόνα, αλλά το λέω σε όσους μπορούν να με διαβάσουν: Όσοι "καταπιεστούν" να είναι ευγενικοί για μία εβδομάδα υπόσχομαι ότι θα νοιώσουν υπέροχα για τον εαυτό τους!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το