Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ κομάντος (πρέπει να) φυλάνε τα πανεπιστήμια

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Πάνε χρόνια που υπήρξα κι φοιτητής σε ένα από τα ελληνικά ιδρύματα, όμως έκτοτε παρακολουθώ πως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο κι αν υπάρχουν ορισμένες αλλαγές είναι μάλλον προς το χειρότερο. Στον προβληματισμό αυτό δεν θα ασχοληθούμε ούτε για τα μαθήματα, ούτε για το επίπεδο γνώσεων, ούτε για τους αδιάφορους και αιώνιους φοιτητές. Είναι ζόρικο να καταπιαστείς με όλα αυτά σε ένα θέμα, γιατί όλα αυτά και άλλα τόσα ακόμα πονάνε. Πονάνε πολύ.

Θέλω να αναφερθώ στην βιτρίνα, την εικόνα των ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους χώρους imageδηλαδή που για πρώτη φορά έλληνες πολίτες κάθονται στα θρανία για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή τους και για τελευταία φορά πριν βγουν στην αβεβαιότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Είναι το τελευταίο πότισμα των βλασταριών μας πριν βγάλουν φύλλα με την προσδοκία ότι κάποιος θα τα επιλέξει για να τα φυτεύσει στον κήπο του.

Έχετε δει καθόλου; Καταλήψεις, απαγωγές διοικητικού προσωπικού και πρυτάνεων, σκουπίδια, βρωμιές ακόμα και περιττώματα στους χώρους των σχολών (μέσα) και φυσικά απεριόριστη φθορά στο εξωτερικό με διαφόρων ειδών καλλιτεχνικές εμπνεύσεις… Κάθε κακοποιό στοιχείο έχει πρόσβαση στους χώρους των σχολών ακόμα κι αν δεν πρόκειται για φοιτητή, όμως όταν έρχεται η στιγμή κάποιος (ποιος;) να επιβάλει την τάξη, τότε επικρατεί το άσυλο και μόνο ο Εισαγγελέας(!) μπορεί να αποφασίσει σε έκτακτες(!) στιγμές για την προσωρινή του άρση. Όχι, οι υπόλοιποι φοιτητές δεν είναι εκείνοι που καλούνται να προστατέψουν τον χώρο τους, γιατί πρώτον δεν είναι αυτή η δουλειά τους εκεί μέσα και δεύτερον αν τα βάλουν με δαύτους ίσως να κινδυνεύει και η σωματική τους ακεραιότητα.

Εδώ και λίγες μέρες διαβάζουμε πως οι υπεύθυνοι μελετούν την λήψη μέτρων με την τοποθέτηση συναγερμών, συστημάτων παρακολούθησης και εταιρειών φύλαξης χώρων και κάποιοι μιλούν για ριζοσπαστικά μέτρα ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως τέτοια μέτρα μειώνουν την ελευθερία των φοιτητών και κάτι τέτοια φιλελεύθερα και μετά εγώ ξεκαρδίζομαι. Πως είναι δυνατό να αφήνεις την περιουσία σου στο έλεος του κάθε άναρχου; Αν ήσουν ιδιώτης θα άφηνες στο έλεός της την επιχείρηση σου; Το σπίτι σου; Επειδή πρόκειται για ξένη ιδιοκτησία λοιπόν αλλάζει το σκηνικό, όμως από πότε η κρατική περιουσία είναι ξένη για εμάς; Μήπως αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και λάθος αντίληψης;

Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες ετούτου του κειμένου ίσως να μην έχετε παιδιά που φοιτούν σε ένα τέτοιο ίδρυμα, όσοι όμως έχετε ή όσοι από εσάς είστε ενεργοί φοιτητές σήμερα, νομίζω πως αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Αντιλαμβάνεστε πως τα ιδρύματα πρέπει να οχυρωθούν με κάθε τρόπο ενάντια των βανδαλισμών. Ίσως είναι μία πρώτη αιχμή ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων αυτών. Γιατί κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν έχει τέτοια φθορά, οπότε ίσως πρέπει να εντάξουμε τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, εν καιρώ… +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

4 σχόλια:

  1. Αντίστοιχο ποστ είχα γράψει προ ημερών
    ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ο ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ!
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/11/blog-post_4.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το φωτογραφικό σου υλικό σου συμπληρώνει και με το παραπάνω την δική μου ανάρτηση

      Διαγραφή
  2. Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις.
    Αν πούμε ότι ναι επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει, θα χαρακτηριστούμε.
    Αν εναντιωθούμε και προβάλουμε την ελευθερία των φοιτητών και μπλα μπλα μπλα, πάλι θα χαρακτηριστούμε.
    Υπήρξα φοιτήτρια και τώρα που κάνω την εξειδίκευση στο Καποδιστριακό έγινα και πάλι κατά κάποιο τρόπο. Στην Νομική που κάνουμε τα μαθήματά μας η κατάσταση είναι απελπιστική με τα σκουπίδια και την βρωμιά στις τουαλέτες. Και γενικότερα με όλα αυτά που γίνονται περαιτέρω.
    Καταλαβαίνω οι σκέψεις για αυτή την απόφαση που οδηγούν και εναντιώνονται.
    Και ερωτώ, γιατί φτάσαμε ως εδώ; Οι ίδιοι οι φοιτητές σέβονται τον χώρο που σπουδάζουν;
    Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο;
    Ναι φταίει για όλα το κράτος, όμως το απαρτίζουμε εμείς και κάποια στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την δύναμη μας για να δημιουργήσουμε και όχι για να καταστρέψουμε.
    Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Συμφωνώ μαζί σου για την νοοτροπία και την λάθος αντίληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπάρχει πλήρη ταύτιση απόψεων.
      Και εγώ ήμουν φοιτητής και μάλιστα είχα τύχει και σε περίπτωση που φοιτητές είχαν παρατηρήσει άλλους επειδή είχαν πετάξει γόπες στο πάτωμα. Εξαίρεση; Ναι, εξαίρεση, όμως αυτές οι εξαιρέσεις θα φτιάξουν τον κόσμο μας.

      Το κράτος είπες είμαστε εμείς. Ας φτιάξουμε τους εαυτούς μας, ώστε να έχουμε απαιτήσεις από τον κρατικό οργανισμό.

      Όσο για τους χαρακτηρισμούς, εγώ δεν έχω κανέναν ενδοιασμό. Είμαι κατά των αυτού του αίσχους. Η αστυνομία, κάποια ασφάλεια, κάποιος πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων.Η ελευθερία των φοιτητών τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι παρανομίες και οι δυσλειτουργίες...

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το