Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ ακόμα και σήμερα μπορούμε να φτιάξουμε το αύριο του τόπου μας

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Δυστυχώς, τίποτα δεν γίνεται με αυτόματο πιλότο. Έτσι, όταν υπάρχουν στόχοι χρειαζόμαστε δύο πράγματα: Όραμα και βούληση. Στην Κρήτη της κρίσης, το Ηράκλειο απέκτησε ένα όραμα που κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και απέναντι σε όλες τις κακουχίες της εποχής, προχώρησε και μετά από αρκετά χρόνια, υλοποιήθηκε.

Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Κρήτη. Δε θα μπω σε τεχνικές και λειτουργικές λεπτομέρειες γιατί το κείμενο αυτό δεν κάνει διαφήμιση ή αν θέλετε, δεν έχει πολιτικές σκοπιμότητες κι αυτός είναι ο λόγος που το δημοσιεύω τόσο μετά τις δημοτικές εκλογές.

Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω είναι τα συναισθήματα μου, όταν προ ημερών είχα την ευκαιρία να παραστώ στα imageπρώτα εγκαίνια του μεγαλεπήβολου αυτού έργου. Το κτίριο πολλαπλών τμημάτων, έλαβε ήδη βραβείο όταν ακόμα ήταν στα θεμέλια, με βάση τα σχέδιά του. Ο τρόπος που φτιάχτηκε έδειξε από την πρώτη στιγμή όταν θα σεβόταν το παρελθόν, όταν ένα μικρό εκκλησάκι που σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα έπρεπε να γκρεμιστεί και να φτιαχτεί πιο δίπλα, ήταν η αφορμή –με προσωπική παρέμβαση του τότε δημάρχου- για να αλλάξει το σχέδιο, ώστε το εκκλησάκι να παραμείνει στην θέση του! Το Πολιτιστικό Κέντρο ενώθηκε όχι μόνο αρχιτεκτονικά αλλά και ιστορικά και πολιτιστικά με την ιστορία του Ηρακλείου, μέσω αερογέφυρας κι έτσι τα ενετικά τείχη και ο τάφος του Καζαντζάκη απέκτησαν πλέον άλλη μία είσοδο μέσω αυτού του έργου.

Για να καταλάβετε… προσωπικά διαφωνώ με την ονομασία του κέντρου, καθώς αποτελεί το Μέγαρο Μουσικής της Κρήτης. Ίσως έτσι μπορείτε να αντιληφθείτε την μεγαλοπρέπεια του έργου που όμως είναι μεγαλύτερο από τα κτίσματα που γνωρίζετε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και περισσότερο πολυχρηστικό με βάση τους πολλούς και διαφορετικούς χώρους του.

Το Πολιτιστικό Κέντρο άνοιξε τις πύλες του στους πολίτες της Κρήτης, τους προσκάλεσε να το χρησιμοποιήσουν όπως και όποτε θέλουν και (η κατασκευή και ολοκλήρωσή του) έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους: Ακόμα και σε καιρούς κρίσης και διαφθοράς, μπορούμε να χτίζουμε το οικοδόμημα της κληρονομιάς μας, μπορούμε να ετοιμάσουμε το δώρο μας για το αύριο των παιδιών μας+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το