Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ η ιστορική συμφωνία της ελλάδας και οι συνέπειές της

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Εδώ και πολύ λίγο καιρό η Ελλάδα είναι μέρος μίας πολύ σπουδαίας συμμαχίας –ιστορικής θα έλεγα εγώ- που λίγο προβλήθηκε και δεν έγινε ευρέως γνωστή. Πρόκειται για την λεγόμενη Διακήρυξη του Καΐρου, από αυτές που σε μερικά χρόνια θα διαβάζουν και θα πρέπει να θυμούνται σαν SOS παιδιά μας στο σχολείο.

Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα, έκατσαν στο ίδιο τραπέζι, συζήτησαν για προοπτικές, απειλές και οφέλη σχετικά με την imageΑποκλειστική τους Οικονομική Ζώνη και συμφώνησαν πως η απειλή είναι το κράτος της τουρκίας και η μεταξύ τους σχέση μπορεί εύκολα να οριοθετηθεί και όταν γίνει αυτό θα αποτελεί ένα ισχυρό, συμπαγές κομμάτι στη Μεσόγειο που καμιά τουρκία δε θα μπορεί να αμφισβητήσει. Γιατί ίσως τώρα οι γείτονες να αμφισβητούν την ΑΟΖ της Ελλάδας ή της Κύπρου, όταν όμως αυτή θα έχει οριοθετηθεί συνολικά στον χώρο της Μεσογείου και με την άλλη εμπλεκόμενη εκεί ανατολικά, στην Αίγυπτο, τότε νομίζω πως το σκηνικό αλλάζει…

Για να γίνει αυτός ο διαχωρισμός, η Αίγυπτος προχώρησε στην τακτοποίηση μίας εκ των ελαχίστων εκκρεμοτήτων που απέμεναν, που είναι η αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου! Χαράς ευαγγέλια μιας και ξέρετε πολύ καλά πως αυτό είναι ότι πονάει περισσότερο απ’ όλα τους ανατολίτες γείτονές μας… Πλέον με την αναγνώριση αυτή θα υπάρχει έτοιμος ο σχεδιαστικός χάρτης που δύσκολα θα μπορεί να αμφισβητηθεί από το διεθνές δίκαιο και η τουρκία μοιραία θα γίνει η φτωχή τσιγγάνα που θα φωνάζει μόνη της (χωρίς να την ακούει κανένας).

Ποια είναι η μεταβλητή σε όλα αυτά; Η τουρκία φυσικά. Ήδη οι τούρκοι προχώρησαν σε μία δήθεν κίνηση καλής θελήσεως και πρότειναν να σταματήσουν τις έρευνες που διεξάγουν νότια της Κύπρου (υποτίθεται με την άδεια που έχουν από το ψευδοκράτος) αν και η Κύπρος σταματήσει τις δικές της έρευνες. Ουσιαστικά το δίλημμα είναι άτοπο και προφανώς είναι εκτός θέματος ίσα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Μπορεί να γράψεις κανείς πολλά, όμως ο προβληματισμός νομίζω πως ήδη ετέθη. Η Ελλάδα πέτυχε μια ισχυρή συμφωνία που φέρνει την τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση. Φυσικά οι τούρκοι μας έχουν συνηθίσει σε πολύ ακραίες αντιδράσεις όταν τίποτα άλλο δεν τους βγαίνει, όμως εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, κυρίως γιατί πλέον αποκτούμε (ξανά) τη διεθνή αναγνώριση που απαιτείται σε αυτήν την… κρίση. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

4 σχόλια:

  1. Μπορεί να είναι θετικό που η Αύγυπτος αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Η πείρα όμως δείχνει ότι οι Τούρκοι (με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΕΕ) γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις διεθνείς συμφωνίες και οι κυβερνήσεις μας τους βοηθάνε.
    Είδομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το