Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ μία κοινωνία πλασμένη από άρχοντες (the giver)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Παραγωγή: 2014
ΣκηνοθεσίαPhillip Noyce
Βασικοί Χαρακτήρες Brenton Thwaites, Jeff Bridges, Meryl Streep
Περιγραφή: Ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει στο μέλλον όπου οι εξουσιαστές έχουν δημιουργήσει μια κοινωνία ανθρώπων χωρίς συναισθήματα ώστε να προλαμβάνονται ακρέες συμπεριφορές. Τι θα γίνει όμως όταν ένας νεαρός που γίνεται δέκτης των ανθρώπινων βιωμάτων του παρελθόντως, επαναστατεί για να επιστρέψει η συναισθηματική νοημοσύνη στην κοινωνία τους;

Καλωσορίζω τους σινεφίλ του +yannidakis 
Για τον μήνα Νοέμβριο διάλεξα το ¨The Giver¨ μία νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας η οποία επίσης περιλαμβάνει σπουδαία νοήματα. Και λέω επίσης γιατί με μεγάλη μου χαρά βλέπω αρκετούς δημιουργούς νέων ταινιών επιστημονικής φαντασίας να θέλουν να παρουσιάσουν ένα αποτέλεσμα το οποίο να αφήσει το στίγμα της στους θεατές που θα την παρακολουθήσουν. Το ¨The Giver¨ για όσους έχουν παρακολουθήσουν επίσης το ¨Divergent¨ (επίσης πολύ καλή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας) θα του φανούν σχετικά όμοιες ταινίες όμως σίγουρα το ¨The Giver¨ μας προσφέρει τροφή για σκέψη και όχι μία ωμή περιπέτεια προς ανάλωση.

Στα της ταινίας λοιπόν η κοινωνία του μέλλοντος όπως προανέφερα στην περίληψη είναι δημιουργημένη με τέτοιο τρόπο από τους Άρχοντες ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες συμπεριφοράς που αποτρέπουν στον άνθρωπο να παρεκτρέπεται σε ακραία πρότυπα συμπεριφοράς. Οι άρχοντες λοιπόν ως ένα στοιχείο αρνητικής επιρροής της συμπεριφοράς έχουν ορίσει και την αγάπη γιατί θεωρείται ένα εγωιστικό στοιχείο που μπορεί να κάνει κάποιον άνθρωπο να φερθεί αλαζονικά. Η κοινωνία είναι χωρισμένη σε διάφορους τομείς όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνεισφέρουν πιο αποδοτικά και παρακολουθούνται οι κινήσεις και τις συμπεριφορές τους ώστε να μην παρεκτρέπονται από τους κανόνες. Ο μικρός Jonas έχει αναλάβει το ρόλο του ''Receiver'' και αναλαμβάνει να νιώσει από τον ''Giver'' τα βιώματα των ανθρώπων του παρελθόντος. O Jonas καταλαβαίνει ότι κάποιοι έχουν επιβάλει στην κοινωνία τους μια καταναγκαστική πραγματικότητα και αναλαμβάνει να είναι ο επαναστάτης που θα τους ελευθερώσει ώστε να μπορέσουν να νιώσουν όλοι τι σημαίνει αγάπη.

Οι άρχοντες στο ''The Giver'' έχουν σαν απώτερο στόχο να μην ξαναυπάρξουν στην ανθρωπότητα πόλεμοι και αλαζονικές συμπεριφορές περιορίζοντας στο ελάχιστο τα συναισθήματα προς το συνάνθρωπο καθιερώνοντας τυπικές συμπεριφορές. Όμως πως μπορεί κάποιος να καταργήσει από τον άνθρωπο την αγάπη ως στοιχείο ιδιοτέλειας και αδυναμίας ως προς την συμπεριφορά του; Σίγουρα μία πρόληψη ενεργειών θα μπορούσε ίσως να αποτρέψει πολλά δεινά που δημιουργεί ο άνθρωπος, όμως ποιος μπορεί να πάρει πίσω την ελευθερία ανταλλαγής συναισθήματων που τόσο απλόχερα μας έδωσε ο Θεός; Επιπροσθέτως η αγάπη είναι ότι μας έχει μείνει ως ελπίδα ώστε να υπάρχει μια πιο αλληλέγγυα κοινωνία οπότε κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ως παράγοντα αλλαγής της συμπεριφοράς προς το χειρότερο παρά μόνο προς το καλύτερο.

Το ¨The Giver¨ είναι μία περιπέτεια που αξίζει να παρακολουθήσετε γιατί εκτός από τα παραπάνω σπουδαία νοήματα παρακολουθείται από τον θεατή αβίαστα. Προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα να την δείτε και να μου μεταφέρετε τις δικές σας σκέψεις. +daskalakis michael 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το