Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ η κατάργηση της πλαστικής σακούλας απέδειξε ότι έχουμε ελπίδες σαν όντα!

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Λέμε πολλές φορές πως δεν θέλουμε να υιοθετούμε τις “αμερικανιές” που μας ταΐζουν, όμως νομίζω πως ορισμένες φορές αξίζει τον κόπο να κάνουμε και την αυτοκριτική. Ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα για να περιγράψω τι ακριβώς εννοώ..

Θυμάμαι από μικρό παιδί να πηγαίνω για ψώνια με την μητέρα μου κι εκείνη όχι μόνο να βάζει τα ψώνια σε imageπλαστικές σακούλες αλλά να παίρνει και μερικές ακόμα για να έχει για άλλες χρήσεις ή για να περάμε τα σκουπίδια. Με το πέρασμα των χρόνων, πολλά καταστήματα ξεκίνησαν να διανέμουν τις αυτοδιασπώμενες σακούλες που ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον. Εντάξει, λιγότερο, όμως... αν αυτό το λίγο μπορούσε να γίνει καθόλου, γιατί θα ήταν κακή ιδέα;

Εδώ και χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες θυμάμαι να αγοράζω σε χάρτινες σακούλες και πλέον η νομοθεσία στην Ευρώπη αλλάζει επιβάλλοντας στα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν ώστε να απαλειφτεί παντελώς η πλαστική σακούλα. Και γιατί όχι; Οι χάρτινες σακούλες είναι ανακυκλώσιμες και πολύ παραδοσιακές ενώ η δική μου επιλογή εδώ και χρόνια είναι οι πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες. Τις παίρνω, τις ξαναπαίρνω και κάνω την δουλειά μου σαν κύριος χωρίς να ρυπαίνω το περιβάλλον!
Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες επί της κατάστασης και της νομοθεσίας που θα εφαρμοστεί παντού στην Ευρώπη ως το 2025, όμως μου αρκεί να ξέρω πως καταφέραμε να αλλάξουμε κάτι πάρα πολύ απλό κι όμως σημαντικό. Εννοώ πως καταφέραμε επιτέλους να συντονιστούμε βρε αδερφέ! Λες κι ήταν καμιά επιστήμη. Τι λέτε; Είναι αυτό ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον; +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. Μόνο που αυτή η αλλαγή πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά.
    Κι εγώ είμαι από αυτούς ακριβώς που αναφέρεις στη δεύτερή σου παράγραφο. Σούπερ-μάρκετ μια φορά την εβδομάδα, τέσσερεις σακούλες στο ένα χέρι και άλλες τέσσερεις στο άλλο, παραγεμισμένες είτε σε όγκο είτε σε βάρος, και βουρ για το σπίτι.
    Τώρα από αυτή τη κατάσταση να μου δώσεις ξαφνικά τη χάρτινη που προφανώς έχει πιο μικρή αντοχή, είναι πιο ογκώδης και λιγότερο εύχρηστη, ε θα τσινίσω. Δε λέω ότι δε πρέπει να γίνει αλλά θέλει...τακτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μιλάς δικαίως για θέματα πρακτικής. δοκίμασε το δικό μου παράδειγμα.Αγόρασε 2-3 πάνινες τσάντες για τα ψώνια και έχε τις πάντα μαζί σου όταν πηγαίνεις στο supermarket. Θα δεις ότι όλα χωράνε εκεί, είναι ανθεκτικές και έχεις τα πάντα σε 2-3 τσάντες αντί για 6-10 σακούλες που δεν χωράνε στα δάχτυλα!
      Πας σπίτι. Τακτοποιείς τα πράγματα. Τις διπλώνεις. Έτοιμος!

      Διαγραφή
    2. Λύσεις υπάρχουν αλλά όλες θα μας ξεβολέψουν, άρα θα υπάρχει γκρίνια.
      Να σου πω το απλό δικό μου παράδειγμά. Δεν έχω αμάξι. Το σούπερ-μάρκετ της περιοχής είναι στα μισά του δρόμου προς τo "κέντρο", όπου θα πάω για λογαριασμούς και άλλα μικροψώνια και στο γυρισμό θα μπω στο Σ/Μ για τα ψώνια της εβδομάδας.
      Άρα εγώ ή πρέπει να "σπάω" τις δουλειές μου ώστε άλλη φορά να πηγαίνω για τις υπόλοιπες δουλειές και άλλη φορά στο Σ/Μ γιατί δε γίνεται να τριγυρνάω και να μπαινοβγαίνω σε μαγαζιά με ένα πάκο πάνινες σακούλες στο χέρι, ή να "σπάσω" τα ψώνια μου και να πηγαίνω περισσότερες φορές την εβδομάδα στο Σ/Μ ώστε να χωράνε στις χάρτινες σακούλες.
      Θα με πεις γκρινιάρη αλλά αν αυτή η αλλαγή μας "επιβληθεί", δε γίνεται να μην υπάρχει γκρίνια. Μια πιο σταδιακή μετάβαση από τη πλαστική στη χάρτινη ώστε να τη "χωνέψουμε" και να προσαρμοσθούμε είναι απαραίτητη.

      Διαγραφή
  2. To 2025????? Ha ha ha ha.....
    Opoios de thelei na zimosei....
    Afta ta pragmata den apaitoun 10 xronia, ante 2-3 to poli.....

    Vakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκ πρώτης όψης θα έλεγα ότι έχεις δίκιο, όμως έτσι είναι η Ευρώπη. Πολύπλοκη και πολυμορφική.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το